Mit mondj nőként, ha meddő a párod?

Sokkal több szó esik arról, ha a nőnek adódik nehézsége a fogantatással, az azonban, ha férfiként szembesül valaki meddőséggel, már jóval ritkábban szerepel a közbeszédben. Min megy keresztül párod ilyenkor? Mit mondj neki, hogyan támogasd őt ebben az embert próbáló helyzetben? Segítünk, hogy kedvesed számára támasz lehess a nehéz időszakokban.

Ragaszkodj hozzá! tippek: [1], [2], [3], [4]

  • Nem ritkaság: Először is tudatosítsátok magatokban azt a tényt, hogy a meddőség közös ügyetek, hiszen a meddő pároknál az esetek 50 százalékában az apajelöltnél áll fenn valamilyen probléma. Külön szakterület foglalkozik a férfi megtermékenyítő képességgel, ez az andrológia, vagyis a férfigyógyászat. Az andrológusok a férfiakat érintő meddőség mellett a szexuális zavarok diagnosztikájával és kezelésével is foglalkoznak, tudományterületük magába foglalja a férfi fogamzásgátlást és a férfi klimax problémájának kezelését is. Forduljatok bátran andrológushoz!
  • Puszta tények: Mielőtt bármilyen megállapításra jutnátok, végeztessétek el mindkettőtöknél a szükséges vizsgálatokat. A férfiak esetében a leggyakoribb, hogy a spermaszámot és -mozgást nézik, de emellett is léteznek még különféle vizsgálatok. Az első lépés a megoldás felé, hogy tisztán lássátok, mivel álltok szemben – talán nem is olyan nagy a baj, mint gondolnátok.
  • Lássuk a lehetőségeket:
    • Ha már megkaptátok a vizsgálati eredményeket, nagyon fontos, hogy őszintén és nyíltan tudjatok beszélni a lehetőségekről, mind lelki mind pedig anyagi oldalról. Sokféle megoldás létezik kezdve a különböző kúráktól egészen az örökbefogadásig. Fontos, hogy meg tudjátok beszélni az elképzeléseiteket annak érdekében, hogy a kapcsolatotok a későbbiekben is stabil alapokon álljon.
    • A különféle kezelések és beavatkozások mellett azonban nagyon fontos, hogy az életmódotokra is vessetek egy pillantást. A stressz, az alkoholfogyasztás és a dohányzás a férfiak termékenységét is visszavetheti, noha erre elsőként nem is gondolnánk. A sportolás, az egészséges táplálkozás és a relaxáció segítheti a férfi termékenységet is.
  • Nem igazi férfi? A férfiak sokszor nehezebben mutatják ki és fejezik ki az érzelmeiket, így előfordulhat, hogy nem is látod a párodon, mennyire megviseli, hogy nem tud téged gyermekkel megajándékozni. Ettől akár azt is érezheti, hogy nem „igazi férfi”, és emiatt talán homokba is dugja a fejét, nem beszél a témáról. Próbáld meg finoman a tudtára adni, hogy a probléma ellenére nem lesz kevésbé férfi - a te szemedben semmiképp sem. Beszélgessetek nyíltan a témáról kettesben és specialistával is, sőt, akár más meddő párokkal, hogy lássátok, egyáltalán nem vagytok egyedül.[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/319843.php#2

[2] https://www.parents.com/getting-pregnant/infertility/causes/male-infertility-issues/

[3] https://parenting.nytimes.com/becoming-a-parent/male-infertility

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6524745/