Új év, új lehetőségek

Ez a számadás, az évértékelés ideje, amikor átgondolhatjuk, mi minden történt velünk az évben, és mire szeretnénk a jövőben odafigyelni. A következő év mindig számos újdonságot és lehetőséget tartogat számunkra. Érdemes újévi fogadalmainkat, céljainkat átgondolni, hogy megvalósításukra tudatosan készülhessünk.

Gyakori szokás, hogy az óévet újévi fogadalommal búcsúztatjuk: jelentős célok elérésére, hatalmas tervek megvalósítására vállalkozunk, melyek azonban gyakran kudarcba fulladnak. Egy kutatás[1] szerint például az amerikaiak újévi fogadalmainak 80%-a február második hetére elbukik.

Egy fogadalomnak akkor van igazán jelentősége, ha valóban el tudunk köteleződni a kitűzött cél mellett. Tudatosan, terveinket pontosan és előre meghatározva, valamint néhány apró tippet figyelembe véve azonban eredményesen tehetünk célunk megvalósítása érdekében.

Amennyiben pároddal már a családalapítással próbálkoztok, de eddig még nem kopogtatott nálatok a gólya, érdemes lehet újévi fogadalom kapcsán előre megszabni bizonyos lépéseket, melyekkel közelebb juthattok célotokhoz.

Ragaszkodj hozzá! tippek[2]:

  • Határozz meg konkrét, specifikus célokat! Ahelyett, hogy azt mondanád: igyekszel majd egészségesebben étkezni, készíts inkább alapos és átgondolt, részletes étrendet.
  • Érdemes mérhető célokat kitűzni magad elé. Könnyebb megvalósítani terveidet, ha pontosan látható, hogy haladsz a megvalósítással: például hetente háromszor jársz el majd sportolni, vagy minden nap két adag zöldséget eszel meg.
  • Fontos a fokozatosság, nem érdemes túl nagy fába vágni a fejszédet. Törekedj inkább a célhoz vezető kisebb, de biztos lépések meghatározására. Például döntsd el magadban, hogy tudatos leszel, és rendszeresen eljársz szűrővizsgálatokra, legyen az fogorvosi vagy nőgyógyászati vizsgálat. Az egészség a legfontosabb!
  • Az elsődleges szempont pedig, hogy valóban elérhető, reális tervekkel vágj neki az új évnek. Minél lehetetlenebb célokat tűzöl ki, annál valószínűbb a kudarc. Fordulj párodhoz, barátaidhoz, családodhoz, kérd ki a véleményüket terveid kapcsán! Szeretteiddel segíthetitek egymást céljaitok megvalósításában.[1] https://www.businessinsider.com/new-years-resolutions-courses-2016-12

[2] https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/common-new-years-resolutions-stick/