„A petefészek nem botoxolható!” – tudatosan a termékenység megőrzése érdekében I. rész.

2024.04.22.

Egyre több helyen találkozhatunk már a tudatosság fogalmával: tudatos életmód, táplálkozás, tudatos vásárló. De mi a helyzet a termékenységgel? Akkor is magabiztosak vagyunk, ha a családalapítás kérdése merül fel? Ismerjük, hogy milyen életmódbeli szokásokra kell figyelni, hogy termékenységünket megőrizzük? Tudjuk, hogy miként befolyásolja a jövőnket, ahogyan ma éljük az életünket?

Dr. Vesztergom Dórával, szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista, IVF szakorvossal beszélgettünk a témában.

Miért fontos, hogy többet beszéljünk a termékenységtudatos életmód jelentőségéről? Miért nem elég, ha csak akkor kezdünk el ismerkedni a témával, ha már gyermeket szeretnénk?

Az életkornak, valamint a nők és a férfiak életmódjának meghatározó jelentősége van abban, hogy egy pár természetes úton szülővé válhat-e. A gyermekvállalás átlagos időpontja a férfiak és nők esetében is kitolódott, pedig az életkor előrehaladtával mind a női termékenység, mind a férfi nemzőképesség romlik. A gyermekvállalási átlagéletkor az elmúlt években folyamatosan növekszik, a nőknél mára meghaladja a 30 évet, holott a termékenység ekkor már csökkenésnek indul. Ez a folyamat 35 éves kor felett jelentősen felgyorsul, 40 évesen pedig a természetes fogantatás esélye rendkívül alacsony.

Az életkor előrehaladása mellett a dohányzás, a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás, illetve a kórosan alacsony vagy magas testsúly is jelentős termékenységcsökkentő tényezők lehetnek. Azzal a 25 éves fiatallal, aki most nincs tisztában a termékenysége korlátaival, 10 év múlva esetleg az egyik meddőségi centrumban találkozhatunk.

Mit mutatnak a kutatások, mennyire vannak tisztában az emberek azzal, hogy mikor és meddig lehet gyermekük? A férfiaknál is ketyeg a biológiai óra?

Egy friss kutatás[i] szerint a magyar fiatalok többsége családban, gyermekkel képzeli el a jövőjét, többségük tudja, hogy az ideális gyermekvállalási életkor a húszas éveik elején van, azonban nincsenek tisztában azzal, hogy az életkor előrehaladtával milyen mértékben romlik a termékenységük. Emellett jellemző, hogy a lombik kezelések eredményességét messze túlbecsülik. Azt gondolják, hogy nem baj, ha nem vállalnak időben gyermeket, majd a lombik megoldja. Ez azonban sajnos hatalmas tévhit, mivel az életkorból fakadó meddőséget a lombik sem tudja megoldani.

A 18-35 éves fiatalok 66%-a alacsony termékenységi ismeretekkel rendelkezik. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért 2021-ben végzett reprezentatív kutatása szerint csupán 16%-uk tudta, hogy a termékenység nagymértékű csökkenése 35 éves kortól várható, többségük 5-10 évvel későbbre tippelte. A férfiak nemzőképességének csökkenését a válaszadók szintén 10 évvel későbbre becsülték, mint a valóság. A kutatás résztvevőinek negyede tudta csak, hogy míg egy 25-30 éves nőnek 70-79% esélye van teherbe esni, ha egy évig rendszeres, védekezés nélküli szexuális életet él, addig egy 35-40 éves nőnek csupán 50-59%. Ráadásul a válaszadók 65%-a túlbecsülte az IVF kezelések eredményességét is.

Hogyan hat a kor a termékenységre vagy a nemzőképességre?

A nők életkorának előrehaladtával csökken a petesejtek száma, és ezzel párhuzamosan csökken a petesejtek minősége is. A férfiak esetében az életkorral járó nemzőképesség csökkenésnek nincs olyan éles határa, mint a nőknél, de nem szabad elfelejteni, hogy 35 éves kortól folyamatosan csökken a vérben a tesztoszteron szint és kb. 40 éves koruktól romlik a nemzőképesség. A médiában gyakran halljuk, hogy egy férfi 60 év felett is képes gyermeket nemzeni, legutóbb például Al Pacinónak született gyermeke 80 éves kora után. Joggal gondolhatják hát a fiatal férfiak, hogy nekik nem szükséges törődniük az idő múlásával, ami hatalmas tévhit. A meddőség hátterében 30-50%-ban férfi eredetű probléma (is) fennáll, így az esetleges sikertelenség nem csupán a nőkön múlik. Az életkor előrehaladtával a hímivarsejtek DNS állománya romlik, aminek következtében hosszabbodik a sikeres várandósság eléréséhez szükséges idő, magasabb a korai vetélés kockázata, ráadásul a gyermekeknél gyakrabban fordulnak elő olyan betegségek, mint az autizmus, bipoláris depresszió, vagy akár skizofrénia.

Hogyan támogathatjuk a termékenységet, illetve férfiaknál a nemzőképességet?

A termékenységi vagy nemzőképességi zavarokért felelős tényezők egy részét sajnos nem tudjuk befolyásolni. Ugyanakkor vannak olyan körülmények, amelyek változtatásával eredményesebb lehet a kezelés, vagy akár természetes úton is bekövetkezhet a várandósság. A dohányzásról történő leszokás lehet például az első ilyen lépés, ugyanis kevesen tudják, de a termékenységet és a nemzőképességet is rendkívül mértékben rontja, majdnem a felére csökkenti a várandósság esélyét. Már napi pár szál cigaretta elszívása is hatással van a termékenységre, ismert tény, hogy napi 10 szál pedig már jelentős termékenység és nemzőképesség csökkenést okoz. A rendszeres alkoholfogyasztás is termékenységcsökkentő hatással bír, ez nők esetében heti 6 pohár bor vagy 3 korsó sör elfogyasztását, férfiak esetében ennek a dupláját jelenti.

Az életmód az egyik legmeghatározóbb tényező a siker elérése érdekében. Rendkívül fontos a rendszeres testmozgás, ez alatt azt értjük, hogy hetente háromszor kell olyan mozgást végezni, ami megemeli a szívfrekvenciát.A rendszeres sportnak pedig nemcsak az általános egészségmegőrzés, de a gyermekvállalás szempontjából is kulcsfontosságú szerepe van. Találjuk meg azt a mozgásformát, amit örömmel végzünk, és hetente minimum 150 percet aktívan mozogjunk!

Fontos a testalkatnak megfelelő testsúly beállítása, a túl alacsony testsúly ugyanúgy meddőséget okozhat, mint például a kóros elhízás. Meghatározó tényező az alvás is: rendszertelen életmód, éjszakai munkavégzés mellett sokkal nagyobb számban fordul elő meddőség.

A diéták közül a leghatékonyabb az úgynevezett mediterrán diéta, mely elsősorban egy növényi alapú étkezési terv. Az étrend jelentős része a gyümölcsök és zöldségek, diófélék, hüvelyesek, és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Kevés hús, leginkább a hal és a tenger gyümölcsei fogyasztása javasolt. Ezek az élelmiszerek, ha friss alapanyagból készülnek sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaznak, és hozzájárulhatnak egy megfelelő mikrobiom, bél- és hüvely flóra kialakulásához, mely javítja a termékenységet. A gyermekvállalás előtt álló hölgyeknek minimum napi 400 mikrogramm folsav szedése és a D vitamin pótlása ajánlott, legalább 3 hónappal a tervezett gyermekáldás előtt. Fontos megjegyezni, bár egyértelmű, hogy a cukros élelmiszerek és az üdítőitalok fogyasztása minden esetben kerülendő.

A termékenységi problémákkal szembesülő párok mentális egészsége általában semmivel sem rosszabb az átlagosnál, azonban, ha a probléma tartóssá válik, és a kezelések elhúzódnak, a sikertelenség gyakran depresszív és szorongásos panaszokat, illetve szexuális nehézségeket okozhat.Segítség lehet ilyenkor a témában jártas pszichológus közreműködése, aki segít a helyzet feldolgozásában és a lelki egyensúly visszaállításában.

Ne feledjük! A petefészek nem botoxolható, de egészséges életmóddal, megfelelő odafigyeléssel sokat tehetünk termékenységünk, női szerveink hosszú távú egészségéért.

Miért fontos, hogy a nők ismerjék a testük működését?

A sikeres várandósság szempontjából a szexuális együttlét megfelelő időzítése nagyon fontos, hogy a hímivarsejtek és a petesejt sikerrel és megfelelő időben találkozni tudjanak. Nők esetében a legtermékenyebb időszak nem több, mint 5 nap havonta, ezt hívjuk termékenységi ablaknak. A spermiumok átlagosan 3-5 napon át maradnak életképesek a női testben, azonban a petesejtnek maximum 12-24 órája van a megtermékenyülésre.Tehát a várandósság elérése céljából érdemes a tüszőrepedés előtti 2-4 napra időzíteni az együttléteket.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy ahol a párok a tüszőrepedés időszakában minden nap együtt vannak, és nem tartalékolják a spermiumot a legmegfelelőbb pillanatra, sokkal nagyobb arányban lesznek várandósak, mint akik csak egyszer vagy kétszer próbálkoznak. A spermiumok mennyisége és minősége szempontjából az a legideálisabb, ha 1-2 naponta történik szexuális együttlét.

Tévhit tehát, hogy a mindennapos szex lecsökkenti a hímivarsejtek számát, rontja annak minőségét, és ezáltal kisebb a várandósság esélye. Pont az ellenkezője történik, ezért, ha egy pár gyermeket szeretne, akkor minden nap legyenek együtt, de legalább kétnaponta.[ii]

Na de honnan tudjuk, hogy mikor van a tüszőrepedés?

A menstruációs vérzéssel kezdődik a ciklus első napja. Minden egyes hónapban hormonális hatásra egy petesejt megérik. A petevezetőbe került petesejtet a hímivarsejt megtermékenyíti, az elkezd osztódni, és létrejön az embrió, mely a méh üregébe beágyazódva sikeres a fogantatáshoz vezet.

A tüszőrepedés általában a menstruációs ciklus közepe körül következik be, de ez egyénenként eltérhet, függ a ciklus hosszától, sőt akár még attól is, hogy mennyire stresszes az adott hónap.

Applikációk segítségével pontosan lehet követni a menstruációs ciklust, és ezekben általában a szexuális együttléteket is rögzíteni lehet. Segítségével jobban meg lehet ismerni a ciklust, feljegyezhető a nyák vagy a testhőmérséklet és a hangulat változásai is, melyek végigkísérik a ciklust. Egyes applikációk a bevitt adatokat alapján előre jelezhetik a tüszőrepedés időpontját, ami szintén segíti a teherbeesést.

Hogyan lehet hatékonyan monitorozni a ciklusunkat?

A tüszőrepedés pontos idejének megállapítása kihívás lehet, de szerencsére több módszer is segít minket ebben. Nagyon hasznos, ha a nő ismeri saját teste működését, és követi a ciklusát. A cikluskövetés azonban nem egyenlő a menstruációs naptár vezetésével. A méhnyaknyák változása és szubjektív „tünetek” előre jelzik a tüszőrepedést, a testhőmérséklet esése pedig utólag képes azt igazolni.

A testünk üzeneteinek megismeréséhez és megértéséhez szükséges egy kis idő, így, ha korábban nem is, a családtervezés előtt már érdemes jobban odafigyelni a jelekre. Amennyiben objektív módszert szeretnénk választani, alkalmazhatjuk az úgynevezett ovulációs teszteket, amelyekkel vizeletből pontosan meghatározható otthon is a tüszőrepedés időpontja. Így mindig tudni lehet, hogy mikor van a legtermékenyebb nap, mikor van nyitva a termékenységi ablak.[iii]

Ha szeretnénk gyermeket, meddig várjunk sikertelenség esetén? Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Érdemes meddőséggel foglalkozó szakembertől segítséget kérni, ha egy év rendszeres és fogamzásgátlás mentes házasélet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség. 35 éves életkor felett már 6 hónap sikertelen próbálkozás után, 40 éves kor felett pedig szinte azonnal.

A meddőség kivizsgálása és kezelése komplex szakértelmet kíván, ráadásul 40 éves kor körül túlzás nélkül mondhatjuk, hogy minden perc számít, így fontos, hogy ne veszítsünk időt a halogatással.Források

[i] https://www.koppmariaintezet.hu/docs/A_magyar_fiatalok_termekenysegtudatossaga.pdf

[ii] https://feme.hu/htt/blog/blog-noi/11-timing/27-miert-csak-5-napon-at-termekenyek-a-nok-mig-a-ferfiak-minden-nap-nemzokepesek

[iii]