Tabletta-kérdés: miért csak nőgyógyásszal?

A fogamzásgátló tabletta kétségkívül az egyik legkényelmesebb és legpraktikusabb védekezési módszer, alkalmazása azonban körültekintést igényel. De miért fontos, hogy mindenképpen csak nőgyógyászati kivizsgálást követően kezdd el szedni a gyógyszert? Cikkünkből kiderül!

A nemkívánt terhesség elkerülésének egyik legnépszerűbb módja a fogamzásgátló tabletta. Ez a megoldás nem véletlenül vált be oly’ sok nőnek világszerte, hiszen a tabletta használata kényelmes és egyszerű, mindössze egy kis odafigyelést igényel a napi szedése, és így akár 99 százalékos biztonsággal véd a teherbe eséstől. Sőt, olyan kellemetlen panaszokat is enyhíthet, mint az erős vérzés és a görcsök, a PMS-tünetek (premenstruációs tünetegyüttes) vagy az akne[1].

Talán nem is gondolnád, de többféle tabletta is létezik hatásmechanizmusát, hormontartalmát és a szedését illetően. Ha ezeket átbeszéled a nőgyógyászoddal, a védekezés és az egészséged megőrzése szempontjából is a lehető legbiztonságosabb megoldást tudjátok közösen kiválasztani. Néhány pontban összeszedtük, miért fontos, hogy szakorvossal konzultálva válassz fogamzásgátlót.

Ragaszkodj hozzá! tippek:[2],[3],[4],[5]

  • Bőség zavara: Ezek a készítmények minden esetben hormonokat tartalmaznak, azonban változó összetételben, és az is különböző, hogy pontosan hogyan kell szedni őket. Két fő fogamzásgátló-típust különböztetünk meg: a csak progesztint tartalmazó tablettákat, illetve a progesztin-ösztrogén kombinációjából állókat. Az orvosod az életviteled és a kórtörténeted alapján tud segíteni, hogy melyik tabletta lehet számodra legmegfelelőbb – kényelem, hatékonyság és egészségmegőrzés szempontjából.
  • Testre szabott megoldás: Egyes fogamzásgátló-típusok nem ajánlottak például visszérproblémákkal, magasvérnyomással vagy cukorbetegséggel küzdők számára, és az is mérvadó lehet, ha a családodban előfordult már valamelyik betegség. Így mindenképp válaszolj őszintén az orvosod kérdéseire, ha pedig szükségét látja, érdemes további vizsgálatokat végezni az alapos és pontos választás miatt.
  • Vizsgálattal kiegészített konzultáció: Bár nem minden esetben szükséges nőgyógyászati vizsgálat a tabletta kiválasztásához, de ajánlott lehet, különösen, ha korábban még nem szedtél fogamzásgátlót. Indokolt esetben laborvizsgálatokkal derítheti ki a szakorvos, bizonyos betegségekre hajlamos vagy-e. Ha a nőgyógyászod szükségét látja a vizsgálatoknak, érdemes túlesni rajtuk egészséged megőrzése érdekében.
  • Váltás aggodalmak nélkül: Ha új készítmény szedésén gondolkozol, természetes, hogy számos kérdés merül fel benned ezzel kapcsolatban. Vajon milyen hatással lesz a szervezetemre a váltás? Lehetnek-e mellékhatásai? Pattanásos lesz-e a bőröm az átállástól? Csökken-e a védelem a váltás idején? A személyes orvosi konzultáció során bátran tedd fel az összes kérdésedet a nőgyógyászodnak, aki szakszerű és személyre szabott válaszaival segíthet eloszlatni az aggályaidat.[1] https://www.healthination.com/health/birth-control-pill-facts

[2] https://www.healthination.com/health/birth-control-pill-facts

[3] https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill/how-do-i-get-birth-control-pills

[4] https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/ask-experts/what-happens-when-you-go-to-the-doctor-to-get-birth-control

[5] https://www.self.com/story/do-you-actually-need-to-see-a-doctor-for-birth-control