Mérlegen a fogamzásgátlás

Együtt szeretnétek megöregedni kedveseddel, de még nem álltok készen a családalapításra. Számos fogamzásgátló módszer közül választhattok: a nem hormonális megoldások mellett a hormontartalmú fogamzásgátlók széles skáláján ti is megtalálhatjátok a nektek legmegfelelőbbet. De vajon tudjátok, melyek ezek és hogyan fejtik ki hatásukat? És azon gondolkodtatok, hogyan befolyásolják jövőbeli gyermekvállalási terveiteket?

A kombinált hormontartalmú módszerek, mint a fogamzásgátló tabletta, az injekció vagy a hüvelygyűrű, női nemi hormonok – ösztrogén és progeszteron – segítségével meggátolják a tüszőrepedést, megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását, valamint áthatolhatatlanná teszik a méhnyakat a spermiumok számára. A tabletta napi szedésével juttatjuk a saját hormonjainkhoz hasonló, fogamzásgátló hatású hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket a szervezetünkbe, a gyűrűt elegendő havonta egyszer felhelyezni a hüvelybe, míg a fogamzásgátló injekciót az orvos adja be 3 havonta. A hormontartalmú spirál méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amely a felhelyezést követően 3-5 évig védelmet nyújt. A fizikális védelem mellett a hormonok a méh üregében való felszívódásával segítik a fogamzásgátlást.

Bármelyik módszert is válasszátok, fontos, hogy mindkettőtök számára kényelmes és megbízható legyen. Azonban nem árt, ha azt is mérlegelitek, mikor szeretnétek gyermeket, hogy ne érjenek meglepetések, amikor belevágtok életetek legizgalmasabb projektjébe![1]

További részleteket olvashattok a témában a kattintás után!

[1] Forrás: Parenting.com