Baba lombikból?

2020. 06. 16.

Lassan vánszorgó hónapok, reményteli várakozás. Úgy érzitek, ti már minden tőletek telhetőt megtettetek, ám mégsem érkezik a várva várt gyermekáldás? A következő lépés a hormonális kezelés lenne… Azonban annak menetéről vajmi keveset tudtok, s ez további szorongást válthat ki mindkettőtökben. Kétségbeesésre semmi ok! Segítünk eloszlatni a felesleges aggodalmakat!

A természetes fogantatást számtalan tényező befolyásolja, az étkezéstől a stresszen keresztül egészen a leendő szülők koráig. A szakemberek tanácsa szerint 35 éves kor alatt egy évig érdemes próbálkozni azzal, hogy természetes úton foganjon meg a baba, 35 év felett pedig fél év ez az intervallum. Ha ez idő alatt sem jön létre a terhesség, érdemes pároddal együtt szakorvoshoz fordulnotok. Arról, hogy ezt mikor érdemes meglépnetek, ebben a korábbi cikkünkben írtunk. Fontos azonban tisztázni: ez nem szégyen, és nem is kudarc!

Napjainkra a pároknak egyre gyakrabban akadnak problémáik, ha gyermeket szeretnének vállalni. Sokan küzdenek azzal, hogy megfoganjon a vágyott baba, az érintettek száma pedig folyamatosan nő. A teherbe esés elmaradásának számos oka lehet, hozzávetőleg ugyanakkora eséllyel adódhatnak gondok a férfi és a női oldalon, de az is előfordulhat, hogy mindkét fél esetén problémák merülnek fel, melyek akadályozzák vagy hátráltatják a fogantatást. Mindez azonban közelről sem jelenti azt, hogy le kell mondanotok a szülővé válásról.

Van, amikor életmódváltás vagy néhány káros szokás elhagyása már elegendő a sikeres fogantatáshoz. Azonban könnyen lehet, hogy számotokra egy célzottan megválasztott gyógyszeres kezelés vagy hormonkúra alkalmazása lesz a megoldás. Ám ha úgy alakul, hogy komolyabb beavatkozás szükséges, akkor se adjátok fel, mert van megoldás! A gyermekre vágyó párok majdnem 90%-a esetében a meddőség kezelhető gyógyszeresen, sebészeti beavatkozással, valamint a mesterséges megtermékenyítéses technikák alkalmazásával.[1] Nem kell megijedni, 1978 óta több millió lombikbaba született már világszerte![2]

Megannyi oka lehet annak, ha a hímivarsejtek nem jutnak el a petesejthez. Ilyen esetekben áll rendelkezésünkre a tudomány, hogy elősegítsük ezt a találkozást. Az asszisztált reprodukció, azaz a mesterséges megtermékenyítés tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, több módszer tartozik ebbe a körbe, attól függően, hogy a megtermékenyítés az anyaméhen belül vagy azon kívül történik. A diagnózis felállítását és a megfelelő kezelés kiválasztását természetesen vizsgálatok előzik meg a férfi és a női oldalon egyaránt. Lássuk hát, melyek azok a módszerek, melyek hozzásegíthetnek benneteket a gyermekáldáshoz:

  • IUI (Intra-Uterin Inszemináció): Ezt azoknál a pároknál alkalmazzák sikeresen, ahol elegendő számú és minőségű spermium áll rendelkezésre, valamint a pár női tagjának legalább egy petevezetője rendben van és átjárható.[3] Tulajdonképpen ez a mesterséges megtermékenyítési technikák egyik legegyszerűbb formája. A protokollok ugyan országonként eltérhetnek a nemzetközi irányelvekhez képest, de nézzük, hogyan is néz ki Magyarországon maga az eljárás! A módszer által úgy segíti a szakember a terhesség létrejöttét, hogy a tüszőérést monitorozva a megfelelő időben egy katéter segítségével a méh üregébe helyezi az előkezelt spermiumokat. Ehhez arra van szükség, hogy a kezelés napján a pár férfitagjának ondómintát kell adnia, amelyet a labor feldolgoz, azaz a jól mozgó, aktív spermiumokat elkülönítik. A feldolgozott spermamintát aztán egy vékony katéter segítségével a méhüregbe fecskendezik. Miután pihent egy kicsit a beavatkozás után a hölgy, párjával együtt haza is térhet.[4]

  • ICSI (Intra-Citoplazmatikus Spermium Injektálás): Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha a pár férfi tagjánál adódnak problémák, tehát nagyon rossz a spermakép vagy alacsony a spermiumszám. Ilyenkor a spermiumokat mikromanipulációs eljárással a petesejtbe fecskendezik egy vékony tű segítségével.[5]

  • PICSI (Pre-szelektív ICSI): Ez a módszer az ICSI-hez hasonló, ám ilyenkor előválogatják a mesterséges termékenyítésre leginkább alkalmas spermiumokat.

  • IVF (in vitro fertilizáció): Közismertebb nevén lombikprogram. Ebben az esetben a megtermékenyítés a testen kívül történik többlépcsős folyamatban:

1. Stimuláció: Ebben a fázisban hormoninjekciókkal serkentik a petefészek működését, hogy egyszerre több petesejt érjen meg.

2. Punkció (azaz petesejtnyerés): A petesejteket altatásban leszívják, majd speciális tápoldatot tartalmazó tenyésztő edényben tárolják.

3. A spermát laboratóriumi körülmények között készítik elő, és a punkciót követő 4-5 órában elvégzik a megtermékenyítést.

4. Embriótranszfer: A megtermékenyítést követő 2-3 vagy 5 napban beültetik az embriót a méhüregbe. Korábban több embrió is beültetésre került, azonban ma már ez a protokoll intézményenként eltérő lehet. Van, ahol az ún. eSET eljárást (Elective Single Embryo Transfer) alkalmazzák, tehát egyetlen embriót választanak ki a szakemberek, és azt helyezik a méh üregébe, hogy csökkentsék a többes terhesség kockázatát. A lombikeljárás során fel nem használt embriókat lefagyasztják, hogy egy későbbi időpontban, a méhnyálkahártya előkészítése után visszaültethetők legyenek.[6] Ha a kezelés sikeres volt, a terhesség nagyjából a beavatkozás után két héttel kimutatható.[7]

Mindezen módszerek sikerességéhez, valamint a terhesség fenntartásához megfelelő progeszteronszint szükségeltetik a pár női tagjának szervezetében.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Ne okoljátok magatokat! Fontos tisztázni, hogy meddőség esetén egyik fél sem hibás. Saját magunk vagy párunk hibáztatása csak feszültséget szül, ami ugyancsak hátráltathatja a sikeres fogantatást. Beszélgessetek a problémákról és erősítsétek egymást a folyamat során!
  • Csak nyugodtan. Nehéz ilyenkor higgadtnak és elfogadónak lennünk, ám a pozitív hozzáállás sokszor már fél siker. A stresszel és az önmarcangolással árthatunk a legtöbbet a babaprojektnek.
  • Legyetek türelemmel! „Könnyű azt mondani!”, gondolhatjuk hosszú hónapok kitartó, ám eredménytelen próbálkozása után. Ám ebben a helyzetben bizony él a mondás, a türelem rózsát terem. Az eredmény sok esetben nem hónapokban, hanem egyenesen években mérhető, ezért elengedhetetlen a higgadt, megértő hozzáállás.
  • Ne féljetek az ismeretlentől! Ha már világosan látjátok, hogy a mesterséges megtermékenyítés lehet az egyetlen módja annak, hogy kisbabátok legyen, ne ijedjetek meg! Nézzetek alaposan utána a témának, és ne idegenkedjetek attól sem, hogy a legapróbb kételyeteket is megosszátok kezelőorvosotokkal![1]https://www.intima.hu/intim-magazin/meddoseg/mesterseges-megtermekenyites-feltetelei-folyamata

[2] https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180703084127.htm

[3] https://babafalva.hu/lombikprogram-inszeminacio/

[4] https://semmelweis.hu/arc/ellatas/inszeminacio/

[5] https://fertilityart.hu/kezelesek/

[6] https://fertilityart.hu/kezelesek/

[7] https://babafalva.hu/lombikprogram-inszeminacio/