Kényelem a négyzeten: Védekezés női szemmel

Kapcsolatotok komoly, de még nem szeretnétek kisbabát? Szerencsére ma már számos fogamzásgátló módszer közül választhattok. A döntésnél mindkettőtök szempontjait vegyétek figyelembe, viszont ne hagyd, hogy párod kizárólag rád hárítsa ennek felelősségét! Olyan megoldás mellett döntsetek, amely mindkettőtök számára kényelmes és megfelelő védelmet nyújt.

A fogamzásgátlás ugyan közös dolog, de lássuk be, leggyakrabban mégis a nők feladata. Már csak azért is, mert a legtöbb típusát a hölgyek számára fejlesztették ki. Ha nálatok sincs ez másképp, akkor a választásnál érdemes néhány, elsősorban számodra lényeges szempontot figyelembe venned[1],[2].

  • Olyan megoldást választanál, amely nem igényel mindennapi figyelmet, vagy biztosabbnak érzed, ha Te magad foglalkozol vele minden nap?
  • Mi kényelmes számodra? Zavar-e például a hüvelybe helyezett eszköz, vagy ideálisabb a szájon át szedhető tabletta?
  • Rendszeres-e a menstruációd, vagy akadnak vele kisebb-nagyobb problémáid? Küzdesz-e premenstruációs szindrómával, vagy menstruáció alatti nehézségekkel?
  • Illik-e a meglévő életmódodhoz az adott módszer? Például szedsz-e valamilyen gyógyszert, esetleg dohányzol-e?
  • Valamint, hogy szeretnétek-e a közeljövőben kisbabát?

Manapság bőséges a kínálat, könnyen elveszhetünk a lehetőségek között. Annak érdekében, hogy megtaláljátok azt a megoldást, ami számodra a legtökéletesebb, és kedvesednek is megfelelő, bátran kérjétek nőgyógyász segítségét. Orvosoddal való konzultáció és vizsgálatok segítségével kiderülhet, számodra mely fogamzásgátló módszer a legmegfelelőbb. Ha párod is őszintén megosztja véleményét, mindkettőtök számára ideális módon védekezhettek, hogy az együttlétek során ne kelljen aggódnotok a biztonság miatt.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Gondold át, mik a te igényeid! Érdemes számításba venni az említett tényezőket és fontos, hogy határozott véleményed legyen arról, számodra melyik lenne a legideálisabb fogamzásgátló módszer.
  • A fogamzásgátlás módja közös döntés legyen. Beszéljétek át pároddal, kinek mi a legkényelmesebb megoldás, ám mivel többségben vannak a női fogamzásgátló módszerek, így lehet, a te véleményed lesz a döntő.
  • Tájékozódjatok lehetőségeitekről! Segítségetekre lehet a szakorvos is, akit érdemes együtt felkeresnetek, így kedvesed is részt vehet a döntés meghozatalában, miközben jobban megérti a te szempontjaidat is.[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3605181/

[2] https://www.nhsinform.scot/healthy-living/contraception/getting-started/things-to-consider-when-choosing-contraception