Meddőség: férfi vs. női gondolatok – I. rész

„Még arra sem vagyok képes, hogy…” Az elmaradó gyermekáldás mindkét nem esetében negatív lelki folyamatokat indíthat el. De mit érez pontosan a nő? S mit a férfi? Cikksorozatunkban segítünk abban, hogy jobban belehelyezkedhessetek, milyen érzések kavarognak kedvesetek fejében. Először a hölgyekhez szólunk, hogy könnyebben megértsék párjuk gondolatait és érzéseit.

Noha a meddőség ugyanúgy érinti a férfiakat, mint a nőket, mégis kevesebb szó esik arról, hogyan élik meg ők a helyzetet. Ha a nők vonakodnak beszélni a meddőséggel kapcsolatos érzelmeikről, a férfiak még bizonytalanabbak tudnak lenni[1]. Az azonban, hogy nehezen beszélnek róla, nem jelenti azt, hogy számukra ne lenne embert próbáló a helyzet.

Fontos, hogy ebben a szituációban se feledd, egy pár vagytok, együtt kell átvészelnetek ezt az időszakot, még akkor is, ha te magad is nehezen boldogulsz érzelmeiddel. Segítünk, hogy megértsd, párod min megy keresztül, milyen gondolatok kavarognak a fejében a meddőség kapcsán.

  • Párod is tehetetlennek érezheti magát. Ő is annyira szeretné a kisbabát, mint te, és legalább annyira elkeseredett tud lenni, amikor ismételten negatív eredményt mutat a teszt.
  • Fáj neki, hogy nem tud neked segíteni. Látja, hogy szenvedsz, legyen szó fizikai vagy lelki fájdalomról. Bármennyire is szeretne támogatni, néha úgy érezheti, nem elég az, amit tesz.
  • A sikertelenség őt is megviseli. A férfiak nehezebben mutatják ki érzéseiket. Ha párod magába fojtja érzelmeit, az valószínűleg nem azt jelenti, hogy ne érdekelné a helyzet vagy ne állna melletted. Inkább csak azt, hogy ő magában küzd a nehézségekkel, a negatív érzelmekkel.
  • Párod is fél – például attól, hogy őmiatta nem sikerül a fogantatás. Senki egójának nem tesz jót, ha kiderül, valami nem stimmel vele, de férfiak számára ez akár még nehezebb lehet[2].
  • A férfiak meddőség esetén jóval kevesebb társadalmi támogatást, elfogadást tapasztalnak, mint a nők. Amennyiben náluk áll fenn valamilyen fogantatási probléma, ők is megbélyegzettnek érzik magukat[3]. Nekik ezt a kirekesztettség-érzést is fel kell dolgozniuk

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Légy türelmes és megértő pároddal! Előfordulhat, hogy neki több időre van szüksége, míg képes beszélni érzéseiről. Segítsd őt azzal, hogy te magad nyíltan felvállalod gondolataidat és érzelmeidet a meddőség kapcsán!
  • Ne úgy gondolj magatokra, mint fogantatási problémával küzdő személyekre, hanem mint egy párra, egy csapatra. Ketten néztek szembe a problémával és megoldani is együtt fogjátok!
  • Ha úgy érzed, elakadtatok az úton, ne félj felvetni kedvesednek az orvosi konzultáció lehetőségét! Szakszerű támogatással ugyanis lehetőségetek nyílik arra, hogy akár külső segítséggel, de megfoganhasson kisbabátok.

[1] https://www.mindbodygreen.com/0-22781/what-infertility-is-really-like-from-a-mans-point-of-view.html

[2] https://www.mindbodygreen.com/0-22781/what-infertility-is-really-like-from-a-mans-point-of-view.html

[3] https://verilymag.com/2016/08/men-react-to-infertility-male-infertility-causes-health