(T)egyél a gyermekáldásért!

Nem lehet eleget hangoztatni, hogy az egészséges életmód kialakítása a terhességhez vezető első lépés. Nem titok az sem, hogy a megfelelő étrend sokat segíthet a fogantatásban is. Egészséges étel szerencsére sok van, de melyek azok, amelyek kifejezetten ajánlottak, ráadásul szezonjuk is van? Ezeket vesszük sorra.

  • Zöld utat a babaprojektnek!

A saláta a köztudatban általában egyet jelent az egészséges étkezéssel. És a terhességre való felkészüléshez is csak ajánlani tudjuk. Először is: az olyan zöldlevelű “nyusziétkek”, mint a spenót vagy a saláta, tele vannak folsavval. Az antioxidánsok (a folsav mellett fontos a cink is) pedig deaktiválják a spermiumokat és petesejteket egyaránt károsító szabad gyököket a szervezetben, ezért mindkét nem termékenységét növelhetik.[1] A salátába kerülő zöldségek, mint az uborka vagy a paradicsom, rosttartalmuk révén a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszanak. Ha a salátára dióféléket is szórunk, további antioxidánsokhoz juttathatjuk szervezetünket, a pirított tökmag pedig a vastartalmával járul hozzá a sikerhez. Természetesen az i-re a pontot az olívaolaj teszi fel, amely nemcsak az ízeket hozza ki, de segíti az inzulinszint szabályozását is, emellett természetes gyulladáscsökkentőként hat. Utóbbi azért lehet hasznos számunkra, mert a szervezetben alattomosan dolgozó gyulladásos folyamatok megzavarhatják az ovulációt és csökkenthetik a fogantatás esélyét.

  • Gyümölcsöző lehetőségek

Ha nyár, akkor be kell tárazni az életteli, vitamindús gyümölcsökből és zöldségekből. Ha családalapításon törjük a fejünket, különösen a C-vitaminforrásokat érdemes keresni, ugyanis ez a “multifunkcionális” vitamin a teherbeesést is megkönnyítheti. Az aszkorbinsav fontos szerepet játszik a hormonális egyensúly fenntartásában, a menstruációs ciklus és a petefészek működésének szabályozásában, de még az egészséges hímivarsejtek képződését is elősegíti.[2] Tehát keressétek a piacon a nyári almát, a ribizlit, az egrest, és persze ki ne felejtsétek a lecsóból a zöldpaprikát!

  • Fürödjetek tejben-vajban!

A legjobbat a végére hagytuk: szabad, sőt kell is élvezni az igazi nyári örömöket. Tehát ha tengerparti lazulást terveztek, kényeztessétek magatokat bátran halakkal és tengeri herkentyűkkel, mert az omega-3 zsírsavak nemcsak a terhesség alatt bizonyulnak hasznosnak (segítik a magzat agyának fejlődését), de fel is készítenek rá azáltal, hogy biztosítják a hormonrendszer megfelelő működését.[3]

Szüretre fel, használjátok ki a nyarat és egyetek minél több zöldséget-gyümölcsöt![1] https://www.healthline.com/nutrition/17-fertility-tips-to-get-pregnant#section1

[2] http://natural-fertility-info.com/vitamin-c-to-improve-fertility.html

[3] https://www.fitpregnancy.com/pregnancy/getting-pregnant/top-5-foods-you-should-be-eating-you-get-pregnant

[4] https://www.healthline.com/nutrition/17-fertility-tips-to-get-pregnant#section8

[5] https://www.healthline.com/nutrition/17-fertility-tips-to-get-pregnant#section5