A másodlagos meddőségről tabuk nélkül

Másodlagos meddőség. Gyakoribb, mint gondolnánk, mégse esik róla sok szó. Mit tekintünk annak és mire számíts, ha szembesülsz vele? Egyáltalán, mit tehetsz, ha téged is érint? Eddig fel nem tett kérdésekre válaszolunk.

A meddőség témaköre szerencsére egyre kevésbé tabu, és mind több érintett tud nyíltan beszélni a félelmeiről, aggodalmairól, ezáltal pedig a lehetséges megoldásokról is egyre több szó esik. De mi a helyzet, ha akkor szembesültök a problémával, amikor már van egy, vagy akár több gyermeketek?

Ha már szülők vagytok, akkor is előfordulhat, hogy nem sikerül újra teherbe esned, vagy a fogantatás után vetéléssel kell szembenéznetek. Azonban korántsem vagy egyedül, sőt a női meddőség leggyakoribb formája a másodlagos meddőség, tehát sokkal valószínűbb az, hogy másodszorra megy nehezen, mint az, hogy elsőre[1]. Ennek ellenére, sajnos a másodlagos meddőség a társadalom szemében sokszor nem tűnik olyan nagy problémának, mint az elsődleges. Sokan értetlenül állnak a kétségbeesett párok előtt, mondván, nekik már van gyermekük, sokaknak ez sem adatik meg, vagy csak nagyon nehezen. Az ilyen kommenteket el kell engednetek a fületek mellett, ugyanis a másodlagos meddőség is rendkívül megterhelő érzelmileg. Ugyanúgy hatalmába kerítheti az embert az önvádaskodás…

Sikeresen életet adtam egy gyermeknek, most pedig meddő vagyok? Hogy lehet ez?! Mit csinálok rosszul az első teherbe eséshez képest? Túl sokat vártunk a kistestvérrel?

Bizonyára ismerősek lehetnek ezek az önmarcangoló kérdések. Azonban számos oka lehet annak, hogy másodszorra nem megy olyan könnyedén. Ha az első terhességed minden gond nélkül zajlott, különösen nehéz lehet megérteni, hogy vajon miért nem sikerül újra. Ha pedig már az első alkalommal is kihívásokkal teli volt a fogantatás, előfordulhat, hogy a kistestvérnél is hasonlókra, vagy még nagyobb nehézségekre kell számítani. De ne ess kétségbe, szerencsére az orvostudomány számos lehetséges megoldást kínál a másodlagos meddőséggel küszködők számára is.

Ragaszkodj hozzá! tippek:[2],[3],[4]

  • Figyeld a változásokat: Vedd számításba, hogy miben változott az életed az első gyermek születése óta. A testtömeg nagymértékben befolyásolja a teherbe esés lehetőségét. Ha jelentősen kevesebbet vagy többet mutat a mérleg az első baba óta, lehetséges, hogy ez áll a dolog hátterében. Ezen kívül korod előrehaladtával természetes módon csökken a fogamzóképesség is, így, ha az első babád 35 évesen szülted, előfordulhat, hogy három évvel később már nehezebben esel teherbe. Ha még nem vagy 35, de egy éve próbálkoztok már, érdemes orvoshoz fordulni, ha pedig már elmúltál 35, fél év sikertelenség után keress fel szakembert!
  • Újabb vizsgálatok: Lehetséges, hogy már korábban is voltak olyan enyhébb problémáitok, melyek az első gyermek fogantatásakor még nem jelentettek túl nagy gondot, azonban azóta felerősödhettek, és most okoznak fennakadásokat. Érdemes tehát újabb vizsgálatokat kérni, például endometriózisra, miómára, policisztás ovárium szindrómára vagy petefészek-tartalékra. De az is előfordulhat, hogy gyermeked édesapjánál az évek során alakult ki meddőség, javasolt tehát, hogy ő is látogasson el szakorvoshoz. Ha pedig új a partnered, mindenképp érdemes őt is kivizsgálni.
  • Számít az első szülés: Ha az első terhesség és szülés nehézségekkel teli volt, sajnos az sem kizárt, hogy ezek miatt olyan körülményes a kistestvér fogantatása. A különféle medencefertőzések vagy többszöri küret végzése ugyanis letapadásokat okozhatnak a méhben, vagy petefészek-elzáródáshoz is vezethetnek. Ha császármetszésen estél át, a hegesedés is befolyásolhatja a következő teherbe esés valószínűségét.
  • Személyre szabott megoldás: Szerencsére a modern orvostudomány számos megoldást tud nyújtani a meddőség hátterében álló különféle akadályokra. Így, ha már utánajártál és kiderítetted, mi okozhatja a nehézségeiteket, az orvosoddal konzultálva válasszatok kezeléseket, szükség esetén beavatkozásokat, amelyek célzottan nyújtanak megoldást. Előfordulhat ugyanis, hogy a fent említett endometriózis, petefészek-elzáródás vagy ciszták eltávolítására laparoszkópia lesz a megoldás. Ezen kívül injekciók és egyéb termékenységet növelő gyógyszerek is javasoltak lehetnek, és az is előfordulhat, hogy az orvos a mesterséges megtermékenyítésben látja majd a megoldást. Az egyes lehetőségekről itt olvashatsz bővebben!
  • Lelki harmónia: Egészségünkre óriási hatással van a lelkiállapotunk. Nincs ez másként a teherbe esés terén sem. Ha az első gyermek még tipegő, teljesen érthető, hogy te és a párod is kimerültebbek vagytok, mint valaha, ami visszavethet a termékenység terén is. Azonban arra is fontos figyelni, hogy a második baba „projektje” ne okozzon számotokra plusz feszültséget. Minél görcsösebben próbálkoztok, annál valószínűbb, hogy nem fog sikerülni, hiszen a stressz a nemzőképességre is negatívan hat. Fontos tehát, hogy lazítsatok picit, és beszéljetek őszintén az érzéseitekről, és ami a legfontosabb, töltsetek minél több boldog percet a gyermeketekkel.[1] https://www.verywellfamily.com/what-is-secondary-infertility-1959932

[2] https://www.verywellfamily.com/what-is-secondary-infertility-1959932

[3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/expert-answers/secondary-infertility/faq-20058272

[4] https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/fertility/secondary-infertility/