Apu, te is fontos vagy!

Egészen kicsi gyermekek esetében leginkább az édesanya szerepét szokás hangsúlyozni, noha az apukák legalább olyan fontosak a picik életében. Milyen pozitív hatásai lehetnek, ha az édesapa már a kezdetektől aktívan kiveszi részét a gyermeknevelésből?

Egy kisbaba megfelelő testi és szellemi fejlődéséhez tagadhatatlan az édesanya gondoskodó jelenléte, az édesapa szerepét azonban jócskán alulértékelik. Kutatások viszont azt mutatják, hogy a kicsik kiegyensúlyozott fejlődéséhez legalább annyira hozzájárulnak az apák, mint az édesanyák[1],[2],[3].

A felmérések szerint az egészen kicsiknél az apák pusztán azzal is segíthetik gyermekük egészséges fejlődését, ha már ilyenkor szerepet vállalnak a baba mindennapjaiban, legyen szó játékról, etetésről vagy altatásról. Ha a gyermek erős kapcsolatot ápol édesanyja mellet édesapjával is, akkor a későbbiekben lelkileg egészségesebb, az életével elégedettebb lesz; erősebb önbecsüléssel rendelkezik majd és társas kapcsolatokat is könnyebben alakít ki[4].

Egy 2017-es kutatás[5] alapján azok a kétéves gyermekek, akik érzékeny, nyugodt és kevésbé szorongó édesapával nevelkedtek, jobb kognitív fejlődést mutattak, beleértve a figyelmet, a problémamegoldást, a nyelvet és a szociális készségeket is.

A szakemberek tehát alátámasztják, hogy az édesapa jelenléte kisgyermeke életében már a legelső pillanattól kezdve pozitív hatást gyakorol a kicsi fejlődésére és lelkivilágára egyaránt. De mit tehetünk ezért a mindennapok során?

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • A kötődés kialakítása érdekében már a várandóság során érdemes bevonni az apát is. Beszéljen ő is bátran a pocakhoz, cirógassa párja hasát.
  • A baba születése után az apukának érdemes a lehető leghamarabb részt vennie a baba körüli teendőkben. A fürdetés, altatás, később az etetés vagy a kicsihez való beszéd mind hozzájárul az erős kapcsolat kialakulásához.
  • A fizikai kontaktus elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez. Minél több testi kapcsolat jön létre az édesapa és kisgyermeke között például ringatás, simogatás, „szeretgetés” vagy ölelés által, annál mélyebb lesz a kapocs.
  • Az éneklés, az olvasás, a közös játék, a mondókázás és mókázás mind segítenek kialakítani a szoros kapcsolatot, ezáltal hozzájárulva a kicsi fejlődéséhez.[1] https://www.imperial.ac.uk/news/179268/dads-involvement-with-baby-early-associated/

[2] https://www.unicef.org/eca/press-releases/fathers-are-one-best-yet-most-underutilized-child-development-resources

[3] https://ifstudies.org/blog/yes-father-absence-causes-the-problems-its-associated-with/

[4] https://www.unicef.org/eca/press-releases/fathers-are-one-best-yet-most-underutilized-child-development-resources

[5] https://www.imperial.ac.uk/news/179268/dads-involvement-with-baby-early-associated/