Hormonális kisokos I. – Meddőség okai a női oldalon

Sokak számára kényes, bizalmas jellege miatt a szükségesnél kevesebb szó esik a meddőség problémájáról, miközben jóval többeket érint, mint azt elsőre gondolnánk. Összefoglaljuk a meddőség hormonális okaival kapcsolatos legfontosabb információkat.

Az általánosan elfogadott megfogalmazás szerint meddőségnek azt az állapotot nevezzük, amikor rendszeres védekezés nélküli szexuális élet mellett egy év eltelte után sem fogan meg a baba. Különböző nehézségek nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhatnak, többféle rendellenesség is fennállhat, valamint a kialakulási ok is sokféle lehet[1]. Gyakorinak számítanak a hormonális problémák, így amennyiben nehézségek adódnak a fogantatással, érdemes szakember segítségét kérni, hogy fény derüljön a vizsgálatok és tesztek által kimutatható gondokra és a legmegfelelőbb kezelést lehessen alkalmazni.

Női oldalon a leggyakoribb hormonális eltérések közé tartoznak az:

  • ovulációzavarok,
  • peteérési rendellenességek,
  • a policisztás ovárium szindróma (PCOS),
  • ösztrogén-dominancia,
  • az ovulációt megakadályozó magas prolaktin szint[2].

Amennyiben a nőgyógyászati vizsgálat során fény derül arra, hogy ezek közül bármelyik akadályozná a fogantatást, ma már van mód a meddőség modern módszerekkel történő kezelésére. A legmegfelelőbb eljárás kiválasztása több szemponttól, többek között a kialakulási októl is függ. Ezek részleteiről is érdemes pontos és alapos tájékoztatást kérni szakorvosunktól.

A hormonális rendellenességek kialakulására nagyrészt nincsen ráhatásunk, viszont megelőzéssel bizonyos kockázati tényezőket magunk is kiiktathatunk. Ez azért fontos, mert a meddőség kialakulásában hormonháztartásunk nem megfelelő működése is óriási szerepet játszhat, nézzük meg, mivel járulhatunk hozzá annak egyensúlyban tartásához!

Ragaszkodj hozzá! tippek:[3][4]

  • A dohányzás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás is negatívan befolyásolhatják a fogamzóképességet. Érdemes mindenképpen kerülni ezeket az egészségtelen tevékenységeket.
  • Az evészavarok és az alultápláltság is elősegítheti a meddőség kialakulását, akárcsak az elhízás, a túlsúlyosság. Ajánlatos tehát egészséges étrend fenntartására törekedni.
  • A nem megfelelő mértékű testmozgás is befolyásoló tényező lehet. Az elhanyagolt, vagy éppen túlzásba vitt edzés sem egészséges, így tanácsos ezen a területen is a mértékletességet követni.
  • A stressz sincs jó hatással a fogantatásra. Igyekezz csökkenteni életedben a negatív faktorokat, kerülni a feszültségkeltő helyzeteket. Próbálj mentálisan felkészültnek és erősnek lenni, törekedj a pozitív gondolkodásra, szemléletmódra.
  • Amennyiben úgy érzitek, párotokkal, Ti minden tőletek telhetőt megtesztek és mindenre odafigyeltek, mégsem kopogtat a gólya, mindenképpen érdemes nőgyógyászati vizsgálatot elvégeztetni, hiszen segítségével feltárhatók az esetleges hormonális okok!

További hasznos olvasnivalóért kattints tovább![1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748.php

[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748.php

[3] https://attainfertility.com/understanding-fertility/wellness-and-fertility/preventing-infertility/

[4] https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748.php