Bébibumm karantén után? Csak stresszmentesen!

Meglepően sok kutatást végeznek a szakemberek a különféle szélsőséges körülmények, természeti katasztrófák és az azután kilenc hónappal születő gyermekek számának összefüggése kapcsán. A feltételezések szerint ugyanis ezekben a helyzetekben több idejük van egymásra a pároknak. Nos, a koronavírus esetében még nincsen konszenzus a kutatók között, de vannak, akik szerint elképzelhető, hogy láthatóvá válik az év végi statisztikákban[1].

A sikeres teherbe esés záloga a testi-lelki harmónia. Ezek a karanténban töltött hetek viszont sajnos nem feltétlen szólnak erről. Olyan új szituációk sorával kell megbirkóznunk, amelyeket hónapokkal korábban nem is sejtettünk. A jelenlegi járványügyi helyzet az életünk minden területére hatással van, több stresszfaktor ér minket. Hogyan is koncentrálhatnánk a babaprojektre, amikor egy heti bevásárlást sem tudunk úgy megejteni, mint eddig? Az alábbiakban tanácsok formájában összegeztük, mire érdemes fokozottan ügyelni, ha a babavárásra való felkészülést szeretnétek most elkezdeni.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Harmónia mindenekfelett: Bármily nehéz, de ha kisbabát terveztek, közös érdeketek a nyugodt légkör megteremtése. Beszélgessetek sokat, de ha valamelyikőtöknek én-időre van szüksége, biztosítsatok erre is lehetőséget. Tekintsetek lehetőségként erre az időszakra, amikor többet foglalkozhattok magatokkal és persze egymással, a közös életetekről, családként. A negatív hírek olvasása helyett ezekből a tervezgetésekből fakadó pozitív energiákból merítkezzetek.
  • Mozgás a nappaliban: Most ugyan nincs lehetőség edzőterembe járni, de rengeteg videó érhető el a neten, amelyek segítenek az otthoni mozgásban. Sőt! Egyes edzőtermek és edzők online is megtartják óráikat, érdemes tehát böngészni. De a szabályokat szigorúan betartva, kedveseddel együtt sétálni is elmehettek a környéketeken. Csak ne feledjetek alaposan kezet mosni, ha hazaértetek! Továbbá a cipőtök talpát is érdemes lemosni!
  • Csak óvatosan a nassolással: Muszáj vásárolni menni időnként - a szabályokat betartva természetesen. Így, ha eljuttok boltba, ne feledkezzetek meg a friss zöldségekről és gyümölcsökről sem. Csábítóbb most a hosszan tárolható édességeket, nassolnivalókat levenni a polcról, de ezek esetében is legyünk átgondoltak. Részesítsük előnyben az olajos magvakat, vagy teljeskiőrlésű lisztből készült kekszeket. De most van idő az otthoni kísérletezésre is! Akár közös program is lehet a házi kakaóscsiga elkészítése, de meg is lepheted kedvesed egy banános joghurttortával.
  • A vitaminpótlás küldetés: Bizonyára utánanéztetek már pároddal, hogy vény nélkül kapható étrend-kiegészítő készítményekkel is támogathatjátok a fogantatási esélyeiteket, viszont lehet, hogy még nem szereztétek be. Most jó ötlet lehet akár nőgyógyászoddal telefonon egyeztetni, majd a szabályokat betartva ellátogatni a lakóhelyetekhez legközelebbi patikába, vagy a vásárlás legbiztosabb módját választani, és megrendelni online. Ma már ugyanis sok vény nélküli készítmény megrendelhető.[1] https://www.washingtonpost.com/opinions/2020/03/25/were-stuck-home-with-nothing-do-should-we-expect-coronavirus-baby-boom/