Gyermekvállalás a cukorbetegség árnyékában

2018. 08.10

A Cukorbetegek Világnapját először 1991. június 27-én rendezték meg, így Magyarországon is nemrég emlékeztünk meg erről a komoly statisztikai adatokat produkáló betegségről. A diabétesz mind többeket érint, ennek ellenére az emberek nagy része még mindig nem tud róla eleget, ezért érdemes nemcsak megemlékezés szintjén, de mélyebbre ásva is beszélni a témáról. A babaprojektre készülőknek különösen fontos, hogy a diabéteszről tájékozódjanak, illetve, hogy erről szakemberrel konzultáljanak: aki még nem esett teherbe, annak azért, aki pedig már gyermeket vár, annak azon okból.

Népbetegség, amelyet mindenki ismer, mégis keveset tud róla

A cukorbaj, bár sokakat érint, mégsem ismerjük eléggé: az egyik legyakoribb tévhittel ellentétben a diabétesznek nem feltétlenül van köze a túlzott cukorfogyasztáshoz. A túlzásokhoz viszont igen. A rendszertelen étkezés, a mozgásszegény mindennapok és a túlsúly, amelynek „járványos terjedésére” már az Egészségügyi Világszervezet is felhívta a figyelmet[1], egyaránt szerepet játszik a diabétesz kialakulásában, amely megfelelő kezelés és odafigyelés hiányában súlyos egészségkárosodással járhat. A problémára tehát jobban oda kell figyelni -mára körülbelül 400 millió embert érint a világon[2], és a vezető halálokok egyikévé vált[3] (nagyobb kockázati tényezőt jelent, mint a dohányzás[4])! Magyarországon minden tizenkettedik[5] ember diabétesszel vagy valamilyen kóros cukoranyagcsere-zavarral küzd. Ennek a 6-700 ezer embernek a 90 százaléka 2-es típusú cukorbetegséggel él[6], amely hosszú ideig nem okoz tüneteket, ezért sokszor nem kerül diagnosztizálásra. A megelőzés és szűrés fontosságát ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni!

Családalapítás: lehetséges, de komoly odafigyelést igényel

A glükózfeldolgozás zavarával járó inzulinhiány okozta anyagcserebetegség jelenlegi ismereteink szerint gyógyíthatatlan. A betegség azonban jól karbantartható, és a megfelelő szabályok betartása mellett nem befolyásolja az életminőséget. Nem kell lemondani az édességekről, a hosszú utazásokról, és természetesen a gyermekvállalásról sem, de rengeteg odafigyelés, tudatosság, és állandó orvosi konzultáció szükséges. Ahhoz, hogy egy cukorbetegséggel élő nő egészséges kisbabának adjon életet, különösen fontos, hogy tudatosan készüljön a terhességre. A komplikációk elkerülése érdekében tartósan jó anyagcsere-állapotot szükséges kialakítani, melynek során a vércukorértékeknek az egészséges szintet javasolt megközelíteniük. Ebben a kérdésben minden esetben érdemes a kezelőorvos tanácsát kérni!

A cukorbetegség és a meddőség

Manapság egyre ismerősebben cseng a babaprojektre készülők számára a kifejezés: inzulinrezisztencia. Az inzulinnal szembeni érzéketlenség olyan állapot, amely általában nem kerül diagnosztizálásra, pedig gyakran ez áll a meddőség hátterében. A kezdődő cukorbetegség jól diagnosztizálható, és speciális IR-diétával vagy szükség esetén gyógyszeres beavatkozással eredményesen kezelhető. Ezért érdemes gyermekvállalás előtt - különösen 30 éves kor felett - elvégeztetni a terheléses vércukorvizsgálatot. Ahogy a betegség hátráltathatja a teherbe esést, úgy a teherbe esés viszont elősegítheti a betegség kialakulását, mivel a terhesség alatt folyamatosan változó hormonszint hatással van a glükózértékekre és az inzulinérzékenységre is. Tény, hogy a terhességi cukorbetegség legfőképpen azokat érinti, akik már a várandósság előtt is prediabétesszel küzdöttek, mivel azonban ez nem minden esetben derül ki, a kilenc hónap alatt feltétlenül szükséges ellenőriztetni a vércukorszintet. A gesztációs diabétesz ugyanis a kismama és a magzat egészségét is veszélyeztetheti. Fokozódhatnak a kockázatok és előfordulhat, hogy az újszülött túlsúllyal jön a világra[7], megnő a HELLP szindróma veszélye[8], az anyánál pedig nagyobb eséllyel alakulhat ki később 2-es típusú diabétesz.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Mint minden esetben, a cukorbetegség vagy szövődményeinek megelőzésében, illetve a diabétesz okozta meddőség kezelésében is kulcsszerepet kapnak a szűrővizsgálatok, az egészséges életmódra való átállás és a mértékletes táplálkozás. Fontos tehát, hogy kellőképpen odafigyeljünk az alábbiakra:

  • ha nem sikerül a teherbe esés,
  • van cukorbeteg családtag,
  • vagy a diabétesz korai tüneteit (folyamatos szomjúságérzet, homályos látás, gyakori éhségérzet, indokolatlan fáradtság[9]) fedezzük fel magunkon, mindenképpen kérjünk szakorvosi segítséget![1] WHO

[2] diabetes.co.hu

[3] WHO

[4] MTI

[5] moderndietetika.com

[6] MTI

[7] diabetes.org.uk

[8] gestationaldiabetics.com

[9] diabetes.org.uk