Gratulálok, apuka! – Most hogyan tovább?

Hosszas várakozás után végre karjaidban tarthatod kisbabátokat. Nem is lehetnétek ennél boldogabbak – bár el kell ismerni, a neheze még csak most jön... Milyen változásokra számíthatsz a trónörökös érkezése után? Hogyan alakul át kapcsolatotok kedveseddel, és hogyan őrizhető meg az intimitás?

Egy gyermek érkezése maga a csoda, amely hatalmas változást hoz az életetekbe, kapcsolatotokba. Bár igyekeztek mindenre alaposan felkészülni, vannak olyan újdonságok, amelyekkel csak akkor szembesültök, mikor belecsöppentek új életetekbe. A megváltozott helyzet pedig, a mérhetetlen boldogság mellett feszültséget is okozhat – mind bennetek, mind pedig köztetek, annak ellenére, hogy kapcsolatotok szilárd és szeretitek egymást.

Fontos tudnod, hogy a szülővé válás nem zökkenőmentes, és az is természetes, hogy a változásokat különböző módon élitek meg pároddal. Akár már a kisbabátokhoz való alkalmazkodás is eltérő lehet, hiszen másképp viszonyul gyermeketekhez kedvesed, aki 9 hónapig a szíve alatt hordta babátokat, és másképp te, egyik pillanatról a másikra váltál hirtelen apává.

Milyen leküzdendő nehézségekkel találhatjátok szembe magatokat kisbabátok születése után?[1],[2]

  • Fáradtság: Az alváshiány nagy hatással lehet a mindennapokra, sőt még a kapcsolatotokra is. Kedvesed a kimerültségtől türelmetlen lehet veled, és bizony az éjszakázás a te energiáidat is felemésztheti.
  • Időhiány: Újdonsült szülőkként gyakran azt tapasztalhatjátok, hogy a 24 órából álló nap igencsak rövid. A kicsi mellett nem sok időtök jut a barátokra, a pihenésre, a háztartásra, vagy akár egymásra, sőt magatokra se – ez pedig megváltoztathatja kapcsolatotok dinamikáját is.
  • Elhanyagoltság érzés: Párod számára egycsapásra a baba lesz a legfontosabb, minden róla fog szólni. Emiatt eltávolodhattok egymástól, vagy akár kiszorulva is érezheted magadat.
  • Csökkenő intimitás: Az egyik leggyakoribb nehézség, amivel az újdonsült szülők találkozhatnak. Fakadhat a fáradtságból, párod esetében a hormonális változásokból, okozhatja a szülésélmény vagy akár a hosszadalmasabb regenerálódás is.

Szerencsére van megoldás: türelemmel, őszinteséggel és kölcsönös figyelemmel átvészelhetitek a kezdeti nehézségeket. Hogyan tudsz segíteni kedvesednek, mit tehetsz annak érdekben, hogy minél kevesebb legyen köztetek a konfliktus és félreértés? Tippjeinkben tanácsokat adunk!

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Légy segítőkész! Egy kisbaba rengeteg figyelmet, törődést igényel, a 24 órás rendelkezésre állás kifáraszthatja kedvesedet. Vedd át a háztartás körüli feladatokat, segíts be a baba ellátásába! Például míg te a kicsit fürdeted, párod szusszanhat egy kicsit.
  • Ha segítesz, időt is megtakaríthattok! Amellett, hogy terhet veszel le kedvesed válláról, időt is felszabadíthattok, ha a feladatokat megosztva végzitek. Hamarabb befejezhetitek a teendőket, például, ha te felmosol, míg ő tejet melegít. A felszabaduló időt pedig egymásra fordíthatjátok.
  • Kerülj közelebb a gyermekedhez! Munka után, ha hazaérsz, vedd át a kicsit! Vonódj be, légy része az életének, már a kezdetektől. Töltsetek kettesben is időt, amikor csak lehet, hogy kialakítsátok kisbabáddal saját szokásaitokat, így nem érzed majd magad kirekesztettnek.
  • Idő egymásra, magatokra. Fontos, hogy mindig találjatok időt a beszélgetésre, hogy tudjatok egy kicsit kettesben lenni, hacsak fél órára is; ám emellett az énidő is ugyanilyen fontos. Próbáljatok mindkettőre időt találni, hiszen a feltöltődés lendületet ad számotokra a mindennapokban.
  • Legyél türelmes, ha intimitásról van szó! Előfordulhat, hogy több időre van szükségetek ahhoz, hogy visszatérjen a tűz kapcsolatotokba. Legyél figyelmes, megértő, és ne sürgesd kedvesedet! Dicsérd minden nap, mint édesanyát, és mint nőt! Teremts meghitt hangulatot átalakuló kapcsolatotokban is.

Ide kattintva arról olvashattok, a szakértő szerint hogyan vigyázhatunk párunkra, párkapcsolatunkra![1] https://www.nct.org.uk/life-parent/your-relationship-couple/relationship-changes/changes-your-relationships-after-having-baby

[2] https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=451&language=English