Gyermeket szeretnétek? A leendő kispapa se hagyja ki az orvost!

Pároddal elhatároztátok: belevágtok a családalapításba. Már el is kezdtétek a felkészülést, összeírtátok a teendők listáját, köztük a nőgyógyászati vizitet is. De ugye nem felejtettétek el a leendő apuka orvosi vizsgálatát sem, igaz?

Ha már eldöntöttétek, gyermeket vállaltok, nincs más hátra, mint belevetni magatokat az előkészületekbe: azokba az igazán fontos teendőkbe, melyek segítségével nagyobb eséllyel foganhat meg mielőbb a kisbabátok, s lehet a gyermekvárás időszaka nyugodt és biztonságos.

Az első lépések között bizonyosan Ti is terveztetek az egészséges(ebb) étkezésre való áttéréssel, a káros szokások felhagyásával, illetve nőgyógyászod felkeresésével. Mindez természetesen elengedhetetlen, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy párod is ellátogasson szakorvoshoz.

Az, hogy a gyermeket tervező pár mindkét tagja – igen, a férfi is! – kivizsgáltassa magát, elengedhetetlen, hiszen orvosi segítséggel megbizonyosodhattok arról, egészségesek vagytok, vagy akár fény derülhet arra, hogyha valami nincsen rendben. A legtöbb meddőséggel küzdő pár esetében általában több tényező is okozhat nehézséget[1], így fontos, hogy kiderüljön, mi a probléma.

No, de mi vár a férfira egy ilyen vizsgálaton[2],[3],[4]?

  • Általános egészségügyi kérdések: az orvos feltérképezi az aktuális és múltbéli, egészséggel kapcsolatos szokásokat, korábbi orvosi beavatkozásokat és az életmódot[5], de rákérdez majd a családi kórtörténetre és a felmenőknél előforduló betegségekre is.
  • Átfogó fizikai vizsgálat: célja az esetlegesen előforduló problémák, lappangó betegségek feltárása, és a szexuális élettel kapcsolatos kérdések is felmerülhetnek.
  • Amennyiben a szakorvos úgy ítéli meg, szükség esetén sperma és ondó analízis elvégzése is előfordulhat az egészségügyi vizsgálat során.

Ragaszkodj hozzá! tipp:

  • Ha pároddal komolyan tervezitek a családalapítást, nem szabad eltekinteni mindkettőtök átfogó és alapos egészségügyi kivizsgálásától. Az a legbiztosabb, ha mindketten megbizonyosodtok, minden rendben van egészségetekkel. Támogassátok a másikat: kísérjétek el egymást az orvosi vizitekre!

Érdekelnek további tippek annak kapcsán, hogyan készülhet fel párod a fogantatásra és a gyermekvállalásra? Ebben a cikkünkben még sok hasznos javaslatot olvashattok arról, miket érdemes megtenniük a férfiaknak a gyermekáldás érdekében![1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/diagnosis-treatment/drc-20374780

[2] https://www.babycenter.com/0_future-fathers-9-ways-to-help-her-get-pregnant_1347929.bc

[3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/diagnosis-treatment/drc-20374780

[4] https://medium.com/@Episona/a-beginners-guide-to-male-fertility-testing-fe9da806f184

[5] https://medium.com/@Episona/a-beginners-guide-to-male-fertility-testing-fe9da806f184