Honnan tudod, hogy készen állsz?

Egyre jobban érdekel a szex? Többet érzel az egyik osztálytársad, haverod iránt? Vagy esetleg már jársz valakivel, de amint komolyabbra fordult volna a dolog, megijedtél? Szerelmes vagy, de mégsem? Inkább csak kíváncsi? Üdv a tomboló hormonok korszakában! Teljesen normális, hogy magad sem tudod, hogy mit akarsz, mit érzel. De mi most segítünk neked abban, hogy magabiztos fiatalként kezdhesd meg azt a bizonyos nemi életet!

Az első szexuális kísérletezések minden fiatal – legyen lány vagy fiú – életében komoly élmények, amelyek akár egy életre is meghatározhatják az intimitáshoz való hozzáállást. A szakemberek szerint ugyanis az agyunk érzelmi fejlődése tizenéves korunkban kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy felnőttként milyen erkölcsi és etikai normák szerint éljük majd életünket.[1] Elég komolyan hangzik, ugye? Nem megijeszteni akarunk, csak segíteni abban, hogy el tudd dönteni, készen állsz-e megtenni az első lépéseket a szexuális életed megkezdéséhez, s amennyiben igen, akkor ellátni azokkal az infókkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ne érezd magad rosszul se lelkileg, se testileg. Mindehhez pedig segítségül hívjuk szakértőnket, Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakorvost.


Dr. Babay Lilla


Először nézzük a lelki dolgokat.

Az első szerelem mindenkinek meghatározó élmény az életében. És annál nincs is jobb, mint ha azzal veszíted el a szüzességedet, akibe szerelmes vagy. Itt álljunk is meg egy kicsit. Biztos, hogy szerelemről van szó? Nem inkább vágyról? Rendben, a kettő általában kéz a kézben jár, de érdemes átgondolnod, hogy ha megtörténik a dolog, utána mi lesz. Hiszen míg a vágy egyfajta fizikai dolog, addig a szerelem lelki. Azaz előbbi hamar elhal, utóbbi maradhat meg hosszabb távon. És ez a változás okoz általában zavart a fejben.[2] Gondold végig, mit érzel, s aszerint vágj bele a dologba, ne a hencegő többiekkel foglalkozz, akik már túlestek a dolgon. Ők lehet, elkerülnek majd másik suliba, nem lesznek az életed részesei, míg a tapasztalataid örökre veled maradnak. Azok meg nem mindegy, hogy rosszak, avagy jók voltak-e. Szóval ne onnan nézd, hogy kimaradsz még valamiből, hanem hogy ha megtörténik, az azért legyen, mert te akartad így.

Térjünk a lényegre! Azaz a testiségre.

Végiggondoltad. Felkészültnek tartod magad az első alkalomra, hiszen nagyon kíváncsi vagy. A ti generációtok nyakába már annyi információ zúdul, és annyi szexuális tartalommal találkoztok, mint korábban semelyik nemzedék.[3] Ez áldás és átok is egyszerre, hiszen nehéz kiszűrni a lényeget. Ne hagyd, hogy az internetről áradó tartalmak és a saját növekvő szexuális energiáid vegyék át az irányítást! Bármily nehéz, próbálj tudatosan cselekedni. Hogy miben és hogyan? Szakértőnk segít!

Óvintézkedések? Hidd el, kellenek.

„Nagyon fontos, hogy a testi-lelki ráhangolódás mellett a védekezésre is odafigyelj. Hiszen a tudatos szexualitáshoz hozzátartozik az ellenőrzött keretek között zajló, azaz a nőgyógyásszal egyeztetett, személyre szabott fogamzásgátlás is – már az első együttléttől kezdve. Miért van erre szükség? Azért, hogy úgy léphess be erre az új „területre”, hogy ne kelljen aggódnod semmi miatt. Amiatt, hogy esetleg „tinimami” leszel, vagy amiatt, hogy ha tapasztaltabb a barátod, azaz már egy ideje él nemi életet, akkor nehogy átadjon neked olyan nemi úton terjedő betegségeket, mint például a HPV” – hangsúlyozza Dr. Babay Lilla, aki nem elijeszteni akar a témától, csak felhívni a figyelmet a létező problémákra. „Hozzám, de bármelyik nőgyógyász kollégámhoz nyugodtan lehet tanácsért is jönni, mi segítünk eligazodni a fogamzásgátlási lehetőségek között. Mert az sajnos nem a legjobb megoldás, ha a barátnőd gyógyszerét kezded el szedni” – teszi hozzá a doktornő.

Tudod, hogy...[4]

 • … ha nem vagy még 14 éves, akkor nem mehetsz egyedül nőgyógyászhoz, fogamzásgátló felírásához is szülői beleegyezése szükséges?
 • … ha elmúltál 14, de még nem vagy 16 éves, akkor is csak anyukád beleegyezésével mehetsz nőgyógyászhoz és a tabletta felírásához is kérheti az orvos az ő beleegyezését?
 • … ha betöltötted a 16. életéved, akkor is kérhet még szülői beleegyezést a gyógyszer felírásához az orvos?
 • … ha elmúltál 18, akkor számítasz csak nagykorúnak és onnantól rendelkezel te saját akarattal, hogy mikor mész nőgyógyászhoz, felíratsz-e fogamzásgátlót vagy sem?

DE!

Szuper dolog az önállóság, azonban mi mégis azt javasoljuk, hogy beszélgess anyukáddal a témáról, hiszen vannak dolgok, amik hatással lehetnek arra, hogy melyik fogamzásgátlási módszer lesz az, ami neked javasolt. Nem mindegy, hogy mennyire pattanásos a bőröd, rendszeres-e a menzeszed, de bizony azzal is tisztában kell lenni, volt-e trombózis a családban. A fogamzásgátló tabletták mellékhatása lehet a kóros vérrögképződés és bizonyos daganatok fokozott előfordulása is, ezért a gyógyszer felírását számos furcsa kérdés fogja megelőzni. Azonban ne aggódj, ezek mind a javadat szolgálják, ezenkívül ma már rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, amelyek közül az orvosod rád szabva választja ki a megfelelőt!

Az alábbiakban Dr. Babay Lilla fel is sorolja a leggyakoribb kérdéseket, amelyek segítenek a választásban.

Kérdések, amiket biztosan fel fog tenni a nőgyógyász, ha fogamzásgátló felírása miatt érkezel:

 • Van-e bármilyen káros szenvedélyed, esetleg dohányzol?
 • Van-e bármilyen betegséged, szedsz esetleg rendszeresen gyógyszert?
 • Van-e ismert gyógyszerérzékenységed?
 • Milyen műtéteken estél át eddig életedben? (Érdemes a gyerekkori műtétekről is megkérdezni a szüleidet!)
 • Volt-e a családodban a közelebbi rokonoknál (anyukád, nagymamád, lánytestvéred) diagnosztizált mellrák, méhnyakrák vagy petefészrák?
 • Volt-e valamelyik közvetlen családtagodnak fiatal korában (pl. 50 éves életkor előtt) trombózisa? (Ez az állapot számos más néven is a tudomásodra juthatott, pl. agyvérzés, szélütés, vérrög stb.)
 • Hány kiló és hány centiméter magas vagy? (A BMI, vagyis a testtömegindex kiszámolása céljából.)
 • Tapasztalsz-e bárhol fokozott szőrnövekedést?
 • Milyen rendszeres a menstruációd? A vizsgálat előtt pár hónappal érdemes elkezdeni a menstruációk felírását, esetleges köztivérzéseket és a menstruációs ciklushoz kapcsolódó panaszokat, úgy, mint mellfeszülés, testsúlyingadozás vagy hangulatváltozások, erre remek lehetőség lehet például a Hölgynaptár ingyenes applikáció a telefonodra![1] https://teens.lovetoknow.com/Young_Lust

[2]https://teens.lovetoknow.com/Young_Lust

[3] https://teens.lovetoknow.com/Young_Lust

[4] https://intimzona.hu/ezek-a-jogaid-ha-nogyogyaszhoz-mesz