A mesterséges megtermékenyítés mítoszai

2018.12.01.

Jóval több párnak van szüksége gyermekük megfoganásához külső beavatkozásra, mint azt hinnénk. A mesterséges megtermékenyítés az élet több területére is kiható következményekkel járó eljárás, emellett viszont számos téves elképzelés él róla az emberek fejében. Segítünk eligazodni az információk és lehetőségek között.

Sokakat megrémít a mesterséges megtermékenyítés gondolata. Tény, hogy több szempontból jogosak lehetnek a felmerülő aggályok: ez egy komoly eljárás, melyet a kezelésben részt vevő párok több szempontból is nehezen élhetnek meg, legyen szó az adott beavatkozás okozta fizikai kellemetlenségekről, a stresszről, a várakozásról vagy akár a nemi életre való hatásáról.

Több tényezővel kapcsolatban azonban tévesek a vélekedések, és jónéhány mítosz is fűződik a fogantatás modern, mesterséges megtámogatásához. Segítünk eligazodni a lehetőségek között, bemutatjuk a módszereket és eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket.

A meddőség megállapítása után egy párnak többféle lehetősége is van aszerint, melyik fél oldalán jelentkezik és mi okozza a terméketlenséget. Előfordulhat, hogy külső, művi beavatkozásra, mesterséges megtermékenyítésre van szükség. Ez egy átfogó meghatározás, számos módszer tartozik ide, köztük a leggyakrabban alkalmazott technikák[1],[2] :

  • Intrauterin inszemináció: A beavatkozás során az ovulációkor spermium kerül befecskendezésre közvetlenül a méhüregbe.
  • In vitro fertilizáció: A szervezeten kívüli eljárás során a korábban leadott spermiummal laboratóriumi körülmények között megtermékenyítik a leszívott petesejtet, melyet aztán 2-5 nap után a méhbe helyeznek.
  • Intra-citoplazmatikus spermium injektálás: Az eljárás folyamán közvetlenül a petesejtbe injektálnak egy hímivarsejtet.

Ami pedig a mítoszokat illeti – A tévhitekkel szemben érdemes tudnod, hogy…[3],[4],[5]

  • …napjainkban átlagosan a mesterséges megtermékenyítések 22,6%-a jár ikerterhességgel, a legtöbb ikertestvér pedig természetes fogantatásból jön a világra.
  • …minden párnak egyéni orvosi konzultáció segítségével kell eldöntenie, milyen módszer lehet számukra a legmegfelelőbb és a leghatékonyabb. A mesterséges megtermékenyítés nem az egyetlen lehetőség a meddőséggel küzdők számára. Különböző gyógyszerekkel, hormonokkal és egyéb kezelésekkel is orvosolható a terméketlenség, annak megfelelően, mi a probléma forrása.
  • …noha a természetes úton fogant babákhoz képest valamelyest kisebb mérettel és súllyal születhetnek, a mesterséges úton fogant gyermekek, az ő esetükben sem kell nagyobb kockázattal számolni a fejlődési rendellenességek valószínűsége kapcsán. A művi úton fogant kisbabák túlnyomó többsége egészségesen születik.[1] https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/understanding-infertility-treatment

[2] https://www.rtc.org.au/assisted-reproductive-technology-glossary/

[3] https://www.medbroadcast.com/channel/fertility/curious-about-fertility/fertility-facts-vs-myths

[4] https://www.verywellfamily.com/infertility-ivf-and-fertility-treatment-myths-4171489

[5] https://resolve.org/what-are-my-options/treatment-options/myths-and-facts-about-art/