Gyermekvállalás PCOS-sel?

A PCOS egyre több nő által ismert és rettegett rövidítés. Nem ok nélkül, ugyanis a policisztás ovárium szindróma a vezető meddőségi ok napjainkban: a fogamzókorú nők 6-15 százaléka szenved ezen leggyakoribb hormonális rendellenességtől. Pedig, ha időben felismerjük a tüneteit és szakorvos segítségét kérjük, némi odafigyeléssel kordában tartható a betegség és a fogantatás esélye is növelhető.

Noha mind többször hallani a policisztás ovárium szindrómáról, sokan mégsem tudják pontosan, mit is jelent.Holott a kór mielőbbi felismerése és beazonosítása a kezelés, valamint a későbbi, akár orvosi segítséggel történő teherbe esés kulcsa is lehet. Jelenlegi ismereteink szerint ugyan a betegség közvetlenül nem gyógyítható, viszont jól kezelhető.

Mi is az a PCOS?

A PCOS egy összetett kórkép. A betegséggel küzdő nők petefészkei a normálisnál nagyobb mennyiségű férfi hormont (androgént) termelnek, ez a folyamat pedig befolyással van a női menstruációs ciklusra, a külső jegyek bizonyos aspektusaira és gyakran a termékenységre is. Miután a szervezet nem tudja előállítani a szabályos, természetes ovulációhoz szükséges hormonokat, ezért a petesejtek nem képesek megérni. Legsúlyosabb következménye, hogy nagymértékben akadályozza a természetes fogantatást, terhesség során pedig rizikófaktort jelenthet.

Figyeld a tested és tedd félre szégyenérzeted!

A betegség gyakran hosszú évekig észrevétlen marad. Sok esetben előfordul, hogy csak akkor derül ki, hogy valami nincs rendben, amikor a pár gyermeket szeretne. A PCOS beazonosítása nem egyszerű, hiszen összetett tünetegyüttes kíséri: rendszertelen menstruációs ciklus, kismedencei fájdalom, nehezen kezelhető, problémás arcbőr, szőrösödés vagy éppen hajhullás, súlygyarapodás, magas vérnyomás, akár inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség. Különösen nehéz a diagnózis felállítása is, hiszen nem létezik egyszerűen alkalmazható teszt, mely kimutatná a betegséget. Az orvosok csak a szervezet állapotának felmérésére, következtetéseikre és vizsgálatokra hagyatkozhatnak. Segítsük gyógyulásunkat azzal, hogy ha az említett, kínosnak gondolt tünetek bármelyikét észleljük magunkon, szégyenérzetünket félretéve, őszintén elmondjuk azt kezelőorvosunknak.

Fogantatás a betegség mellett

A betegséggel élők számára rendkívül nehéz természetes úton teherbe esni, amennyiben pedig mégis megtörténik, fokozott rizikófaktort jelent a várandósság és a szülés során. Az érintett kismamánál számos betegség kialakulhat, valamint a születendő kisbaba is több kockázati tényezőnek van kitéve. Mindemellett szerencsére nem ritka, hogy PCOS-től szenvedő nők egészséges gyermekvárást tapasztalnak. A terhesség biztonságos lefolyása érdekében a legfontosabb, hogy rendszeresen konzultáljunk nőgyógyászunkkal. Továbbá határozzunk meg célokat, amelyek lépésről-lépésre történő megvalósításával fokozatosan térhetünk át az egészséges életmódra, ezzel is támogatva hormonháztartásunkat.

Ragaszkodj hozzá! tippek a betegség kezeléséhez:

Noha a PCOS nem gyógyítható, odafigyeléssel és orvosi segítséggel, valamint életmódváltással kordában tartható, tünetei enyhíthetők.

  • Segítségkérés: Ha az említett panaszokat tapasztalod, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Minél előbb kiderül a betegség, annál hamarabb kérhetsz segítséget a leghatékonyabb kezelési mód kiválasztásában. Különösen fontos ez abban az esetben, ha a közeljövőben már gyermeket szeretnétek.
  • Életmódváltás lépésről-lépésre: Az ovuláció folyamatos nyomon követésével, egészséges, tiszta étkezéssel, a fogantatást elősegítő étrendkiegészítők és D-vitamin szedésével, valamint rendszeres testmozgással, szükség esetén fogyással Te magad is hozzájárulhatsz a PCOS tüneteinek mérsékléséhez, a fogantatás elősegítéséhez. A lényeg, hogy apró lépésekkel, fokozatosan haladjunk életminőségünk jobbítása felé.
  • Sikeres gyermekáldás: Ha PCOS-t diagnosztizálnak, akkor sem szabad feladni családalapítási terveinket. Ugyanis akár orvosi közreműködéssel, termékenységhez hozzájáruló gyógyszeres kezelésekkel, esetleg műtéti beavatkozás vagy mesterséges megtermékenyítés segítségével is van lehetőség a gyermekvállalásra.Források:


attainfertility.com

healthline.com

pcosdietsupport.com

pregnancybirthbaby.org.au