Gondoskodás terhesség előtt vagy alatt? Mindkettő!

A problémamentes terhesség és különféle fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében már a babatervezés első gondolatától kezdve érdemes összetett étrend-kiegészítő készítményt fogyasztanunk – halljuk ezt védőnőktől és nőgyógyászoktól. De miért is van erre szükség? Cikkünkből megtudhatjátok!

A fogantatáshoz és az egészséges várandóssághoz a terhesvitaminok jótékonyan járulnak hozzá, azt azonban sokan nem tudják, hogy nem mindegy, milyen étrend-kiegészítőt szed a kismama. Nézzük a legfontosabb tápanyagokat, amelyek hozzájárulnak a baba egészséges fejlődéséhez!

Fontos tápanyagok a babának és a mamának:

  • A folsav rendkívül fontos a várandósság során, ugyanis segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességek kialakulását. Mivel ezek a folyamatok a terhesség korai szakaszában zajlanak le és később már nem befolyásolhatók, érdemes a terhesség előtt is odafigyelni a megfelelő folsavbevitelre[1]. Fontos azonban tudni, hogy természetes módon, étkezéssel ritkán lehetséges az elegendő mennyiséget bevinni szervezetünkbe, így minden babát tervező nőnek érdemes folsavat tartalmazó étrend-kiegészítőt szednie. Manapság szerencsére már számos lehetőség közül választhatunk – köztük például olyan különleges étrend-kiegészítőt, mely a folsav mellett mio-inozitot is tartalmaz, amely fontos szerepet játszik az egyes biológiai rendszerekben.
  • Az omega-3 zsírsavak létfontosságúak a kismama egészségéhez és a gyermek fejlődéséhez. Ezeket a telítetlen zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért nélkülözhetetlen a napi szükséglet bevitele. Többféle omega-3 zsírsav létezik, közülük kiemelkedő jelentőséggel bír az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Az EPA és a DHA hozzájárul a szív normál működéséhez, a DHA pedig a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához.
  • A D-vitamin, különösen a D2 és a D3 típusok esetében is különösen fontos a szükséges mennyiség biztosítása. Hozzájárul ugyanis az immunrendszer normális működéséhez, az egészséges sejtosztódáshoz, a csontozat és a fogazat fenntartásához.
  • Emellett a kalcium, a vas és a jód megfelelő mennyiségű bevitelére is javasolt odafigyelni, ugyanis szintén jótékony hatással vannak a kismama egészségére és a kisbaba fejlődésére.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Gyermekvállaláson gondolkodtok? Már az első próbálkozások előtt érdemes elkezdeni terhesvitamint szedned. Így a szervezeted felkészítheted a fogantatásra, illetve a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat is könnyedén pótolhatod.
  • Fordulj nőgyógyászodhoz, kérd véleményét az összetett terhesvitamin kiválasztásában is! Segítségével még arról is pontosabb képet kaphatsz, a te szervezetednek pontosan mely vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége.

[1] https://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins#1

[2] https://www.early-pregnancy-tests.com/omega-3

[3] http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/vitamin-d-and-pregnancy/