Így készülj fel férfiként a gyermekvállalásra!

Idáig is eljutottatok: kedveseddel eldöntöttétek, családot alapítotok. Párod már lázasan készül, lelkesen tervezget. Te se maradj ki a felkészülésből! Mutatjuk, hogyan kezdj neki!

A fogantatásra, gyermekvállalásra való felkészülés, bár sokan így gondolják, nem feltétlenül csak a nők feladata. A mihamarabbi sikeres gyermekáldáshoz bizony arra is szükség van, hogy Te is készülj, tervezz, tegyél!

De nem tudod, hogyan? Segítünk!

Sorra vesszük, mire érdemes különösen odafigyelned, milyen új szokásokat tanácsos beiktatnod a mindennapjaidba, és milyen elővigyázatossági lépéseket fontos megtenned annak érdekében, hogy Te is elmondhasd magadról: minden követ megmozgatsz azért, hogy kedveseddel mihamarabb elmondhassátok, kisbabát vártok!

Érdemes elkerülni[1],[2]:

  • Hagyd el az alkoholt és káros szokásaidat! A dohányzás és az alkoholos italok fogyasztása is negatívan hathat a spermiumok mennyiségére és minőségére egyaránt. Nem érdemes kockáztatni, próbáld meg elhagyni a cigit és az alkoholt! Nem csak a fogantatás esélyeire lesz jó hatással, hanem általános közérzetedre és szervezetedre is! Ráadásul, ha alkoholmentes sörrel koccintasz a közös meccsnézésen, még a másnap is könnyebb lesz.
  • Kerüld a meleget! Pontosabban a hosszas forró fürdőket, a szaunát, vagy télen az ülésfűtést! A meleg ugyanis befolyásolja a herék hőmérsékletét, elégséges számú és minőségű spermium viszont csak a megfelelő hőmérsékletben tud termelődni.
  • Válts alsónadrágot! A feszülős, testhezálló alsónadrágok szűk szabásának köszönhető nyomás és a fokozódó meleg sincsen jó hatással a herék hőmérsékletére. Érdemes lehet egy időre lengébb, lazább – talán kényelmesebb? – alsónadrágra váltani, a nemes cél érdekében.

Érdemes odafigyelni[3],[4]:

  • Triviálisnak tűnhet, mégis fontos odafigyelni a megfelelő étkezésre. Egyél sok antioxidáns-dús gyümölcsöt és zöldséget, cinkben gazdag alapanyagokat, például húst, gombát, tojást és teljes kiőrlésű gabonaféléket! Akár még multivitaminokat is elkezdhetsz szedni!
  • Aludj! Mármint elegendő mennyiségben és megfelelő körülmények között. A valóban pihentető, éjjeli alvás nem váltható ki délutáni szundikkal és hétvégi punnyadással. Szervezeted az éjjeli alvás közben tud a legjobban regenerálódni, tested megpihenni. Szüksége is van rá!
  • Mozogj! A rendszeres testmozgás nem csak a fogantatáshoz járulhat jótékonyan hozzá, de a közérzetedhez, állóképességedhez, szervezeted fittségéhez egyaránt! A kedvező hatás érdekében szakíts időt hetente legalább háromszor a sportra! Ha pedig néhány felesleges plusz kilóval küzdesz, a fogantatás esélyeinek növelése érdekében különösen érdemes leugrani az edzőterembe vagy a futópályára.
  • Élvezd a szexet! A babatervezés és a próbálkozás közepette sem szabad elfelejteni, milyen az, ha élvezitek az intim együttléteket. A szeretkezés célja ne csak a fogantatás legyen. Őrizzétek meg a szikrát és bújjatok össze – bármikor, amikor csak jól esik!

És a legfontosabb: jelentkezz be Te is orvosi vizsgálatra! Még ha ódzkodsz is a szakorvosi vizittől, mindenképp érdemes kivizsgáltatnod magadat – akárcsak kedvesednek! A meddő pároknál az esetek harmadában fordul elő infertilitással kapcsolatos probléma a férfiak oldalán[5]. Az orvosoddal való konzultáció és a szükséges vizsgálatok elvégzésével pároddal megbizonyosodhattok arról, hogy minden rendben van. Egy általános kivizsgálás pedig egyébként is, bármikor hasznos lehet![1] https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/mens-preconception-health/

[2] https://www.livescience.com/44220-conceive-tips-for-men.html

[3] https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/mens-preconception-health/

[4] https://www.livescience.com/44220-conceive-tips-for-men.html

[5] https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/mens-preconception-health/