Tervezés minden szinten

Napjainkban az egyik leggyakrabban választott fogamzásgátló módszer a fogamzásgátló tabletta. Népszerűségét többek között megbízhatóságának és a kényelmének köszönheti. Ám további előnyei is vannak, amelyekről keveset tudunk.

  • Használatával tervezhetővé válik a menstruáció. Szedése során a szervezetbe kerülő női nemi hormonok leállítják a természetes folyamatokat, így a peteérést és a menstruációt. A tablettát 21 napig kell szedni, majd következik az úgynevezett megvonásos vérzés. Így tehát pontosan kiszámítható, hogy mikor várható a menstruáció, amely akár a nyaralás tervezésekor is hasznos lehet.
  • Rendszeressé és kevésbé fájdalmassá teszi a menstruációt, ugyanis a hormonok elvékonyítják a méhnyálkahártyát, így annak leválása kevésbé kellemetlen. Ez főként azoknak lehet jó hír, akiknél a menstruáció komoly alhasi fájdalommal és erős vérzéssel jár.
  • Csökkenti a méhnyakrák-és mellrák előfordulásának valamint a kismedencei gyulladás kockázatát.
  • Segítségével kezelhető az endometriózis.
  • Jó hatással van a pattanásos bőrre.

Ha a tabletta mellett döntenétek, az elsődleges szempont a megbízhatóság és a kényelem legyen! Ha pedig a babatervezés miatt hagyod abba a szedését, általában pár hónap után rendeződik a menstruációd és nyugodtan próbálkozhattok is. Ha esetleg fájdalmassá vagy rendszertelenné válna menstruációd, mindenképp fordulj orvosodhoz![1]

További fogamzásgátlási módszerekért kattints!


[1] Források: Shadygrovefertility.com; Parenting.com