Férfiként a hormonterápiák útvesztőjében

Meddőségi kezelések, mesterséges megtermékenyítés, hormonterápia… Amennyiben nem érkezik a várva várt gyermekáldás, nem nehéz elveszni a témában, igaz? Még ha rendszeresen el is kíséred kedvesedet a nőgyógyászhoz, akkor sem biztos, hogy mindig teljesen képben vagy, hogy éppen mi és miért történik. Kisokosunkkal segítünk!

Korábbi cikkünkben részletesen végigvettük azon módszereket az Intra-Uterin Inszeminációtól kezdve az In Vitro Fertilizációig, melyek hozzásegíthetnek benneteket a gyermekáldáshoz. Most ez utóbbit, azaz az IVF-t, közismertebb nevén lombikprogramot vesszük górcső alá, és lépésről lépésre elmagyarázzuk, mi történik.

Ha meddőségi kezelésekről, mesterséges megtermékenyítésről beszélünk, akkor a legtöbben általában az IVF-re gondolnak. Ez nem véletlen, hiszen évtizedek óta sikerrel alkalmazzák, és számos esetben lehet a meddőséggel küzdő párok segítségére:

  • idősebb hölgyek esetében, akik termékenységi problémákkal küzdenek
  • sérült vagy elzárt petevezeték esetén
  • endometriózissal küzdő nőknél
  • alacsony spermiumszám vagy valamiféle elzáródás okozta férfi meddőség során[1]

A továbbiakban nézzük a lombikprogram öt lépését, hogy megértsd, mi és mikor történik![2]

1. Stimuláció

Először kedvesed follikulus stimuláló hormont (FSH) tartalmazó készítményt kap, az FSH ugyanis hozzájárul a petefészkekben a petesejteket tartalmazó tüszők (follikulusok) növekedéséhez és fejlődéséhez. Ez tulajdonképpen egyfajta lökés ahhoz, hogy petesejt termelődjön a szervezetében, s minél több petesejt áll rendelkezésre, annál nagyobb az esélye annak, hogy a kezelés során valamelyik megtermékenyüljön.

2. Petesejt kivétel

A petesejtek érését hormonokkal meggyorsítva, egy kisebb műtéti eljárás keretében leszívják párod petefészkéből a petesejteket. Ne aggódj, helyi érzéstelenítéssel, ambulánsan történik mindez, és kedvesed legfeljebb csupán kisebb görcsöket fog érezni a beavatkozást követően.

3. Spermaminta adása

Ezen a ponton jössz te! Míg kedvesedtől leszívják a petesejteket, addig neked ondómintát kell adnod, amelyet az orvosok megvizsgálnak, hogy kiválaszthassák a legegészségesebb spermát a megtermékenyítési procedúrához.

4. A petesejt és a sperma egyesítése

Ez így kicsit furán hangzik, de tulajdonképpen ez a fázis maga a megtermékenyítés. Pár óra alatt a petesejtbe fecskendezett hímivarsejt megtermékenyíti azt.

5. Az embrió behelyezése

Amint megtermékenyült kedvesed petesejtje, tulajdonképpen meg is fogant a kisbabátok! Párod újabb gyógyszereket fog kapni, hogy a méh nyálkahártyáját előkészítsék az embrió beültetésére. A módszer sikerességéhez, valamint a terhesség fenntartásához például megfelelő progeszteronszint szükségeltetik a párod szervezetében. A beültetésre körülbelül 3-5 nappal a megtermékenyítés után kerülhet sor.


Ezután nincs más teendőd, mint óvni kedvesed mindenféle fizikai behatástól és stressztől, majd várni a terhességi teszt eredményét.[1] https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/fertili...

[2] https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/fertili...