Elmejáték

Kedveseddel elhatároztátok, hogy elérkezett a gyermekvállalás ideje. Életmódot váltotok, odafigyeltek, mit esztek, többet jártok mozogni, mint korábban. Úgy érzitek, ennél többet nem is tehetnétek a szülővé válásért, ám a baba mégsem érkezik olyan egyszerűen, mint szerettétek volna. A lelki egészségetekre gondoltatok?

A szakemberek ma már egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a fogantatásra akkor van a legnagyobb esély, ha a párok fizikailag és mentálisan is késznek érzik magukat a családalapításra. Az már régóta egyértelmű a kutatók számára, hogy a meddőség hatással lehet a mentális egészségre, azt viszont még nem tudják, a mentális állapot pontosan hogyan befolyásolja a termékenységet. Valószínűsítik, hogy a depresszió, a szorongás és a stressz hatással van az ovulációt szabályozó hormonokra. Ily módon tehát a nem megfelelő lelki állapot, a lelki problémák nem feltétlenül csak a gyermektelenség eredményeként merülhetnek fel, hanem kiváltó okként megnehezíthetik a teherbe esést is.[1] Mindezek alátámasztják, hogy bizony törődnünk kell a lelkünkkel is.

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Törekedjetek a stresszmentességre! Beszéljétek át, számotokra mi a legnyomasztóbb dolog jelenleg, és aszerint igyekezzetek minél több stresszfaktort kiiktatni az életetekből, ne rágódjatok feleslegesen semmin.
  • Alakítsátok át napirendeteket és iktassatok be relaxáló perceket!
  • Tanuljatok meg meditálni! De az is elegendő, ha minden este biztosítotok magatoknak kis időt arra, hogy nyugalomban csak magatokra összpontosítsatok.
  • Járjatok páros masszázsra! A heti egy lazító alkalom hatására, meglátjátok, újjászülettek.
  • Ha minden igyekezetetek ellenére sem múlik el a szorongás, érdemes pszichológushoz fordulni, hiszen az is előfordulhat, hogy gyermekkori traumákból fakadnak. Azok feloldásával viszont helyre állhat a lelki egyensúly.[1] Forrás: Womenshealth.gov