Babát tervezel? Ezeket kérdezd a nőgyógyásztól!

Már régóta motoszkál fejedben a gyermekvállalás kérdése és a pároddal is beszélgettetek már a témáról? Ha igen, biztos számos kérdés felvetődött bennetek. Itt az ideje felkeresni nőgyógyászodat és feltenni neki azokat!

Már megfogalmazódott bennetek a gondolat, hogy itt az idő a családalapításra? Nem telik el úgy nap, hogy ne esne szó köztetek pároddal leendő gyermeketekről? Ha igen, akkor az is valószínű, hogy számos kérdés felmerül ebben a tervezgetős időszakban. Ezeket érdemes pároddal is megosztani, sőt, még anyukádat is megkérdezheted róluk, hiszen az is segítséget nyújthat, ha megosztja veled tapasztalatait a saját várandósságáról.

Ám sok olyan kérdés is felmerülhet, amelyekre a legpontosabb és legmegbízhatóbb választ egy szakorvos tudja megadni, aki többek között azzal is tisztában van, mi minden befolyásolhatja a fogantatást. A kiegyensúlyozott, változatos étrend például az egyik legfontosabb, ha kisbabát szeretnétek, de az egészségügyi- és lelkiállapot, valamint az életmód is meghatározó.

Ezért mindenképpen érdemes már a kisbaba tervezgetésével egyidőben nőgyógyászhoz fordulni, átbeszélni a legfontosabb kérdéseket – például, hogy milyen egészségügyi teendőid vannak, min érdemes változtatnod az életmódodban és az étrendedben, milyen mozgásformát végezz és milyet ne, vagy, hogy milyen terhesvitamint érdemes szedned a felkészülés időszakában, figyelembe véve egyéni adottságaidat, állapotodat.

Ragaszkodj hozzá! tippek:[1],[2]

  • Írd össze kérdéseidet! Mielőtt felkeresed nőgyógyászodat, írd össze, milyen témákról szeretnél beszélni. Készíts listát a kérdésekről, melyek felmerülhetnek, és vidd magaddal a menstruációs naptáradat is. Így nagyobb az esély rá, hogy semmit sem felejtesz el megemlíteni.
  • Menj pároddal együtt a konzultációra! Orvosodnak több olyan kérdése lehet, amely párodat is érinti, arról nem is beszélve, hogy kedvesedben is megfogalmazódhatnak kérdések. A gyermekvállalás közös döntés, érdemes tehát már a családdá válás felé vezető út elején mindkettőtöknek kivennie a részét a feladatokban.
  • Egyeztess a fogamzásgátló elhagyásáról! Mielőtt belevágnátok a babaprojektbe, érdemes egyeztetni nőgyógyászoddal a fogamzásgátló abbahagyását. Ugyanis az, milyen módszert alkalmaztatok, hatással lehet arra, mikor és hogyan érdemes elkezdenetek próbálkozni.
  • Kérj tanácsot, hogyan táplálkozz! „Mi lesz a reggeli kávémmal?”, „Megihatok a vacsorához egy pohár bort?”, „Kell valamilyen étrendkiegészítőt szednem?” Ezekkel a táplálkozási kérdésekkel kapcsolatban is érdemes kikérned szakorvosod tanácsát, mielőtt bevetnéd a nagymama tuti fortélyait. Önmagában a helyes táplálkozás ugyanis gyakran nem elég a sikerhez, előfordulhat, hogy jobban oda kell figyelni az étrendedre, vagy hogy érdemes terhesvitamint szedned. Kérd ki nőgyógyászod véleményét, milyen szempontokra érdemes odafigyelni, ha terhesvitamint választasz! Hasznos szempont lehet, ha olyan étrendkiegészítőt keresel, ami tartalmaz például folsavat, omega3-zsírsavakat és D3-vitamint.
  • Kérdezz rá, min szükséges változtatnod! Tudtad, hogy a túlsúly vagy épp a soványság is csökkentheti a teherbe esés esélyét? A megfelelő étkezés mellett érdemes odafigyelni életmódodra, a megfelelő minőségű és mennyiségű mozgásra is! Életmódoddal kapcsolatos kérdéseidet is tedd fel bátran nőgyógyászodnak![1] https://www.verywellfamily.com/talking-to-your-doctor-about-getting-pregnant-1959958

[2] https://www.parents.com/getting-pregnant/trying-to-conceive/what-should-i-ask-my-doctor-if-i-want-to-get-pregnant-soon/