Kell vitamin, nem kell vitamin?

Kisbabát tervezve akárhova fordultok tanácsért, valószínűleg sokan mondják, hogy érdemes terhesvitamint is szedni. De pontosan miért is van szükség étrend-kiegészítőkre? Segítünk a tájékozódásban!

Ha pároddal kisbabát szeretnétek, különösen fontos, hogy minden, a szervezeted számára szükséges tápanyagot pótolj, hiszen, ha a tested egészséges, sokkal nagyobb az esély a sikeres fogantatásra. Sőt, ha már állapotos leszel, akkor már nem csak a saját megnövekedett táplálékszükségleted, hanem születendő gyermeked igényeit is ki kell elégítened. A helyes étkezés viszont önmagában legtöbbször nem biztosítja ezt, így szükség van a terhesvitaminok kiegészítő tápanyagaira, hogy kisbabátok egészségesen fejlődhessen.

„De hát én minden nap eszem zöldséget, gyümölcsöt!” – Kiáltanak fel sokan, azonban ez nem feltétlen elegendő. Ez azért lehet meglepő, mert sokan azt hiszik, hogy ha odafigyelnek táplálkozásukra, egészségesen és változatosan étkeznek[1], minden vitamint és ásványianyagot megfelelő mértékben visznek be szervezetükbe. Azonban még így is előfordulhat, hogy valamelyik fontos tápanyaghoz nem jut hozzá testük[2].

„Ó, nekem már megvan a jól bevált vitaminom. Nem is voltam beteg ezer éve!” – Hivatkozik erre számos nő a terhesvitamin hallatán. A különböző vitaminkészítmények jó szolgálatot is tehetnek a mindennapokban, azonban a multivitamin-tabletták nem egyenlők a terhesvitaminokkal. A kifejezetten kisbabát tervező nőknek szánt készítmények ugyanis számos olyan egyéb, fontos tápanyagokat is tartalmaznak (például folsavat, omega3-zsírsavakat, D3-vitamint), melyeket a hagyományos vitamintabletták nem, vagy nem a megfelelő mennyiségben[3].

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • A legjobb, ha még a családtervezés időszakában, a fogantatás előtt beiktatod hétköznapjaidba az étrend-kiegészítők alkalmazását[4], hiszen már a sikeres teherbe eséshez is hozzájárulhatnak olyan tápanyagok, amelyek bevitelét csak nehezen tudnád fedezni az étrendedből.
  • Ajánlott már a kisbaba tervezgetésével egyidőben konzultálni nőgyógyászoddal, aki az étrendeddel és a terhesvitaminnal kapcsolatban felmerülő kérdéseidre is megbízható szakértelemmel tud majd válaszolni.
  • Mindenképpen érdemes terhesvitamint szedni, még akkor is, ha úgy érzed, mindent megteszel az egészséges és változatos étkezés érdekében.[1] https://www.babycenter.com/0_prenatal-vitamins-why-theyre-so-important_287.bc

[2] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945

[3] https://www.todaysparent.com/pregnancy/pregnancy-health/why-its-important-to-take-prenatal-vitamins-even-before-youre-pregnant/

[4] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945