10 év alatt 1 évet veszítenek a nők az életükből az endometriózis okozta fájdalom miatt

2023.12.13.

Az endometriózis egy krónikus nőgyógyászati betegség, amely Magyarországon kb. 200 000, világszerte közel 200 millió nőt érint. Minden 10. termékeny korú, és minden 2. fájdalmas menstruációval küzdő nő érintett a betegségben, ami a női eredetű meddőség egyik vezető oka. Salamon Adriennel, az „Együtt könnyebb” Női egészségért Alapítvány elnökével beszélgettünk az endometriózisról.

„Az endometriózis azt jelenti, hogy egy méhnyálkahártya-szerű szövet méhen kívülre kerül. Vérzik, begyullad, összenövéseket okoz, és ez vezethet a panaszokhoz. A betegség különböző szervekre is ráterjedhet, így lehet pl. vese, hólyag, vastagbél, tüdő, vagy akár idegi érintettség is, de találtak már térdben, agyban, szemben is endometriózist. Nagyon nehéz diagnosztizálni, mert a betegség lehet teljesen tünetmentes is. Ebben az esetben általában akkor derül ki, ha több sikertelen próbálkozást követően a párok meddőségi kezelésen vesznek részt és a sokadik lombik után az orvos javasol egy feltáró műtétet. Legtöbbször azonban vannak panaszok. A vezető tünet a fájdalmas menstruáció, valamint a különböző szervekhez kapcsoló fájdalmak. Például, akinél a hólyag érintett, annál jelentkezhet nehezített, vagy véres pisilés is” – emelte ki Salamon Adrienn.

Hogyan történik az endometriózis kivizsgálása?

A jelei már az első menstruációt követően megjelenhetnek, és a mostani tudás szerint legalább a klimaxig tartanak. Világszerte nagyon sok kutatás zajlik a témában, hogy miért alakul ki, miért olyan a lefolyása amilyen, miért van, hogy valakinél semmilyen panaszt nem okoz, valakinél pedig nagyon heves tüneteket produkál függetlenül attól, hogy hány éves. A jelenlegi ESHRE guideline szerint[1] – amely 2022. február óta aktuális – már nem a műtét az elsődleges diagnosztikai vagy kezelési módszer, hanem mindenkinek egyedi megoldásra van szüksége. A javasolt terápia pedig sok mindentől függ, például, hogy hány éves az érintett, milyen panaszai vannak, ezek mennyire befolyásolják az életét, napi szintű működését, akar-e gyereket éppen akkor vagy majd csak később, esetleg egyáltalán nem.

A diagnózis felállításához többéle vizsgálatra lehet szükség: tapintásos vizsgálatra, hasi vagy hüvelyi ultrahangra, de ha például speciálisan egyéni szervek is érintettek, MRI-, CT- vizsgálatra vagy akár hólyagtükrözésre is. Azzal kapcsolatban is nagyon sok kutatás zajlik jelenleg, hogy hogyan lehetne akár egy vérvizsgálattal kimutatni az endometriózist. Erre vonatkozóan Magyarországon is vannak pozitív eredmények, de egyelőre még egyik sem használható.

Mi is részt veszünk egy kutatásban[2] a Semmelweis Egyetemmel, aminek az alapja az alapítványunk kérésére fejlesztett applikáció, a Lucy[3]. Ez egy menstruációs és termékenységi alkalmazás, amely sok más hasonló alkalmazással szemben 7 fajta betegég lehetőségére hívja fel a figyelmet. Természetesen ehhez szükséges, hogy rendszeresen, akár az első menstruációtól kezdve vezessük, mi történik velünk. Ez azért nagyon fontos, mert általában 8-10, Magyarországon szerencsére ennél ugyan kevesebb, de hazánkban is akár 4 év is lehet a diagnosztikai késedelem. Az applikáció célja tehát, hogy minél hamarabb ki lehessen deríteni az endometriózist. Minél több adatot visz be valaki, annál hamarabb tud jelezni az applikáció. Ezen keresztül elérhető az alapítvány is[4], segítségünkkel akár konkrét helyekre is el lehet jutni, konkrét tanácsokat is kaphat a felhasználó” – mondta Salamon Adrienn.

Hová fordulhatnak az érintettek?

Magyarországon vannak olyan intézmények, ahol kifejezetten endometriózissal foglalkoznak. Ezekben a centrumokban nagyobb eséllyel fedezik fel a betegséget, mint ott, ahol nem az endometriózis a fő profil. Előfordulhat, hogy valaki elmegy a saját nőgyógyászához, elmondja a panaszait, az orvos elvégez egy ultrahang vizsgálatot és mindent rendben talál. Három hónap múlva azonban ellátogat egy endometriózis centrumba, és ott kiderül, hogy mégis érintett a betegségben. A petefészekben lévő ciszta ugyanis például könnyebben felfedezhető, de ha valamilyen különlegesebb helyen van, akkor előfordulhat, hogy csak a műtét derít fényt az endometriózisra, legyen bármennyire is tapasztalt a szakorvos. Természetesen első lépésként mindenki menjen a saját orvosához, de ha nem kap megnyugtató választ, nem múlnak a panaszok, akkor specialista felkeresése javasolt, ugyanis a gyermekvállalás múlhat ezen a döntésen.

Hogyan kezelhető az endometriózis?

Az endometriózis ugyan nem gyógyítható – 5 év alatt 50 százalék a kiújulás esélye – de életmódváltással, odafigyeléssel, rendszeres kontrollal és terápiával jól kezelhető, és akár tünetmentessé is tehető. A fentiek betartása pedig hozzájárul ahhoz, hogy aki szeretne, az a betegség mellett is tudjon gyermeket vállalni” – mondta Salamon Adrienn.

A panaszok ellen nagyon sokat tehetünk tehát az életmódunkkal, táplálkozással (kerüljük a vöröshús, cukor, finomított szénhidrátok fogyasztását), sporttal, de akár pszichológus bevonása vagy a művészetterápia is hatékony segítség lehet. Súlyosabb esetekben azonban szükségessé válhat a gyógyszeres kezelés – amelynek része a hormonkezelés és a fájdalomcsillapítás – vagy akár sebészeti beavatkozás is.

Az endometriózisról nagyon keveset tudunk ugyan, de azt igen, hogy a stressz negatívan befolyásolja a tüneteket. Éppen ezért ne csak a táplálkozásra vagy a mozgásra figyeljünk, hanem arra is, hogy a fejünkben vagy a lelkünkben is rendben legyünk, mert az mindenre kihat. Az öngondoskodás és az, hogy önmagunkat karban tartsunk minden krónikus betegségnél nagyon fontos. Azt várni, hogy majd egy műtét vagy gyógyszer teljesen megoldja a problémánkat, ez nem reális” – tette hozzá Adrienn.

Nagyon fontos felhívni azonban arra a figyelmet, hogy szűréssel és megfelelő tudással nagyon sok minden megelőzhető. Ha ismerjük a saját működésünket és tudjuk, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális, panasz esetén elmegyünk az orvoshoz, vagy a megfelelő centrumokba, akkor a betegség jól kezelhető, és nem jut egy nagyon súlyos állapotba. Ha azonban elhanyagoljuk, akkor sajnos sorozatos műtétekre lehet számítani, ezeknek szövődményei lehetnek, nehezítettebb lehet a teherbe esés. A lányok már nagyon korán, 9-10 évesen menstruálnak, 35-40 évesen vállalnak gyereket, nagyon sok idő telik el ezalatt, amikor is minden menstruációval egyre rosszabb lehet az endometriózis. Ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb kiderüljön, ha valaki érintett a betegségben!

Szerencsére, ma már több a lehetőség és nagyobb is a hajlandóság a nőkben, hogy segítséget kérjenek. Azonban még mindig vannak olyan családok, ahol teljesen elfogadott dolog, hogy a fiatal lányokat kiírják a szülők az iskolából 3 napra, mert fáj a hasuk. Anyukának, nagymamának is fájt, ez a természetes, majd elmúlik. Ezt nem szabad csinálni! A mai lányok ugyanis sokkal hamarabb menstruálnak, sokkal hamarabb lesznek nagyon erős tüneteik, egy 16 éves pedig nem fogja magától javasolni az orvos felkeresését. Ezért a tinédzser gyerekek szülein nagyon nagy a felelősség, hogy észrevegyék, ha valami nem normálisan működik![5] Ha a ciklus és a menstruáció alatt erős, rendszeresen visszatérő fájdalom, kismedencei fájdalom, véres pisilés és széklet, vállba, lábakba kisugárzó fájdalom jelentkezik, fájdalmas a szexuális együttlét, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

A tünetek monitorozásában a korábban már említett Lucy applikáció is tud segíteni, méghozzá úgy, hogy a benne lévő összesítés transzparenssé tudja tenni a fájdalmat. Egy 10 fokú, leíró jellegű skála található benne, amely megmutatja, ha a fájdalom mértéke növekszik. A 9. fokozat például azt jelenti, hogy az endometriózisban érintett nem tud felkelni az ágyból és ellátni a feladatait. Az így rögzített és összefoglalt adatokat vizsgálatkor érdemes a nőgyásznak, endometriózis specialistának is megmutatni, aki a diagnózis megalkotásakor ezt is figyelembe tudja venni. Ez azért is nagyon fontos, mert jelenleg 10 év alatt 1 évet elveszítenek a nők az életükből az endometriózis okozta fájdalom miatt.

Milyen egyéb következményei vannak a betegségnek?

A testi és lelki panaszokon kívül az endometriózisnak komoly anyagi következményei is lehetnek. Az Endometriózis Kutatási Alapjának Világszervezete[6] által készített EndoCost tanulmány ennek a nagyságrendi mértékét vizsgálta[7]. A nőgyógyászok, valamint egészségügyi közgazdászok együttműködésével készült kutatásba 10 ország, 12 endometriózis centrumának betegeit (909 fő) vonták be, akik 2 hónapon keresztül, a betegség saját életükre tett hatását rögzítették. Az adatok kiértékelésének eredményeképpen az látszik, hogy a fájdalom okozta munkakiesés következtében fellépő költségek kétszer akkorák, mint a közvetlen egészségügyi költségek. A magyarországi kutatásból, amit Dr. Bokor Attila PhD, egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő Endometriózis Centrum vezetője irányított, kiderül, hogy a betegséggel kapcsolatos hazai direkt és indirekt költségek összesen több mint 635 milliárd forintra tehetők. Az egészségügyi kiadások legtöbbje műtéti beavatkozásokra megy el, de sokat költenek a tesztekre, a kórházi ellátásra és az orvosi konzultációra is.

Milyen plusz segítséget kaphatnak, akik endometriózissal küzdenek?

Magyarországon adókedvezmény érhető el azok számára, akiknél endometriózist diagnosztizáltak. Ennek összege évente kb. 100 ezer forint, amely a minimálbér emelkedésével növekszik. Az alapítvány a műtét előtt álló hölgyeknek biztosít egy kórházi csomagot, amely segít nekik a kórházi benntartózkodásra való felkészülésben, az ottlétben, valamint a műtét utáni rehabilitációban is.

Mindenkinek szívből ajánlom a harkányi gyógykezelést, egy évben 2 alkalommal államilag finanszírozottan igénybe vehető. Ez egy komplex nőgyógyászati program, amely segít az endometriózis okozta tünetek kezelésében és minimalizálásában, de ajánlott meddőségi problémák esetén is. A kezelésnek hónapokig érezhető a hatása, ráadásul otthon végezhető technikákat is tanulhatunk, illetve, egyéni tanácsadásokon is részt lehet venni” – mondta Adrienn.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Ismerd a tested, figyeld a működését! – Legjobban te ismered a saját testedet. Ha bármi olyat tapasztalsz, amit korábban nem, fájdalmas a menstruációd, ciklus alatt több helyen is erős fájdalom jelentkezik, fordulj mindenképp orvoshoz. Bízz magadban, járj utána, mi okozhatja a panaszokat.

Használj applikációkat! – Szerencsére számos technikai segítséget kaphatsz a működésed, egészséged monitorozására. Az applikációkkal nyomon követheted a menstruációdat, de ha arra gyanakszol, hogy valami nem stimmel, használj összetettebb alkalmazásokat, például a fent említett Lucy applikációt vagy a Hölgynaptár alkalmazást.

Tájékozódj a lehetséges kezelési módokról! – Amint láthatod, számos megoldás létezik arra, hogy az endometriózis okozta tesi és lelki tüneteket enyhítsd vagy akár meg is szüntesd. Ma már szerencsére több gyógyszeres kezelés közül is választhatsz. Nőgyógyászoddal egyeztetve keresd meg a legmegfelelőbb megoldást, ami komfortos és hatékony számodra.

Document ID: KEDP/DAFAXY, Lezárás dátuma: 2023.12.12.[1] ESHRE irányelvek: Nemzetközi, Európai Uniós szakmai irányelvek. Európa legnevesebb szakértői állítják össze bizonyos időközönként. Egy iránymutatás a szakértők számára. 2022. áprilisában az államtitkár aláírta a magyar szakmai irányelvet, amely gyakorlatilag tejesen ugyan az, mint a nemzetközi. Az irányelv nagy segítség abban, hogy az endometriózissal Magyarországon strukturáltabban kell foglalkozni.

[2] A kutatás egy nemzetközi, 6 országban zajló Európai Uniós kutatás része, amely népszerűségének köszönhetően már világhírűvé vált. Az applikációba került adatok anonimek, szigorú szabályozás vonatkozik rájuk. A bevitt adatokon és az ott elérhető kérdőíven kívül ultrahang, MRI- és CT- eredményeket, műtéti videók is bekerülnek a kutatásba, amelyeket mesterséges intelligencia elemez és hasonló algoritmusokat és összefüggéseket próbál felfedezni. Az egész kutatás sikere azon múlik, hogy milyen sok adatot viszünk be, úgyhogy mindenkit arra buzdítanak, hogy töltse az applikációt. Egyrész a saját érdekében – és ehhez nem kell, hogy endometriózisa legyen valakinek – másrészt azért, hogy az adatokkal hozzájáruljanak a kutatáshoz.

[3] https://hellolucy.app/

[4] https://endometriozismagyarorszag.hu/

[5] https://feme.hu/index.php/217-endometriozis-infografika

[6] The EndoCost Consortium tagjai: Leuven University (Belgium); Glostrup Hospital (Dánia); CHU de Clermont Ferrand (Franciaország); KEZ-Berlin (Németország); Medizinische Hochshule Hannover (Germany); Semmelweis University (Magyarország); University of Milano (Olaszország); University of Bern (Swájc); University of Edinburgh (Egyesült Királyság); The Cleveland Clinic (USA); University of Wisconsin-Madison (USA); University of Maastricht (Hollandia).

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22422778/