Meddőség: férfi vs. női gondolatok – II. rész

„Még arra sem vagyok képes, hogy…” Az elmaradó gyermekáldás mindkét nem esetében negatív lelki folyamatokat indíthat el. De mit érez pontosan a nő? S mit a férfi? Cikksorozatunkban segítünk abban, hogy jobban belehelyezkedhessetek, milyen érzések kavarognak kedvesetek fejében. Ezúttal a férfiakhoz szólunk, hogy könnyebben megértsék párjuk gondolatait és érzéseit.

Pároddal hónapok óta próbálkoztok, mégsem sikerül a fogantatás? Te is nehezen viseled a kudarcot, de kedvesed még rosszabbul kezeli? Ettől te még frusztráltabb leszel, támogatni szeretnéd őt, de ötleted sincs, hogyan… Segítünk, hogy megértsd, párod min megy keresztül és abban, hogyan legyél támasza ebben az embert próbáló helyzetben.

  • A nőiesség kérdése – A meddőséggel szembesülő nők nagy része úgy érezheti, nőisége nem tud kiteljesedni, mintha megfosztanák attól. Ez számos negatív érzelmet – csalódottságot, szomorúságot – eredményezhet, mely érzések depresszióhoz is vezethetnek.
  • Önvád, önutálat, félelem – Valószínűleg párod is, mint a legtöbb infertilitással küzdő nő, hibásnak érzi magát, hogy nem sikerül teherbe esnie. Önmagát vádolja a sikertelenségért, sőt, akár még önutálatot is érezhet. Gyakori, hogy még attól is fél, te is őt hibáztatod és a kapcsolatotok is megromlik emiatt.
  • Senki nem érti meg – Még akkor is előfordulhat, ha te ki is fejezed felé saját érzéseidet a helyzettel kapcsolatban és megértésedről támogatod őt. Magányosnak és elveszettnek érezheti magát – akár még melletted is[1].

Ragaszkodj hozzá! tippek[2]:

  • Légy türelmes! Fontos, hogy párod érezze: számíthat rád! Beszélgessetek a meddőséggel kapcsolatos érzéseitekről, bátorítsd őt is arra, hogy megnyíljon – akár azzal, hogy te magad is őszinte vagy. Könnyebben küzdhettek meg a nehézségekkel, ha érzelmileg is támaszkodhattok egymásra.
  • Ketten a probléma ellen. Nem szabad, hogy magára vegye minden nehézségetek megoldását, vagy magát hibáztassa a sikertelenségért. Tudatosítsd kedvesedben, hogy ebben a helyzetben ketten vagytok, és együtt fogtok túllendülni rajta.
  • Őrizzétek meg kapcsolatotok intimitását! Szervezzetek programokat, mozduljatok ki, vagy ha kell, szüneteltessétek kis ideig a próbálkozást! Fontos, hogy kapcsolatotok ne kizárólag a babaprojektről szóljon.
  • Merjetek segítséget kérni! Ha úgy érzed, eljött az idő arra, hogy szakorvos segítségét kérjétek a fogantatásban, ne habozzatok. Bátorítsd kedvesedet is, és mutasd meg, hogy elkötelezett vagy az ügy iránt – kísérd el őt az orvosi konzultációkra, jelentkezz be te is kivizsgálásra.
  • Őrizd meg a reményt! Légy kitartó és reményteli! Ha esetleg természetes úton nem is sikerül a fogantatás, szakszerű orvosi segítséggel, esetleg mesterséges megtermékenyítéssel még van esélyetek arra, hogy ti is szülővé váljatok! Biztosítsd kedvesedet, hogy mellette állsz és rád a rögös úton is számíthat.[1] https://www.babymed.com/female-infertility/dealing-with-the-emotional-impact-of-infertility-for-women

[2] https://www.healthywomen.org/content/article/infertility-and-your-relationship