Babavállalás endometriózissal? Lehetséges!

2020.09.24.

Vajon vállalhatok kisbabát, ha endometriózisom van? Joggal vetődhet fel a kérdés az érintett hölgyekben, hiszen az endometriózis igen rejtélyes betegség. Világszerte nők százezrei szenvednek tőle, ugyanakkor az orvostudomány máig kutatja kialakulásának okát. E betegség az élet számos területére kihathat, a nemi élettől kezdve a munkára és a társas kapcsolatokra is, nem beszélve a gyermekvállalás mikéntjéről. Nézzük hát, mit lehet tudni erről a témáról!

A legnehezebb kérdés: lehet vagy nem lehet?

A válasz, ahogy sok esetben, e betegség kapcsán is számos tényezőtől függ. A szakértők szerint van összefüggés a terméketlenség és az endometriózis között, ám ennek okai és összefüggései nem tisztázottak. De a fő, hogy semmiképp ne keseredjünk el, hiszen fontos tudni, az endometriózis nem szükségképp vezet terméketlenséghez! A természetes úton történő fogantatás még a súlyos endometriózisban szenvedő nők számára is lehetséges, az esélye azonban kisebb: míg az enyhe és közepes súlyosságú állapotú nők esélye 75%, illetve 50% körül mozog, a súlyos endometriózis esetén ez csupán 25%[1].

Emellett egyes kutatások feltárták, hogy az endometriózisban szenvedő várandós nők esetében növekedhet a komplikációk és nehézségek esélye, mint például a vetélés és a koraszülés kockázata, valamint az, hogy császármetszéssel kelljen világra segíteni a babát[2]. Így mindenképpen a szokásosnál is több odafigyelésre és törődésre van szükségük azoknak, akik endometriózissal vállalnak babát.

Mi okozza a problémát?

Az endometriózis a szövetek hegesedését és összenövését okozza, mely a pókhálóhoz hasonlít, lehet egészen finom, de vastagabb szövet is képződhet. Endometriózis okozta lezárt petevezeték diagnosztizálása esetén azért csökken a fogantatás valószínűsége, mert a hegesedett szövetek megakadályozzák a petesejtet abban, hogy lejusson a petevezetékbe. Azon nők esetében, akik az endometriózis enyhébb változatával élnek, jó eséllyel normális módon bekövetkezhet a fogantatás, ám sajnos ezen esetekben sem zárható ki teljes biztossággal, hogy komplikáció következik be.[3]

Mi a megoldás?

A megoldások személyenként változhatnak, egyáltalán nem biztos, hogy ami az egyiküknél beválik, az a másiknak is segíteni fog. A kialakult ciszták és a hegszövetek műtéti eltávolítása az első lépés, amely segítheti a fogantatás sikerét, ám sajnos ez sem garancia. Gyermekvállalási szándék esetén a műtétet követően spontán teherbe esésre van lehetőség és nem kell gyógyszeres kezelés. Amennyiben még nincs tervben a gyermekvállalás, a műtétet követően a gyógyszeres kezelés segít a tüneti kezelésben és az elváltozások kiújulásának megakadályozásában.

Feladni azonban nem szabad, hiszen számos olyan kezelési mód áll rendelkezésre, mely hozzásegítheti az endometriózissal élőket ahhoz, hogy szülővé válhassanak. A kezelések típusa függ az endometriózis súlyosságától, a kortól, attól, mióta próbálkoznak, és attól is, akadnak-e egyéb tényezők, amik befolyásolhatják a fogantatást. A megfelelő, egyénre szabott kezelési módot orvosunkkal közösen kell kiválasztanunk. Ha természetes úton nem is jön össze a baba, a mesterséges megtermékenyítés is lehet megoldás. (Ha szívesen olvasnál a mesterséges megtermékenyítésről részletesebben, kattints korábbi cikkünkre a részletekért.)

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Az endometriózis fájdalmas és kellemetlen betegség, de ennek ellenére vállalhatunk babát! Konzultáljunk szakemberrel - akár több szakemberrel is, hiszen az endometriózis kezelésében több terület orvosai közös erőfeszítéssel találhatják meg az ideális megoldást!
  • Ne féljünk a mesterséges megtermékenyítéstől! Ha természetes úton nem foganhat meg a babánk, ne tartsunk a szakember bevonásától ezen a ponton sem! Tájékozódjunk a mesterséges megtermékenyítés lehetőségeiről, hiszen lehet, hogy ez lesz a megoldás ahhoz, hogy szülővé válhassunk![1] https://www.endometriosis-uk.org/sites/default/files/files/Information/fertility.pdf

[2] https://www.bbc.com/news/health-33115478

[3] https://www.endometriosis-uk.org/endometriosis-fertility-and-pregnancy