Teherbeesés vetélés után

A vetélés komoly érzelmi megterhelést jelent a párnak és ráadásul fizikai problémákat is okozhat a nőnél. A testi és lelki felépülés ideje esetenként eltérő lehet, viszont gyakran hónapokig nem mernek újra próbálkozni a párok. Azonban a szakértők ma úgy vélik, hogy nem szükséges ennyit várni.

A babájukat elvesztett párok gyakori félelme, hogy ezután nehezebben fogan majd meg az új élet, illetve hogy újabb vetélés következik be. Emiatt gyakran hónapokig nem mernek újra próbálkozni a babaprojekttel. A legutóbbi kutatások alapján azonban úgy tűnik, hogy egy vetélést átélt nőnek pontosan ugyanannyi esélye van sikeres terhességre, mint bárki másnak[1], valamint még pozitív következményekkel is járhat, ha a pár már hamarabb újból próbálkozik. Változni látszik a szakvélemény a vetélés utáni türelmi idő kapcsán: míg korábban 3-4 hónap várakozást javasoltak, addig ma már úgy vélik, érdemes 3 hónapon belül ismét próbálkozni.

Egy 2017-es amerikai kutatás[2] eredményei szerint a kisbabájukat elvesztett nők csupán 15,7 százalékánál fordult elő ismételt vetélés, illetve azoknál a nőknél, akik kevesebb, mint 3 hónapon belül estek ismét teherbe, alacsonyabb volt az újabb vetélés kockázata, mint a 6-18 hónapon belül teherbe eső nők körében.

A megfelelő várakozási időhöz kapcsolódóan emellett különösen fontos, hogy a nő ne csak fizikailag, hanem párjával együtt érzelmileg is ismét készen álljon egy kisbabára. A meg nem született gyermek traumájára a legtöbben gyászreakcióval válaszolnak. A lelki sebek begyógyulására ezért érdemes annyi időt hagyni, amennyi csak szükséges mindkét fél számára.

Bár a vetélésnek legtöbbször nincsenek nőgyógyászati szövődményei, előfordulhat, hogy a nőgyógyász hormontartalmú gyógyszer szedését javasolja a babáját elvesztett nőnek. Mindenképpen érdemes tehát szakorvosi ellenőrzésen is részt venni a jövendőbeli anya és gyermeke egészségének elősegítése és megőrzése érdekében.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Támogassátok egymást! A történtek mindkettőtöket érintik, mindkettőtök életére hatással vannak. Fontos, hogy a nehéz helyzetben is nyíltan, empatikusan forduljatok egymás felé.
  • Amennyiben úgy érzitek, megérett az idő arra, hogy újra próbálkozzatok, ne számoljátok a hónapokat! Ha ez a pillanat pár hónap után jön el, akkor is vágjatok bele nyugodt lélekkel.
  • A biztonságos, egészséges jövőbeli terhesség érdekében érdemes ellenőrzésen részt venni és nőgyógyásszal konzultálni.[1] https://www.parents.com/getting-pregnant/trying-to-conceive/conceiving-after-miscarriage/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112656