Meddőség külső szemmel

A meddőséget külső szemlélőként is nehéz lehet kezelni, ha például szűk ismerősi körödben, családodban vagy baráti társaságodban küzd valaki ezzel a problémával. Nem tudod, mit mondj, mivel segíthetnél? Megmutatjuk, hogyan támogathatod azt a barátod, ismerősöd, aki egyelőre hiába vágyik kisbabára.

Hazánkban[1] és világszerte[2] is sok pár küzd meddőséggel, ami lelki, fizikai és anyagi megpróbáltatások elé állítja azokat, akik szembesülnek a problémával. De mi a helyzet akkor, ha másodlagos érintettként, egy családtagon vagy baráton keresztül találkozol a meddőséggel? Nemcsak megélni nehéz egy ilyen élethelyzetet, külső szemlélőként is kihívást jelenthet a kezelése, főleg, ha a testvéredről vagy a legjobb barátodról van szó. Ilyenkor érthető, hogy szeretnél segíteni, de előfordulhat, hogy nem igazán tudod, mit mondhatnál, vagy hogyan könnyíthetnél a helyzetén.

Először is tudatosítsd magadban, hogy nem fogod tudni egymagad, egycsapásra megoldani a problémát, azonban támogató, empatikus hozzáállással és apró figyelmességekkel nagyban megkönnyítheted nehéz helyzetben levő szeretted életét.

Ragaszkodj hozzá! tippek:[3],[4],[5]

  • Hallgasd meg! Sokszor már azzal óriási terhet vehetsz le a másik válláról, ha elmondhatja, hogyan érez, mi miatt aggódik. Öleld meg, kérdezd meg, mit érez, és tudasd vele, hogy mindig számíthat rád, ha beszélgetni szeretne.
  • Ne próbáld megoldani! Bár mindenképp hasznos, ha te is tájékozódsz a meddőség témakörében, jó, ha azt is tudod, egy ilyen összetett egészségügyi probléma terén nincs két egyforma eset. Ismerősöd valószínűleg már feltérképezte a lehetőségeit, és megoldást inkább az orvosaitól vár. Érdemes tehát kerülni a gyakran semmitmondónak ható tanácsokat vagy más élettörténetét.
  • Ne mondd, hogy megérted! Hacsak nem jártál még ugyanebben a cipőben, több, mint valószínű, hogy nem tudod pontosan, min megy keresztül. Nem célszerű tehát a közhelyes „én megértem” és „tudom, mit érzel” frázisokkal nyugtatni őt, mert könnyen lehet, hogy jóindulatod visszafele sül el.
  • Kérdezd meg, hogyan segíthetnél! Lehet, szívesen fogadja felajánlásodat, hogy elkíséred őt az orvosi konzultációkra, de az is előfordulhat, hogy a nőgyógyászati vizitek élményében nem osztozna veled. Célravezetőbb, ha konkrétan rákérdezel, hogyan tudnád őt támogatni, mi az, ami segítséget jelent a számára.
  • Ne kerüld őt, de adj teret a magányra! Tudasd vele, hogy mindig számíthat rád és szívesen meglátogatod őt, de ne légy tolakodó. Fogadd el, hogy lesznek olyan napok, amikor magányra vágyik és egyedül vészelne át egy-egy nehezebb időszakot. Ha kell, kérdezz rá, de valószínűleg ő maga is szólni fog, ha inkább egyedül vagy párjával szeretne lenni.
  • Realista optimizmus. Az őszinteség, mint az élet oly sok területén, ezesetben is fontos. Hidd el, neki is könnyebb lesz, ha nyíltan beszélhet a félelmeiről, a lehetőségekről, és nem kell tabukat kerülgetnetek.
  • Óvatosan a jó hírekkel! Előfordulhat, hogy míg ő élete egy nehéz szakaszát éli, te pozitív hírekkel szembesülsz. Természetesen fontos és szükséges, hogy te is megoszthasd vele életed fontos pillanatait, de az elújságolás során légy tekintettel az ő helyzetére, lelki állapotára is.
  • Tájékozódj! Ahhoz, hogy jobban megérthesd, mit érez fogantatási problémákkal küzdő barátnőd, fontos, hogy te magad is utána nézz a témának. Ebben a videóban például nőgyógyász beszél tabuk nélkül a meddőségről.[1] https://www.vg.hu/vallalatok/tiz-ev-alatt-haromszorosara-nott-meddo-parok-szama-823299/

[2] https://www.who.int/reproductivehealth/topics/infertility/burden/en/

[3] https://www.huffpost.com/entry/11-ways-to-support-your-infertile-friends-during-world-infertility-awareness-month-and-always_b_7479568?guccounter=1

[4] https://www.huffpost.com/entry/11-ways-to-support-your-infertile-friends-during-world-infertility-awareness-month-and-always_b_7479568?guccounter=1

[5] https://www.verywellfamily.com/how-can-i-support-a-friend-with-infertility-1960033