Ha egyedül nem megy…

A sikertelen próbálkozások során elérkezik az a pont, amikor a párnak be kell látnia: orvosi támogatásra van szüksége a fogantatáshoz. A mesterséges módszerek egyike, a hormonkezelés sokak számára jelenthet segítséget, a beavatkozás azonban lelkileg megterhelő lehet. Amennyiben ti is elérkeztetek ehhez a bizonyos ponthoz, nektek szól írásunk.

Elég volt, kész, vége: eljutottatok odáig, hogy eldöntöttétek, a sok hónapnyi sikertelen próbálkozás után szakember segítségét kéritek a fogantatáshoz. Teljeskörű kivizsgálás után a kezelés, melyet orvosotok valószínűleg javasol: hormonterápia.

Lehet, nem hangzik túl jól, de ne aggódjatok, ez ma már elég gyakori eljárás. Ha meddőséggel szembesül egy pár, a kezelőorvos a különféle vizsgálatok után teherbe esést segítő termékenységi gyógyszert írhat fel a hölgyeknek, ahogyan neked is. Ezek a készítmények szervezeted hormonrendszerére hatnak, a természetes módon termelődő hormonokhoz hasonlóan serkentik a tüszőérést és az ovulációt[1].

A legtöbb ilyen készítményt befecskendezéssel alkalmazzák, amit otthon végezhetsz el. Magyarán igen, saját magadnak kell beadni az injekciós tűvel a gyógyszert. Tény, hogy használata kellemetlenségekkel, nehézségekkel járhat, de vágyatok teljesülése érdekében, egymást támogatva, könnyebb ezeken felülkerekedni.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Mint minden gyógyszerkészítménynek, a hormontartalmú előretöltött injekciós tollaknak is lehetnek mellékhatásai, mint például szédülés, hányinger, súlygyarapodás, hangulatingadozás[2]. Ezek a tünetek még jobban megnehezíthetik az amúgy is embert próbáló helyzetet, de fontos, hogy tudatosítsd: ezek időszakos kellemetlenségek csupán.
  • A készítmény alkalmazása a tűszúrás miatt kényelmetlen élmény lehet, főképp, ha tűfóbiától szenvedsz. Ha képtelen vagy saját magadnak beadni az injekciót, kérd párod segítségét! A meddőséggel is párban néztek szembe, együtt a kezelés nehézségein is könnyebben felülkerekedhettek!
  • Szánj időt a lelkedre is! A gyermekáldásért való küzdelem, a sikertelenségen való túllendülés, egymás bátorítása lelkileg mind megterhelő lehet. Próbálj tudatosan odafigyelni magadra, párkapcsolatodra, és szükségleteidre! Pihenj eleget, mozogj annyit, amennyi jól esik, mozdulj ki a barátaiddal, beszélgess és randizz a kedveseddel[3]! Hidd el, ezek mind segítenek a nehéz időszakban, hogy könnyebben vedd a mindennapokat.[1] https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/fertility-drugs#1

[2] https://www.verywellfamily.com/what-are-the-potential-risks-of-fertility-drugs-1960190

[3] https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-chronicles-infertility/201805/beyond-the-physical-mental-health-your-fertility-journey