Vállald fel, attól nem leszel gyengébb, sőt!

Már idejét sem tudjátok, mióta próbálkoztok, de csak nem érkezik a gyermekáldás. Ha orvosotok kivizsgálásokat javasol, nem szabad megtorpanni, bátran vessétek alá magatokat a különféle szűréseknek! Fontos tudatosítani: a segítségkérés nem gyengeség!

Sokkal több párnál fordul elő, hogy nem jön össze elsőre – vagy akkor, amikor szeretnék – a baba, mint gondolnánk. Ha nálatok is nehézséget okoz a fogantatás, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni, talán Ti már meg is tettétek. Ekkor azonban gyakran hidegzuhanyként érheti a párokat, mi minden vár rájuk az elkövetkezendő időszakban.

Orvosotok első körben kifaggat benneteket szexuális életetek részleteiről, menstruációs ciklusod működéséről, életviteletekről, korábbi betegségeitekről[1]. Ezt lehet, kellemetlennek élitek meg, de nagyon fontos, hogy őszintén válaszoljatok a kényelmetlen kérdésekre is annak érdekében, hogy nőgyógyászotok megismerhesse, mi állhat a probléma hátterében. Ha kiderül, hogy meddőséggel küzdötök, akkor szakorvosotok további vizsgálatokat javasol majd számotokra. Ilyenkor mindkét felet, téged és a párodat is tüzetesen kivizsgálják[2].

Ne hagyjátok, hogy a kellemetlen kérdések, a kényelmetlen vizsgálatok, a várakozás, a hosszadalmas folyamatok visszatartsanak benneteket attól, hogy orvoshoz forduljatok, és így lehetőséget adjatok magatoknak a sikeres fogantatásra. Segítséget kérni, a problémáról beszélni, vizsgálatoknak alávetni magatokat nem a gyengeség jele. Sőt, pont ellenkezőleg, a bátorságé. Hiszen mertek ragaszkodni az álmotokhoz, és bármi áron, akár orvosi segítséggel is, de kisbabát vállalni.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Vezessetek pároddal közös határidőnaplót! Ebbe írjátok fel az orvosi konzultációk időpontjait, a vizsgálatok dátumait, a ciklusod fázisait. Közös a probléma, közös a megoldás is!
  • Vezessetek be „lelkizős órákat”! A meddőséggel való küzdelem lelkileg mindkettőtök számára megterhelő lehet[3]. Fontos, hogy őszintén tudjatok beszélni érzéseitekről. Így egymás támaszai lehettek, és erősíthetitek egymást a kisbabás családdá váláshoz vezető rögös úton.
  • Mozduljatok ki! A vizsgálatok, a kezelések, a konzultációk mind időigényesek. S bár fontos, hogy erre mind szánjatok időt, legalább ennyire fontos, hogy egymással is foglalkozzatok! Randizzatok néha, sétáljatok egyet a közeli parkban, vagy menjetek el moziba! Ez segít abban, hogy megőrizzétek a közelség érzését, az intimitást, sőt, a mindennapi stresszt is elűzheti!

További tippekért olvasd el a nyári időszakra vonatkozó írásunkat is!


[1] https://www.todaysparent.com/getting-pregnant/trying-to-conceive/when-to-talk-to-your-doctor-about-your-fertility-issues/

[2] https://www.verywellfamily.com/before-you-see-the-fertility-doctor-2758873

[3] https://americanpregnancy.org/infertility/emotional-faq/