Használati utasítás orvosi vizsgálathoz

Már legalább egy éve próbálkoztok, egészségesen étkeztek, sportoltok, kerülitek a stresszt, igyekeztek az ovulációra időzíteni az együttléteket, mégsem érkezik a gyermekáldás? Érdemes szakértőhöz fordulnotok. Gyakorlati tanácsainkkal erre könnyedén felkészülhettek!

Már majdnem rászántad magad az orvosi vizsgálatra, de az utolsó pillanatban lemondtad az időpontod, mert egészen egyszerűen nem tudod, mire számíthatsz majd a rendelőben, miről kell beszélned. Azonban a harmincas éveiben járó hölgyeknek érdemes minél előbb bejelentkezniük nőgyógyászukhoz, hogy kiderüljön, áll-e valamilyen szervi probléma sikertelen teherbe esésük hátterében. Az alábbiakban hasznos gyakorlati tanácsokat sorakoztatunk fel, hogy már az első orvosi vizsgálattól való félelem se legyen többé akadályozó tényező!

  • Lista és kérdések. Sokan már az orvosi rendelőhöz közeledve szorongani kezdenek, és úgy érzik, hogy egy épkézláb mondatot sem tudnak mondani a doktornak. Ha ez rád is jellemző, akkor inkább előre írd fel, hogy mit szeretnél majd megtudni az orvostól, nehogy zavarodban kifelejts valami fontosat. Ne feledd, hogy nincs rossz kérdés, bátran és nyíltan érdeklődj a téged foglalkoztató problémákról!
  • Családi kórkép. Gondold át, hogy milyen örökletes betegségek fordulnak elő a családodban, amik kapcsolatban állhatnak a fogantatással. A kezdődő cukorbetegség például befolyásolhatja a hormonháztartásodat, akár csak a pajzsmirigy problémák. Sajnos az endometriózisra való hajlam is örökölhető, így érdemes utánajárni, hogy volt-e rá példa a női családtagoknál.
  • Saját anamnézis. Szintén fontos, hogy az orvos tisztában legyen a kórelőzményeiddel: a meddőség anatómiai okai között legtöbbször korábbi kismedencei gyulladás vagy Chlamydia fertőzés áll. De akár egy régi vakbélműtét után is kialakulhatott olyan hegesedés, ami a teherbe esés útjába áll.
  • Lappangó betegségek. Olykor a szervezetben elhúzódó gyulladásos állapotok is okozhatnak problémákat. Míg például a lázzal járó megbetegedéseket a legtöbben komolyan vesszük, addig egy fogászati gócbetegséget már nem ilyen könnyű felismerni, pedig akár idült petefészek-gyulladást is okozhat.
  • Gyógyszerek. Ha van olyan gyógyszer, amit rendszeresen szedsz, szintén érdemes megemlíteni a vizsgálat során – előfordulhat, hogy befolyásolhatja a fogantatás esélyeit, és érdemesebb inkább egy másikra váltanod.
  • Szexualitás. Az együttlétek gyakorisága és időzítése is fontos szerepet játszhat a sikeres fogantatásban. Bár ez kétség kívül kényes téma, de fontos, hogy őszintén tudj beszélni róla, hisz akár ezen a területen is kaphatsz hasznos tanácsokat.
  • Friss leletek. Ha esetleg vannak néhány hetes laborvizsgálati eredményeid, szintén érdemes lehet magaddal vinni, hátha mutat valami gyanúsat. Ugyanakkor valószínűleg részletesebb vizsgálatokra is szükség lesz.
  • Életmód. Nem is gondolnád, de jobb, ha beavatod az orvosod abba, hogy hány kávét iszol meg egy nap, mennyire stresszes a munkád, vagy hogy jártok-e szórakozni pároddal hétvégente. A hangsúly a mennyiségeken van, hiszen a rendszeresen túlzásba vitt koffein- vagy alkoholfogyasztás illetve már a legkisebb mennyiségű dohányzás is rossz hatással van a fogantatásra.
Most, hogy felkészültél a vizsgálatra, gondolj arra, milyen nagy lépést teszel meg ezáltal a gyermekáldás felé. Meglásd, bátorságod párodra is hatással lesz, ami nem is árt, ugyanis a meddőség kivizsgálása során a pár mindkét tagjánál szükséges elvégezni az alapvető vizsgálatokat!