Te tudod, mi a tartós párkapcsolat titka?

2023. 10. 04.

A legtöbben tartós és lehetőség szerint boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatra vágyunk. Nehézségek persze mindenhol adódnak, a problémák pedig ezek megjelenésével kezdődnek. Mármint nem a nehézségek jelentik a problémát, hanem az, hogy hogyan oldjuk meg ezeket. Vagy, hogy megoldjuk-e egyáltalán? Vagy inkább a könnyebb, a „van nálad szebb és jobb” megoldást választjuk és meglépünk a gondok elől?

Érdemes azonban feltenni magunknak a kérdést: vajon a másik kapcsolat tényleg könnyebb lesz? Ott nem lesznek problémák és nehézségek, nem fogjuk elkövetni ugyanazokat a hibákat? Vagy az idill ott is csak addig tart majd, amíg a rózsaszín köd el nem oszlik? Nem lenne jobb, ha inkább időt és energiát fektetnénk a már meglévő kapcsolatunkba? Hiszen mindenkinek vannak rossz tulajdonságai, nehezebb periódusai, ráadásul előfordulhat, hogy ami a kapcsolat elején vonzóvá tette a másikat, az később már bosszantó, sőt egyenesen idegesítő lehet. De mégis, az együtt töltött idő, az emlékek, a közösen szőtt tervek felülírhatják ezeket a negatív érzéseket, ha teszünk és dolgozunk érte.

A Richter „Ragaszkodj hozzá!” programunk évek óta a tartós párkapcsolat pozitívumaira – és a tudatos családtervezés fontosságára – szeretné felhívni a figyelmet. Hasznos tanácsokkal látja el a párokat például arról, hogyan őrizzék meg a tüzet, mi mindennel dobhatják fel az unalmas hétköznapokat, illetve az egészségügyi tudatosságon túl hangsúlyozza a kommunikáció fontosságát is.

Megkérdeztük követőinket, és ők úgy látják, hogy a türelem, a tisztelet, a kommunikáció, a megértés, a bizalom, a szeretet, az őszinteség, a megbízhatóság, a hűség, a kölcsönös tisztelet és a humor a hosszú, tartós párkapcsolat titka.[1]

De vajon mit mond erről a szakértő?

A következő hetekben Dr. Piczkó Katalin, pszichiáter, párkapcsolati szakértővel különböző szempontok szerint járjuk körbe a témát, és igyekszünk megfejteni a hosszú, kiegyensúlyozott párkapcsolat titkát. Segítséget kapunk ahhoz, miként alkalmazzuk a gyakorlatban mindazt, amit már tudunk, és hogyan juthatunk el az első izgatott randevútól a családalapításig.

Document ID: KEDP/DAE77W, Lezárás dátuma: 2023.10.02.[1] Nem reprezentatív felmérés a Ragaszkodj hozzá! program Facebook követőinek körében 2023. szeptember 4. - szeptember 10.: https://www.facebook.com/photo/?fbid=311546788193535&set=a.194548996559982