Hormonális kisokos II. – Meddőség a férfi oldalon

Folytatjuk sorozatunkat, melyben összefoglaljuk a meddőség hormonális okaival kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Ezúttal a téma ritkábban érintett nézőpontjával foglalkozunk: a férfi oldalon előforduló problémákat vesszük sorra.

A férfiaknál jelentkező meddőség oka is sokféle lehet, akárcsak a nőknél. Esetükben döntően az olyan betegségek jelentenek problémát, amelyek közvetetten lehetnek hatással a hormonháztartásra, és ezáltal a megtermékenyítésre való képességre.

Hormonális problémáról főleg akkor beszélhetünk, ha a hormonháztartás normális működése felborul, ún. hormonális kiegyensúlyozatlanság lép fel[1]. A legfontosabb férfi hormon a tesztoszteron, így, ha ez a hormon nem termelődik megfelelően, komoly problémákat okozhat a tesztoszteron-deficit, a férfi nemi hormon hiánya. Hypogonadizmus esetén ez történik.

A hormonháztartásra közvetve számos olyan, alapvetően teljesen más jellegű kór is hatással lehet, amik hormonális eltéréseket okozhatnak. Ilyen például:

  • a cukorbetegség,
  • az elhízás,
  • a máj és vesebetegségek,
  • a vérképző szervi betegségek[2].

A férfi meddőség megállapításához is mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni, aki fájdalommentes vizsgálatok elvégzésével állítja fel a diagnózist. A kórtörténet és a szexuális szokások felmérése után elvégezhet fizikális vizsgálatot, spermaanalízist, vér-, hormon- és genetikai vizsgálatot, vagy akár ultrahangra, esetleg röntgenre is elküldheti a pácienst[3].

A hormonális rendellenesség komoly, ellenben férfiaknál szerencsére viszonylag ritka probléma. Ezért a babára vágyó férfiaknak azokra a szempontokra érdemes ügyelniük, melyek közvetetten lehetnek hatással hormonháztartásukra. Némi odafigyeléssel megőrizhető a szervezet egészséges működése és csökkenthető a meddőség kialakulásának esélye.

Ragaszkodj hozzá! tippek[4]:

  • A dohányzás és a túlzott mértékű alkohol-, valamint a drogfogyasztás csökkentheti a termelődő sperma mennyiséget, csakúgy, mint az anabolikus szteroidok használata. Érdemes kerülni ezeket a káros szokásokat!
  • A szélsőséges hőtől is ajánlatos tartózkodni. Kevesen tudják, de a forró fürdő vagy zuhany, sőt, akár a szauna gyakori használata is negatívan befolyásolhatja a spermaképződést.
  • A túlzott mértékű sport és testmozgás is hatással lehet a spermium termelődésére. A mozgás természetesen fontos és szükséges az egészséges életmódhoz, túlzásba esni azonban ez esetben sem szabad.
  • A kiegyensúlyozott táplálkozás, a vitaminokban gazdag étrend elősegíti a termékenység megőrzését. Nem szégyen, ha a férfi is sok zöldséget, gyümölcsöt eszik! :-)
  • Amennyiben régóta próbálkoztok már a fogantatással, de még mindig nem kopogtat a gólya, érdemes a pár nem csak női, hanem férfi tagjának is ellenőriztetnie egészségi állapotát, hiszen bármelyik oldalon fennállhat probléma. Beszéljetek nyíltan, őszintén a kivizsgálásról![1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748.php

[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748.php

[3] https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748.php

[4] https://attainfertility.com/understanding-fertility/wellness-and-fertility/preventing-infertility/