Téli programok, nem csak az ünnepekre!

A decemberi időszak legtöbbünknek a karácsonyi készülődésről szól. Noha a meghitt adventi esték is remek alkalmat nyújthatnak az összebújásra, az év végi hajrá, a sűrű programok, a feszültség könnyen elronthatja hangulatunk. A harmónia megőrizhető. Mutatjuk, hogyan!

A munkahelyeden sokasodnak a határidős feladatok, minden tegnapra kell, de közben azon agyalsz, mi legyen a karácsonyi menü, ahogyan az ünnepi családjárás menetrendjét sem ártana megtervezni. Egyébként meg még senkinek sem szerezted be az ajándékát, és az összes barátod egyszerre szeretne veled találkozni. Azt sem tudod, hova kapj a karácsonyi előtti hetekben? Egyre feszültebb vagy, amit persze azon vezetsz le, aki a legközelebb áll hozzád, azaz kedveseden. Ismerős a szituáció?

Amennyiben igen, akkor először is vegyél vissza kicsit a tempóból. Hidd el, úgy is elrendeződik minden, ha nem mész rá teljesen idegileg. Ne akarj megfelelni minden elvárásnak, hiszen annak nem csak te iszod meg a levét, hanem párod is. A továbbiakban konkrét tippekkel szolgálunk, hogyan szabadíthatsz fel időt, amit szerelmeddel tölthetsz.

Ne legyen idegőrlő az év vége a munkahelyeden!

 • Kommunikáció 1.0: Beszéld át a kollégáiddal, mi az, amit idén mindenképpen meg kell csinálnotok. Ez alapján állítsatok fel egy prioritási listát, amelyhez tartjátok is magatokat! Amolyan munkahelyi adventi kalendáriumként is felfoghatjátok a dolgot: minden nap a kitűzött feladatot hajtjátok végre!
 • Csapatmunka: Egységben az erő, szokták mondani, és ezt tartsátok is szem előtt. Ha az év végi hajrában minden reggelt gyors meetinggel kezdtek, meghatározva, kinek mi a dolga, együttesen sokkal hatékonyabbak tudtok lenni!
 • Munkamegosztás: Ha ügyesen delegáljátok az adott feladatokat, akkor nem fordulhat elő, hogy egyesek estig bent ülnek az irodában, míg mások naphosszat passziánszoznak unalmukban.

Karácsonyi készülődés az időhatékonyság jegyében

 • Kommunikáció 2.0: Emeld fel a telefont és szánj időt arra, hogy végighívod az egész famíliát, a nagyszüleidtől kezdve az unokatestvéreiden át a keresztanyukádig. Egyrészt biztosan örülnek, hogy beszélgettek kicsit, másrészt könnyen elkerülhetőek a félreértések, ki hol lesz karácsonykor.
 • Ajándéközön helyett: Ha már úgyis beszélgetsz a családoddal, rokonaiddal, egyezzetek meg abban, hogy idén nem költekeztek túl. Akár egy összeghatárt is megszabhattok, amit senki nem léphet túl.
 • Sütés-főzés: Ha egy helyen gyűlik össze a család, beszéljétek meg, ki mit készít és visz magával. Így elkerülhető a felesleges ételpazarlás, és ráadásul senki sem fog feleslegesen időt tölteni a konyhában azzal, hogy elkészítse a harmadik tál francia salátát, megsüsse a nyolcadik rúd mákos bejglit vagy megfőzze a negyedik kondér halászlét.

+ Téli feszültséglevezető programok a harmonikus ünnepváráshoz[1]

 • Kommunikáció 3.0: Egyeztesd kedveseddel, hogy ez az év vége most más lesz, nincs rohanás, idegeskedés, a feszültséget ajtón kívül hagyjátok. De ez nem jelenti azt, hogy ha bármi nyomaszt, azt ne osztanád meg pároddal. Sőt, mondd el neki, ha valamivel problémád van, mert még magára veszi, és azt hiszi, miatta vagy ideges.
 • Konyhai móka: Egyik este (vagy több este), készítsetek forralt bort. Szerezzetek be jóminőségű vörösbort, szegfűszeget, fahéjat, egy kis gyömbért, illetve narancsot és piros bogyós gyümölcsöket. Ezeket mind főzzétek össze a borban, adjatok hozzá pár evőkanál cukrot, ízlelgessétek, és amikor úgy ítélitek meg, hogy készen van, szürcsöljétek el a kanapén. Amennyiben nem vágytok a forró alkoholra, forrócsokit is készíthettek! Az ízesítésben csak fantáziátok szabhat határt!
 • Benti sportok: Ha nincs kedvetek az olyan megszokott téli mozgásformákhoz, mint a korcsolyázás, vagy hó esetén a szánkózás, miért ne keresnétek éppen most izgalmas, bent végezhető sportolási lehetőségeket?
 • Ilyen például a beltéri falmászás! Egyre több helyen lehet kipróbálni ezt az extrém sportot. Falra fel!
 • Vagy menjetek el bowlingozni. Ez az a sport, ami garantáltan felvidít benneteket! Nem lehet nevetés nélkül kibírni – kivéve persze, ha nem vagytok titkon profi bowlingosok!
 • Párnacsatára fel! A hideg hó helyett dobáljátok egymást kisméretű díszpárnákkal. Vigyázat, pakoljátok el a törékeny holmikat a szobából, mielőtt belecsaptok![1] https://www.thedatingdivas.com/65-winter-date-ideas/