Karantén után tartsuk meg jó szokásainkat! – Tippek dietetikustól

Az elmúlt hónapokban rengeteg változáson mentünk keresztül, amely bizonyára az étkezési szokásainkra is hatással volt. Nem kellett egyik helyről a másikra rohannunk, megehettük az ételeinket otthoni nyugodt környezetben, több időnk volt sütni-főzni. Dietetikus szakértő segít most abban, hogy a karantén időszak pozitívumait akkor is megtarthassuk, ha újra beindul a mókuskerék!

A kialakult jó szokásainkat érdemes megőrizni a rohanó mindennapokra és ügyelni az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítására, hiszen ez nemcsak saját egészségünket befolyásolja, hanem bizony leendő gyermekeinkét, sőt unokáinkét is! Mindemellett az egészséges táplálkozás segíti megőrizni és kialakítani az ideális testsúlyt és biztosítja, hogy hozzájussunk olyan fontos tápanyagokhoz is, melyek elősegítik a sikeres fogantatást.

Az alábbiakban Sárga Diána, dietetikus összegyűjtött 5+1 tippet az újra rohanóssá váló mindennapokra!

Sárga Diána


1. Tervezz előre!

Célszerű mindig legalább néhány napra előre kigondolni, mit szeretnél enni és azt milyen körülmények között, valamint hol tudod elfogyasztani. Hiszen, ha tudod, hogy aznap otthonról dolgozol vagy bemész a munkahelyedre, akkor célszerű úgy kialakítani az ételek jellegét, hogy a szállítás során ne romoljanak meg vagy boruljanak ki.

Ha több napra terveztél előre és nagyobb mennyiség készült valamiből, akkor bátran kezeld rugalmasan a menüt, és halaszd el a következő betervezett étel elkészítését. Ne feledd, a cél az is, hogy ne kerüljön élelmiszer a kukába! Ha az étel jellege megengedi, akkor bátran le is fagyaszthatod, így egy másik napon csak ki kell venned a mélyhűtőből a korábban elkészített finomságot és megmelegítened, ezzel időt és energiát spórolva.


2. Egyél minél változatosabban!

A változatosság nem azt jelenti, hogy minden nap más-más ételt fogyasztasz, hiszen teljesen életszerű, ha egy héten például kétszer ugyanaz kerül a tányérra. Ha unod a monotonitást, akkor hagyj ki egy napot, és minden második nap főzz vagy süss másik fogást. A változatosságot úgy is meg tudod valósítani, ha minél többféle színű, ízű alapanyagot illesztesz be egy napodba, és bátran kipróbálsz újdonságokat is.


3. Készíts bevásárló listát!

A karantén alatt hozzászoktunk ahhoz, hogy csak ritkán és kizárólag akkor megyünk boltba, amikor nagyon szükségünk van rá. Ne legyen ez máshogy a hétköznapokban sem! Ha előre tudod, miket fogsz készíteni, írj listát, milyen alapanyagok kellenek hozzá. Így biztosan mindent megtalálsz otthon, amire szükséged lesz a főzés pillanatában.


4. Töltsd hatékonyan az időt a konyhában!

Sokan vannak, akiknek sem idejük, sem kedvük sincs minden nap órákat tölteni a konyhában. Ha tudod, hogy mit fogsz főzni, és be is vásároltál hozzá, akkor bátran készíts el egyszerre több ételt, majd dobozold be őket. Így elegendő egyszer-kétszer kicsit hosszabb időt tölteni a konyhában, és gyorsan elkészülhet több étkezésre való fogás is, különösen, ha segítséged is van.

A dobozolás abban is tud segíteni, hogy a számodra szükséges mennyiséget fogyaszd csak el. Illetve akkor is praktikus megoldásnak bizonyulhat, ha a munkahelyed lehetővé teszi, hogy bizonyos napokon otthonról, bizonyos napokon pedig az irodából dolgozz. Utóbbi esetében csak arra kell ügyelni, hogy ne felejtsd a hűtőben a bedobozolt ebédedet!


5. Ne csak a főétkezésekre gondolj!

A kisétkezésekről is javasolt előre gondoskodni, hiszen sokszor tízórai és uzsonna idejében, ha megéhezünk, akkor bármit, ami az utunkba kerül, képesek vagyunk elfogyasztani. Valljuk be őszintén, ezek leggyakrabban nem a legegészségesebb opciók... Ezért legyen nálad mindig például egy-egy alma, valamilyen natúr olajos mag vagy magkeverék, puffasztott rizs, illetve teljes kiőrlésű keksz.


+1 tipp: Folyadékfogyasztás

Ne feledkezz meg a megfelelő folyadékfogyasztásról sem, hiszen az ugyanolyan fontos, mint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Fogyassz naponta minimum 2 liter folyadékot, ami elsősorban víz legyen, de választhatod a cukormentes gyümölcsteát, ízesített vizet és limonádét.


+ Recept ötlet:

Nagyon gyorsan, könnyen szállítható, hidegen is fogyasztható finomságot lehet készíteni, ha összekeversz valamilyen megfőtt gabonafélét (pl. bulgur) sok-sok zöldséggel, növényi vagy állati eredetű fehérje forrással, és ízesített kedved szerint fűszerekkel, kevés olíva olajjal.