Biztos, hogy jól teljesítek? – Férfi-kétségek családalapítás előtt

Ahogyan a nőkben is számos kétség merül fel a gyermekvállalás kapcsán, úgy a férfiak fejében is támadhatnak zavaros gondolatok. Fontos, hogy a felek – igen, még a férfiak is! – megosszák egymással érzéseiket vagy akár kételyeiket.

Kedveseddel már a babaprojektet tervezgetitek, Te azonban tele vagy kérdéssel, kétellyel – sőt, magadnak is nehéz bevallani, de félelemmel is. Ciki? Egyáltalán nem! Normális? Teljes mértékben.

A babaprojekt

Nem biztos, hogy párod azonnal teherbe esik, előfordulhat, hogy hónapok is eltelnek, mire megfogan babátok. A várakozás idegőrlő lehet, de nem szabad türelmetlennek lenni. Viszont, ha egy év után – 35 év felett fél év után – sem lesz pozitív a terhességi teszt, akkor érdemes tudatosítani magadban és kedvesedben, hogy bizony utána kell járni az okoknak[1].

Gyakori, hogy a próbálkozás során az együttlétek beütemezésével kísérleteztek, ami viszont a „most kell szexelni!” érzést vonhatja maga után. De hát parancsra nem lehet teljesíteni! Nem is szabad hagyni, hogy rágörcsöljetek a projektre! Bújjatok össze bármikor, amikor csak jól esik, ne csak kedvesed termékeny napjain[2]! A legfontosabb, hogy mentsd fel magad a teljesítménykényszer alól! Ha felszabadultabb vagy, az csak pozitívan hathat a fogantatásra is.

Babával az élet

Nem szépítünk: nem biztos, hogy könnyűek lesznek az első hónapok. Felmerülhet benned a kérdés: képes leszel-e rá? Megfelelően be tudsz-e majd segíteni párodnak a baba ellátásában? Fel tudsz-e kelni a picihez minden éjjel, odafigyelni az etetésekre, megtanulni pelenkázni, megszokni az új mindennapokat? A válasz: természetesen igen, de valóban extra odafigyelést igényel majd tőled[3]. Azonban, ha már előre tudatosítod magadban, hogy szuper apuka leszel, hidd el, az is leszel!

Apa-sors

Egy kisbaba érkezése alapjaiban változtatja meg az életeteket – és nem csak az első hónapokban, hiszen onnantól kezdve, hogy édesapává válsz, örökre megváltozik az életed. Természetes, ha olyan kérdések is eszedbe jutnak, mint például hogyan változik meg kapcsolatotok, intimitásotok a pároddal, büszke lesz-e rád a gyermeked, vagy akár az, hogy jól tudod-e menedzselni családod életét?

Ezek viszont mind olyan változások, amelyek csakis rajtad – rajtatok múlnak. Igen, valószínűleg megváltozik kedveseddel a viszonyotok, de nem kell, hogy ez negatív irányú legyen[4], sőt! Ez valami új, valami izgalmas kezdete! Azt pedig, hogy milyen édesapa leszel, te döntöd el és csak rajtad áll. Az apává válás nagyobb felelősségtudatot, önfeláldozást, elhivatottságot és bölcsességet kíván – de amíg rá tudsz hangolódni a kicsire, törekszel és igyekszel, valamint jó apák példáit követed, te is biztosan remek apuka leszel[5].

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Vállald fel félelmeidet! Fontos, hogy saját magadnak is beismerd, ha kételyed vannak.
  • Beszélj róluk! Ezek után legalább ilyen fontos, hogy érzéseidet, félelmeidet megoszd pároddal. Hidd el, a beszélgetés még megnyugvást is hozhat.
  • Kérdezz! Kérj tanácsot, segítséget a környezetedben levő apukáktól! Fordulj bátran édesapádhoz, baráti társaságodhoz, de kollégáid között is biztosan akad egy-egy újdonsült apuka![1] http://ragaszkodjhozza.hu/fogantatas-meddosegi-kezelesek

[2] https://www.tommys.org/pregnancy-information/planning-pregnancy/how-get-pregnant/getting-pregnant-faqs/questions-about-conception-dads-be

[3] https://www.liveabout.com/fears-of-dads-to-be-1270767

[4] https://www.parents.com/pregnancy/considering-baby/dads/5-common-fears-about-fatherhood/

[5] https://www.liveabout.com/fears-of-dads-to-be-1270767