Megértél rá, hogy apa légy? Mutatjuk a jeleket!

Apának lenni… Egy ideje már talán ott motoszkál a fejedben… Többször felmerült már a gyerek-téma kedveseddel is… De még nem mertetek lépni… Tegyük tisztába a kérdést! Mégis, honnan tudhatod, eljött az ideje annak, hogy apa legyél?

Tudhatja-e bárki is biztosan, hogy készen áll az apaságra? Egyesek szerint nem létezik tökéletes pillanat a gyermekvállalásra.[1] Valóban, egy ilyen komoly döntés egész életünket megváltoztatja, és sosem lehetünk száz százalékig biztosak abban, elérkezett az idő. Édesapává válni sokszor igényel önfeladást, mégis a világ egyik legcsodálatosabb „szerepe” ez egy férfi életében. Ha bizonytalan vagy, figyeld meg önmagad! Ugyanis akad néhány jel, melyek arra utalnak, lassan érdemes komolyabban elgondolkodnod azon, hogy szülővé válj. Íme 5 pont, amiből sejtheted, hogy készen állsz!

1.) Megtaláltad a tökéletes párt! Úgy érzed, melletted van az az ember, akivel el tudod képzelni az egész életedet. Sőt! Aki mellett el tudod képzelni azt is, ahogy apuka legyél!
2.) Önkéntelenül is készülsz rá: költözésnél nagyobb lakásban, esetleg házban gondolkodsz, ahol egy gyerekszoba is kényelmesen elfér. Vagy azon kapod magad, hogy már nem dobogtatják meg a szíved a sportos verdák, hanem az olyan négykerekűek után fordulsz meg a városban, amelyek tipikus családi autók, jut hely bennük akár egy gyerekülésnek is. Véletlen volna[2]?
3.) Ha kisgyermekes apukával találkozol az utcán, mosolyogni kezdesz, és szinte irigykedve figyeled, ahogy játszanak.[3] Lelki szemeid előtt látod, ahogyan te is büszkén tolod a babakocsit vagy éppen sétáltatod kisfiad vagy kislányod.

4.) Kezded kevésbé értékelni a hétvégi, hajnalba nyúló bulikat és nem riaszt a korán kelés gondolata. Már nem úgy indulsz neki egy esti mulatozásnak, mint korábban, jobban vonz az, hogy otthon töltsd az estét.[4]
5.) A gyerekek kezdenek egyre kevésbé idegesíteni, sőt, vidámsággal töltenek el – akár barátaid gyerekei, akár idegeneké. Sőt, szívesen vigyázol is rájuk, mintegy gyakorolva a leendő apaszerepedre.[5]

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Fontos, hogy őszintén beszéljetek a gyermekvállalás kérdéséről! Lehet, hogy míg Te készen állsz arra, hogy apuka légy, kedvesed még nem érzi magát felkészültnek egy kisbaba érkezésére. Ne csak célozgassatok, ha valamelyikőtökben komolyan felmerül a gondolat, osszátok meg párotokkal, és ne habozzatok alaposan kibeszélni a vágyak mellett a kérdéseket, félelmeket és aggodalmakat sem!
  • És ami a legfontosabb! Nem állsz még készen, ha úgy érzed, nem szeretnéd feladni a bulizást, az éjszakába nyúló programokat, vagy akár a karrieredet, netán a tanulmányaidat! Ha úgy érzed, szeretnél még pároddal csak kettesben lenni, azzal sincsen semmi gond, beszéljetek erről nyugodtan! Az apává válásnak őszinte, belülről jövő elkötelezettségnek kell lennie, nem pedig vonakodó önfeladásnak.[1] https://www.menshealth.com/trending-news/a19546611/how-to-tell-if-your-ready-to-have-kids/

[2] https://uk.askmen.com/money/body_and_mind_60/74b_better_living.html

[3] https://www.directadvicefordads.com.au/expecting/15-tell-tale-signs-that-youre-ready-to-become-a-dad/

[4] https://www.directadvicefordads.com.au/expecting/15-tell-tale-signs-that-youre-ready-to-become-a-dad/

[5] https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/15-signs-that-its-time-have-baby.html