Miért fontos szűrésekre menni már az első szex után? – A nőgyógyász megmondja!

2020. november 30.


Szűrővizsgálatokra járni?! Valld be nyugodtan, hogy szerinted ez a felnőttek dolga. Anyukád megy minden évben rákszűrésre, ha apukád munkaköre megkívánja, akkor őt meg menedzserszűrésre küldik évente, jelentsen is ez bármit. Pedig hidd el, nem árt már tiniként is odafigyelni a testedre, különösen akkor, ha már rendszeres nemi életet élsz, mert sok kellemetlenségtől óvhatod meg magad. Hogy pontosan miktől? Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakértőnk beavat a részletekbe!


Azt sem tudom, milyen nőgyógyászati szűrővizsgálatok léteznek. Mit, mikor és milyen gyakran érdemes elvégeztetnem?

Évente érdemes nőgyógyászhoz elmenni, ő pedig tájékoztatni fog a szükséges vizsgálatokról. Általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi gyakorlat alapján évente egyszer hüvelyi vizsgálat, emlővizsgálat, méhnyak szűrés, kolposzkópos vizsgálat (egy mikroszkóp segítségével nagyobb nagyításban is megnézi az orvos a méhszájadat, hüvelyedet és szeméremtestedet) és kismedencei ultrahang vizsgálat javasolt. Amennyiben ezek eredménye eltérést igazol, további kiegészítő vizsgálatok válhatnak szükségessé, de erre a kezelőorvosod (írásban is) fel fogja hívni a figyelmedet.


Hogyan kell elképzelnem ezeket a vizsgálatokat?

Megérkezel a nőgyógyászhoz, először általában leültök, megbeszélitek az eddigi fontosabb egészségügyi történéseidet (műtétek, betegségek), illetve, ha rendszeresen jársz, akkor azt, hogy mi történt az elmúlt egy év során. Ekkor el tudod mondani a panaszaidat, kéréseidet (pl. fogamzásgátló felíratása), amihez fontos, hogy előzetesen felkészülj, írd össze a kérdéseidet, amelyekre választ vársz, és készülj az utolsó menstruációd első napjának időpontjával, illetve a szedett gyógyszereid listájával is, amennyiben vannak. Szerencsés naptárt vezetni a menzeszekről, ciklus közben észlelt panaszokról (erre lehet szuper a Hölgynaptár app). Ezt követően alulról szükséges levetkőznöd (ne aggódj, a legtöbb rendelőben fel tudsz venni papucsot és egy papírköpenyt, hogy ne érezd magad annyira meztelennek) majd következik a hüvelyi tapintásos vizsgálat, majd a hüvely feltárása után a kolposzkópia és rákszűrés. A hüvely feltárása feszítő érzést kelthet, sok hölgy sürgető vizelési ingerről számol be: azonban ez nem fájdalmas, inkább csak kellemetlen és általában 1-2 perc alatt véget is ér.

Az ultrahang vizsgálat ezt követően történik, a nőgyógyász ekkor has és hüvely felől is elvégzi a kismedencei szervek áttekintését. Ha kíváncsi vagy, kérdezz nyugodtan, hogy mit látsz a vizsgálat során!

Amennyiben még szűz vagy, és a szűzhártya nem átjárható, akkor a vizsgálati lehetőségeink korlátozottak, hiszen nem szeretnénk kellemetlenséget vagy fájdalmat okozni. Azonban a hasi ultrahang és a has külső áttapintása ilyenkor is gond nélkül lehetséges, és a belső tapintásos vizsgálatra (végbél felől) és kismedencei ultrahangra is (általában a végbél vagy szeméremrés felől) sor kerülhet alternatív utakon.

Ezt követően alulról felöltözhetsz, majd a felsőtestedet kell szabaddá tenned, ahol a doki áttapintja a hónaljadat és a melleidet. Ezt követően teljesen felöltözhetsz és már túl is vagy rajta. Az orvosod minden esetben ambuláns lappal lát el és összefoglalja az eredményeket.


Dr. Babay Lilla


Milyen nemi betegségeket kockáztatok, ha nem használunk óvszert a barátommal?

Gonorrhoea (kankó), szifilisz (luesz), Chlamydia, Ureoplasma, HIV ellen a megfelelően alkalmazott óvszer megvéd, azonban a bőrérintkezéssel terjedő kórokozóktól, mint pl. a HPV vagy a nemi herpesz, sajnos az óvszer sem óv meg.


Arról már hallottam, hogy van összefüggés a méhnyakrák és a HPV között. De mi az a HPV? Olyan, mint a herpesz?

A HPV, azaz humán papilloma vírus a legelterjedtebb vírus a világon, melynek számos törzsét különböző számokkal jelöljük. A HPV-t bőrérintkezéssel és nemi érintkezéssel is el lehet kapni. A vírus bizonyos törzsének példányai képesek a méhnyak hámsejtjeihez kapcsolódva rákos elfajulást okozni, míg más típusai pl. a bőrünkön látható szemölcsökért felelnek. Tehát igen, mindketten vírusok a herpesszel, azonban a HPV-t azért nem szeretjük, mert bizonyos sejtek működésének megváltoztatásával azok daganatos átalakulásáért felelhetnek.


Mi történik, ha elkapom a HPV-t? Milyen tünetek utalhatnak erre? Milyen vizsgálat mutathatja ki, hogy elkaptam? Mit tehetek? Kigyógyulhatok belőle? Hogyan lehet elkapni a HPV fertőzést? Miért lehet fontos az oltás?

A HPV fertőzés legtöbbször tünetmentes és átmeneti. A lakosság nagy százalékban átfertőződött, ezért a legtöbb ember átesik HPV-n az élete során, ezt általában az immunrendszer magától legyűri és a HPV eltűnik a szervezetből. Azonban nem mindegy, hogy milyen HPV fertőzöttség alakul ki, és ez mennyi ideig és milyen formában van jelen a szervezetben: a magas kockázatú 16-os és 18-as HPV törzsek gyakrabban okoznak rákmegelőző állapotot vagy szeméremtesti daganatot is, a 6 hónapnál tovább jelen lévő HPV pedig szintén magasabb kockázatot jelent.

A HPV vizsgálat során a méhnyakról vett kenetben keresik meg a vírus örökítőanyagának jelenlétét, ez a vizsgálat alkalmas a különböző HPV törzsek megkülönböztetésére is. Ha jelen van a vírus, akkor már arra is van lehetőség, hogy a HPV fertőzés miatti rendellenes sejtműködést is kimutassuk (pl. CINtec Plus).

A HPV elleni oltás kiemelt fontosságú, a nemi élet megkezdése előtt vagy akár utána is segít a méhnyakrák megelőzésében a különféle HPV törzsek elleni immunitás kialakítása által.


Rákszűrésre jár anyukám, de azt gondolom, hogy azt csak neki kell, mert felnőtt és már szült gyereket. Vagy mégsem? Mitől függ, hogy nekem is kell-e mennem, és ha már járnom kell, milyen gyakran?

Évente javasolt rákszűrés, kolposzkópos vizsgálat és hüvelyi ultrahang minden nemi életet megkezdett nőnek.


Ha még nem történt meg a „dolog”, de lassan szeretném, gondolom, nem ártana fogamzásgátló gyógyszert felíratnom már most. Ahhoz kell bármilyen vizsgálat? Vérvétel vagy ilyesmi?

Amennyiben már elkezdtél menstruálni, elvileg van lehetőség a fogamzásgátló tabletta használatára. Személyes javaslatom azonban az, hogy a nemi élet megkezdésekor (első együttlét) érdemes óvszert használni, a szüzesség elvesztését követően pedig nőgyógyászhoz fordulni, aki elvégzi a fent ismertetett vizsgálatokat. Negatív méhnyak szűrési eredményt követően érdemes elvégeztetni egy általános laborvizsgálatot, mely a vérképet, máj és veseműködést, fontosabb véralkotóelemek szintjét mutatja meg, ebben akár a háziorvosod is segíthet. Amennyiben a családban előfordult fiatalkori kóros vérrögképződés, vagy csak biztosra szeretnél menni, érdemes elvégeztetni egy, a leggyakoribb véralvadási rendellenességeket kimutató vizsgálatot is („trombophilia vizsgálat”), azonban ez nem kötelező.

Ezek ismeretében sokkal nagyobb biztonsággal javasolható fogamzásgátló tabletta, ami mellett a nemi betegségek elleni hatékony védekezés eszközeként kiegészítő óvszerhasználat javasolt a stabil partnerkapcsolat kialakulásáig.


Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Beszélgess anyukáddal, apukáddal arról is, hogy milyen betegségek fordultak elő a családban. Így már egészen fiatalon tudatosan figyelhetsz az adott területre, amellyel sok probléma adódott a rokonságban.
  • Szoktál naplót írni? Vagy csak a telefonodba jegyzel fel random dolgokat? Bármelyik is legyen, vésd fel valahova a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat is, és ha van valahova időpontod, akkor emlékeztetőt is állíts be!