Sportra fel! Csatlakozzatok kihívásunkhoz!

Biztosan Te is ismered az unalomig ismételt frázist: ép testben ép lélek. De amilyen elcsépeltnek hangzik is a mondás, legalább olyan igaz! A testmozgásra mindig fontos időt szakítani – segítünk, hogy idén Te is magadra találhass a sportban – akár pároddal együtt!

Az újévi fogadalmak során sokakban megfogalmazódik az elhatározás: idén több mozgás, több sport! Ám gyakran tapasztaljuk, hogy rövid idővel mégis alábbhagy a lendület és lelkesedés. Ahogyan újra beindul a munka, sokasodnak a teendők, arra eszmélünk, hogy megint alig érjük utol magunkat. Így nehéz is időt szakítanunk arra, hogy sportcipőt húzzunk, és egy fárasztó nap után (netán még munka előtt) a hideg, nyirkos időben edzeni induljunk.

Márpedig érdemes, hiszen a sport nem csupán abban segít, hogy fogyjunk és izmosodjunk, de számos előnye mellett a női egészségre is jótékony hatással lehet – különösen, ha babát terveztek! Jól ismert tény, hogy ilyenkor különösen fontos a testi és a lelki egyensúly fenntartása, hiszen a harmónia nagyban hozzájárulhat a sikeres fogantatáshoz. A rendszeres edzésnek köszönhetően kiegyensúlyozottabbak, jókedvűbbek leszünk, a mozgás növeli az önbizalmunkat és akaraterőnket, ezenkívül csökkenti a stresszszintünket. Mindehhez lényeges, hogy ne csak egy-két hetente szánj rá egy-egy órát, hanem úgy iktasd be az életedbe, ritmusodba, hogy a rendszeres testmozgás annak szerves részévé válhasson!

Most segítünk, hogy ez könnyebben menjen: kihívást ajánlunk, amibe párotokat is bevonhatjátok!

Vigyetek egy kis csavart a megszokott rutinba és csatlakozzatok kihívásunkhoz: a cél a heti két edzés és legalább egy új mozgásforma megismerése négy héten keresztül! Ez jó kihívás azok számára is, akik egyébként előszeretettel sportolnak, hiszen változatosabbá tehetik a mozgásra szánt időt. De azok számára is ideális, akik eddig szívesebben tévéztek együtt a kanapén, hiszen a kihívás sokoldalúsága biztosan Titeket is magával ragad, és könnyebben találtok olyan edzésformát, mely akár hosszú távon is megfelel számotokra. Csináljatok belőle közös programot, hiszen a sport is mókásabb, ha együtt fogtok bele.

Íme néhány javaslat, melyeket biztosan élvezni fogtok, akár egyedül, akár együtt próbáljátok ki őket!

  • Aerobic / step aerobic: ez a zenés, vidám óratípus javítja az anyagcserét, szépen formál és növeli az állóképességet.
  • Kettlebell: kiválóan erősít, szép harmonikus izomzatot fejleszt, az egész testet megdolgoztatja. Azonban figyelem! A gyakorlatok helyes elsajátítása sok gyakorlást igényel.
  • Jóga: kortól, nemtől függetlenül igazi testi-szellemi összhangot eredményez, sőt akár a menstruációs fájdalmakat is csökkentheti,[1] és a várandósság alatt is bátran gyakorolhatod! Különösen ajánljuk a páros jógát, melyet kedveseddel együtt is végezhettek.
  • Futás: talán az egyik legkézenfekvőbb választás, könnyű, és nincs szükség hozzá drága felszerelésre vagy akár kondibérletre. Csökkenti a stresszt és erősebb, magabiztosabb leszel a hatására.
  • Úszás: kíméli az ízületeket, mégis minden izmot megmozgat, hatására tested erős és rugalmas lesz, és akár várandósan is bátran belefoghatsz.
  • Spinning / biciklizés: a térdproblémákkal küzdők számára kiváló testmozgás, akár a szabadban, akár teremben végezzük – remekül segíti a keringést, erősíti a szívet. Amennyiben a kinti bringázást választod, ügyelj a megfelelő, réteges öltözködésre és a helyes légzéstechnikára, nehogy meghűlj!
  • Tenisz / squash / tollaslabda: igazi páros sportok, melyek amellett, hogy megmozgatnak, segítenek az összpontosításban is a szem-kéz koordinációnk fejlesztésével.
  • Tánc: javítja a tartást, ami az ülőmunkát végzők számára különösen fontos, kiválóan oldja a szorongást, és persze az egyik legszórakoztatóbb mozgásforma.

Ez a nyolc sport csupán ízelítő, böngésszetek közösen Ti is, és találjátok meg a számotokra ideális mozgásformát! Csatlakozzatok kihívásunkhoz! Ha letelt a négy hét, könnyen lehet, hogy belátjátok, nem is olyan nehéz beiktatni a mozgást az életetekbe![1] https://wellandfit.hu/mozgas/2015-05/igy-mozogj-menstruacio-idejen/