A következő lépések a kisbabáért

Kapcsolatotok komolyra fordult és úgy döntöttetek, itt a gyermekvállalás ideje? Már az első próbálkozások során elhatároztátok, hogy a természetre bízzátok a dolgot és jöjjön, amikor jönni szeretne, ám néhány hónap eltelte után a kudarcok elszomorítanak titeket. Aggodalomra egyelőre semmi ok, hiszen a teljesen egészséges pároknál is eltelhet 1 év, mire kopogtat a gólya!

A fogantatás sokkal összetettebb és bonyolultabb folyamat, mint ahogy azt hinnénk, ráadásul a statisztikai adatok szerint a 30 év alatti nőknek 20 százalék, a 30 és 40 év közöttieknek pedig 5 százalék esélyük van spontán teherbe esni egy menstruációs ciklus alatt. Az új élet megfoganása tehát valóban egy csoda. Ezért ahelyett, hogy magatokban keresnétek a hibát, érdemes néhány egyszerű praktikát alkalmazni néhány hónapos próbálkozást követően. Így mielőtt orvoshoz fordulnátok, adjatok időt magatoknak, hátha csak annyi kell a sikerhez, hogy pár olyan tényezőn változtattok életmódotok, szokásaitok kapcsán, amelyekre talán nem is gondoltatok volna. Ebben az időszakban különösen fontos a türelem és a kitartás. Ne feledjétek, a pozitív gondolkodás, a nyugodt körülmények és a harmonikus hétköznapok mind-mind jótékony hatással vannak a fogantatásra!

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Kerüljétek a síkosítót! Tudtátok, hogy az együttlétek alatt használt síkosító káros hatással lehet a spermiumokra? Ha mindenképp szükségetek van rá, akkor válasszatok inkább speciális, spermium-barát anyagot vagy egyszerű növényi olajat.
  • Turbózzátok fel a szervezeteteket! Hogyan segítenek a vitaminok? Az E-vitamin például a termékenységre van jótékony hatással, a B6-vitamin pedig segít a ciklus ovulációtól a menstruációig tartó fázisának szabályozásában, hatására a petefészek saját progeszteront termel. Vény nélkül kapható, mio-inozit tartalmú étrend-kiegészítő készítményekkel is növelhetjük a teherbe esés valószínűségét.
  • Együttlét, de jókor és élvezettel! Gyakori tévhit, hogy a nagy számok törvénye alapján, aki többször él nemi életet párjával, könnyebben esik teherbe. Ez így önmagában nem igaz, ugyanis leginkább az ovuláció időszakára időzített együttlétek növelik a teherbe esés esélyét. Így jó, ha tisztában vagytok, mikor is vannak a termékenyebb napok. Ennek megállapítására több módszer is létezik, például a hőmérőzés vagy az ovulációs teszt. Az időzített együttlétek azonban stresszes helyzetet is szülhetnek, ez pedig negatív hatással lehet a sikerre. Így inkább élvezzétek a pillanatot, akár többször is egy héten!
  • Még több alvás. Aludd magad szépre! Ismerjük a kicsit mókásan hangzó felszólítást, és az alvás fontosságáról szóló szakirodalom is könyvtárakat töltene meg, ezért nem meglepő, mekkora szerepe van a rendszeres, 7-8 órás durmolásnak a fogantatásban.
  • Mértékletesség. A termékenységben szerepet játszhat az is, hogy mit és mennyit eszünk, mennyi folyadékot fogyasztunk, mennyit alszunk, tehát, hogy mennyire élünk egészségesen. Fontos a változatos és vitamindús táplálkozás, illetve a rendszeres testmozgás, de kerülendő a drasztikus fogyókúra, valamint a túlzásba vitt testedzés.[1]

[1] Források: Fitpregnancy.com

Shadygrovefertility.com

Ivi-fertility.com