Multivitaminnal az őszi betegségek ellen

Nyakig vagyunk az őszben: itt a nátha, a megfázás, az influenza időszaka. Itt az ideje a fokozott zöldség- és gyümölcsbevitelnek! Vagy érdemes lehet multivitamint is szedni a szervezet ellenállóképességének növeléséért?

Bár immunrendszerünk védelmére egész évben szükség van, a hidegebb hónapok során még nagyobb figyelmet kell szentelnünk támogatására, ugyanis a hőmérséklet csökkenésével együtt a szervezet betegségekkel szembeni ellenállóképessége is csökken.

Ahhoz, hogy támogasd a tested védekezőrendszerét, elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, ám sok esetben sajnos nem elég: bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírokat más forrásból, például multivitamin készítmények szedésével lehet fedezni.

A nátha, megfázás és influenza soha nem szívesen látott vendég. Ha pedig kisbabát terveztek, netán már úton van, vagy épp szoptatod a család legkisebb tagját, akkor végképp szeretnéd elkerülni ezeket a szezonális nyavalyákat, igaz? Ezekben a helyzetekben egyébként is nagyobb mennyiségre lehet szüksége szervezetednek bizonyos vitaminokból és ásványianyagokból, ehhez adódik hozzá az őszi-téli járványidőszak, tehát nem árt fokozottabban odafigyelned immunrendszeredre. Ebben lehetnek segítségedre a terhesvitaminok, amelyek gondosan összeválogatva tartalmazzák azokat a tápanyagokat, melyek a mindennapi vitamintablettákban vagy nem találhatók meg, vagy nem megfelelő mennyiségben, viszont a fogantatáshoz, a terhességhez, valamint a szoptatáskor is elengedhetetlenek. Segítségükkel mindhárom időszakban sokat tehetsz saját és gyermeked egészségéért.

Ragaszkodj hozzá! tippek:[1], [2], [3], [4]

Vitaminok a védekezőrendszernek:

 • Ahhoz, hogy megőrizd az immunrendszered ellenállóképességét, rendkívül fontos a C-vitamin bevitele, ami az egyik legfontosabb antioxidáns a szervezet számára, és segít elkerülni a fertőzéseket. Vízben oldódó vitamin lévén, a szervezeted nem képes tárolni, így figyelj rá, hogy minden nap vidd be a kellő mennyiséget.
 • A D-vitamint a napsugarakból nyerjük, ám a sötét őszi-téli hónapokban erre korlátozottan van csak lehetőség. Azonban érdemes pótolni, ugyanis hozzájárul:
  • a kalcium és a foszfor normál felszívódásához,
  • a vér normál kalciumszintjének, az egészséges csontozat és izomfunkció, valamint a normál fogazat fenntartásához, továbbá az immunrendszer normál működéséhez;
  • továbbá szerepet játszik a sejtosztódásban.
 • A B6-vitamin létfontosságú a fehérjék anyagcseréjéhez és a betegségek legyőzésében kulcsszerepet játszó antitestek termelésében is szerepe van. Emellett kiemelten hozzájárul az agy és az idegrendszer fejlődéséhez.

A legfontosabb ásványi anyagok: Bár a betegségek megelőzése kapcsán elsőre a vitaminok jutnak eszünkbe, az ásványoknak épp olyan fontos szerepük van az immunrendszer támogatásában.

 • A magnéziumról sokat hallani, hogy például segít a stressz csökkentésében, azonban egy sor más dologban is hasznunkra van, kezdve a csontok erősítésétől, a szív egészségén át a gyulladások csökkentéséig, és kulcsszerepe van az immunreakciók szabályozásában is.
 • A megfázás és az influenza elkerüléséhez a cink is nagy mértékben hozzájárul, sőt a sejtek közti kommunikációban is nagy szerepe van, így vírusfertőzések esetén is nagy segítség.

(T)egyél az egészségedért: Az, hogy hogyan táplálkozol, alapvetően meghatározza az egészségi állapotodat is, ugyanis a fent említett mikrotápanyagokat is be tudod vinni különféle ételek fogyasztásával.

 • Az eper, a brokkoli, a narancs, az ananász vagy a paprika fogyasztásával C-vitaminhoz juttathatod a szervezeted.
 • Bár a D-vitamin elsősorban a napfény segítségével termelődik, a tojássárgája, a lazac és a szardínia, valamint a gomba is tartalmazza. Azonban mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, segítsük felszívódását, például avokádó, mandula, olívaolaj vagy kókuszolaj fogyasztásával.
 • A csicseriborsó, a tonhal vagy a lazac, a csirke, a különféle hüvelyesek vagy a burgonya remek forrásai a B6-vitaminnak.
 • Egy kis plusz magnéziumot juttathatsz a szervezetedbe zöld leveles zöldségekkel, mint például a spenót, de tökmaggal, avokádóval, sőt étcsokoládéval is.
 • A joghurt, a vörös húsok, a tengeri herkentyűk, a hüvelyesek és a különböző magvak gazdagok cinkben.

Az igazi vitaminbomba: Bár a helyes táplálkozással sok vitaminnal láthatod el a szervezeted, előfordul, hogy ez nem fedezi a szükséges mennyiséget. Ősszel és télen megnövekedett vitaminmennyiségre van szüksége a szervezetnek, és akkor is, ha kisbabát vársz vagy esetleg szoptatsz, hiszen kettőtökről kell gondoskodnod:

 • Alapesetben multivitamin készítményekkel remekül erősítheted a védekezőrendszered, így kevésbé valószínű, hogy ledönt a lábadról egy-egy vírus, hiszen ezek a különböző vitaminokat pont olyan arányban és mennyiségben adják, ahogyan azokra a szervezetnek szüksége van.
 • Ha azonban kisbabát terveztek, várandós vagy, esetleg szoptatsz, válassz olyan készítményt, amit kifejezetten ehhez a különleges időszakhoz fejlesztettek ki, hiszen ilyenkor másra van szüksége szervezetednek. Egy speciális terhesvitaminban olyan, a baba fejlődése és a gondtalan terhesség szempontjából fontos anyagok is vannak, amiket nehéz kizárólag az étkezéssel kellő mennyiségben bevinni. Ilyen például a folsav, a metilfolát, az omega3-zsírsavak és a D3-vitamin. Ezeket a multivitamin készítmények jellemzően nem, vagy nem a szükséges mennyiségben tartalmazzák, így azok a terhesvitaminokat nem helyettesítik.[1] https://aaptiv.com/magazine/flu-season

[2] https://naturiste.ca/en/blog/vitamine-a-prendre-avec-larrivee-de-lautomne.html

[3] https://www.today.com/health/immune-boosters-t116429

[4] https://www.babycenter.com/0_prenatal-vitamins-why-theyre-so-important_287.bc