Meddő gondolatok – Ne hagyd, hogy átvegyék feletted az irányítást!

Másra sem tudsz gondolni, minthogy miért nem sikerül teherbe esned? Ezzel a kudarcélménnyel kelsz és fekszel? Bűntudatot érzel? Kutatások bizonyítják, hogy a meddőség ugyanolyan érzelmileg stresszes állapotot idézhet elő, mint a rák. Ez pedig nemcsak egészségedre, hanem párkapcsolatotokra is rányomhatja a bélyegét. Ideje változtatni!

A meddőség embert próbáló szituáció, ezt senki sem vitatja. Nemcsak a nőket, a férfiakat is megviseli, lelkileg és fizikailag egyaránt. Kutatások szerint érzelmileg ugyanakkora stresszt jelent, mint egy rákos megbetegedés[1]. A meddő pároknak nem csupán a kedvezőtlen egészségügyi állapottal kell megbirkózniuk, hanem az érzelmi hullámvasút különféle fázisaival is. Előfordulhat, hogy bűntudatot érzel, míg párod a sikertelen teljesítménye miatt aggódik. A teherbe esés, illetve a gyermeknemzés kudarca pedig kihathat a szexuális és közösségi életetekre, valamint az önbecsülésetekre is, sőt, akár depresszióhoz is vezethet.

Feladni azonban nem szabad! Ilyenkor leginkább érzelmi támogatásra van szükségetek, egymástól és környezetetektől is. De valljuk be, a „Nyugi, ne görcsölj rá!”; „Majd jön a baba magától!”; „Miért nem fogadtok örökbe?” és hasonló, kéretlenül érkező jótanácsok és kérdések nem segítenek a helyzeten, sőt. Az viszont fontos, hogy a negatív gondolatokat próbáljátok meg száműzni, és őszintén beszélgessetek a félelmekről, kétségekről. A hallgatás csak tovább ront a helyzeten: az érzelmi eltávolodás növeli a lelki és fizikai kimerülést, ami pedig tovább csökkenti a teherbe esés esélyeit.

Ragaszkodj hozzá! tippek[2],[3]:

  • Ne hasonlítsd magad másokhoz! Biztos te is több olyan nőt ismersz a baráti, rokoni körből, aki már első próbálkozásra is könnyedén teherbe esett. Érthető, ha irigykedsz rájuk, de ne feledd, minden ember más. Fókuszálj magadra és a pozitív gondolatokra!
  • Ne ragadj bele a rutinba! Ha csak a fogantatással vagy elfoglalva, könnyen egy kéthetes időspirálban találhatod magad: két hét várakozás az ovulációig, majd újabb két hét a terhességi tesztig. Szakadj el a naptártól, és éld meg a pillanatokat!
  • A szex ne csak a fogantatásról szóljon! Ha az intim együttlétek lényege csak a próbálkozás, a korábban élvezetes szeretkezések könnyen kiüresednek. Próbáljatok meg visszaemlékezni, milyen volt a szexuális életetek, mielőtt belevágtatok a babaprojektbe! Csempésszétek vissza a varázst az intim együttlétekbe!
  • Ne hibáztasd magadat! Miért én? Mivel érdemeltem ezt ki? Talán nem étkezem egészségesen, nem mozgok eleget? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tömkelege motoszkálhat a fejedben, azonban nem érdemes ezeken rágódni. Tegyél meg minden tőled telhetőt, azzal pedig, amin nem tudsz változtatni, nem érdemes foglalkoznod.
  • Ne zárkózz be! Beszélj a gondolataidról egy jó barátoddal vagy egy megértő családtaggal. Hidd el, ha elmondod, mi zajlik benned, máris megkönnyebbülsz! Ha pedig szükséges, szakemberhez is fordulhatsz, aki objektív kívülállóként segít más megvilágításba helyezni a dolgokat. Ugyanakkor fontos, hogy a partnerednek is megnyílj, hiszen csak így tudjátok egymást támogatni.
  • Ne várd a csodát! Ha már több mint egy éve (35 éves kor fölött pedig több mint fél éve) sikertelenül próbálkoztok a fogantatással, keressetek fel egy szakorvost. Érdemes neked és párodnak is kivizsgáltatni magatokat! Erről a témáról ide kattintva még többet olvashatsz!
  • Ne add fel a reményt! Ha minden erőfeszítésetek ellenére sem sikerül természetes úton a fogantatás, a mesterséges megtermékenyítés még lehetőséget adhat a teherbe esésre. Egyeztessetek nőgyógyásszal, szakorvossal![1] https://medium.com/@katylindemann/infertility-and-the-tyranny-of-positivity-79b7a96597cb

[2] https://medium.com/@katylindemann/infertility-and-the-tyranny-of-positivity-79b7a96597cb

[3] https://www.verywellfamily.com/thoughts-keeping-you-from-making-healthier-choices-1959905