Tervezés magasfokon

2019. május 16.


Tudatosan készültök a családalapításra? Ennek megfelelően változtattatok is életmódotokon? Ez szuper, hiszen az egészséges életmód és a lelki ráhangolódás pozitívan befolyásolhatja a teherbe esést. Ám ezeken kívül van néhány apróság, amelyek segíthetnek, hogy mihamarabb megfoganjon kisbabátok.

A legjobb, ha készítetek magatoknak egy tervet, amelyben minden fontos lépést feljegyeztek[1]. Mint például, hogyan tudjátok kicsit jobban összehangolni a munkát és a magánéletet annak érdekében, hogy minél több időt tölthessetek együtt. Ez segíthet abban is, hogy csökkenjen a pörgős életmódból adódó stressz, amely hatással lehet a fogantatásra.

Érdemes feljegyezni, milyen orvosi vizsgálatok szükségesek már a tervezés szakaszában, vagy hogy esetleg milyen káros szenvedélyetekről kell lemondanotok. Nézzetek utána annak is, milyen mozgásformák javasoltak azoknak, akik gyermeket szeretnének, vagy hogy milyen terhesvitamint szedj már a babavárás előtt, amellyel felkészítheted szervezetedet a várandósságra.

A célok elérésében segít, ha már a tervezgetésben is mindketten részt vesztek, ráadásul a kitűzött cél elérése is könnyebb egymást támogatva. Ha stabil a kapcsolatotok és pontosan tudjátok, merre tart, akkor az unokára vágyó szülők részéről érkező nyomást, vagy az esetleges, kezdeti sikertelen hónapokat is könnyebben átvészelitek. A baba pedig egy boldog és kiegyensúlyozott családba érkezik majd!

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Alakítsatok ki egy életmód-szabályrendszert, amely segít összefoglalni a tudatos családtervezéssel kapcsolatos legfontosabb lépéseket, mint például az egészségügyi teendők, életmódbeli változások, a lelki felkészülés, vagy akár a baba születése utáni első hónapok előkészítése[2].
  • A kereteket mindig együtt határozzátok meg, minden teendő legyen közös döntés, hiszen a gyermekvállalással életetek egyik legnagyobb, egyben legizgalmasabb vállalkozásába kezdtek. Fontos, hogy mindketten részesei legyetek a folyamatnak, így lesz boldog a babavárás.
  • Nagyon fontos a kiegyensúlyozott magánélet, a mozgás és a változatos, egészséges táplálkozás. A megfelelő terhesvitamin pedig plusz löketet adhat a szervezetednek a fogantatáshoz és a várandóssághoz, valamint kiegészítheted velük szervezeted ásványianyag- és vitaminbevitelét is.[1] https://www.cdc.gov/preconception/planning.html

[2] https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/ragaszkodj-hozza-csaladtervezes-csaladalapitas-tanacsok