A bizalom újabb szintje

A hosszabb ideje tartós párkapcsolatban élőknél is diagnosztizálhatnak HPV-t. Fontos, hogy párunkkal őszintén tudjunk beszélni még az olyan nehéz helyzetekben is, ha például HPV-t állapítanak meg. Eloszlatjuk a mítoszokat és segítséget nyújtunk a nyitott beszélgetéshez.

A HPV-t a legtöbben úgy ismerjük, mint a rettegett, méhnyakrákot okozó vírust. A kép azonban ennél sokkal árnyaltabb, és korántsem olyan sötét, mint ahogy elsőre gondolnánk. A Humán Papilloma Vírus, azaz a HPV ugyanis rengeteg alfajjal rendelkezik, melyeknek jelentős része ártalmatlan, de az sem ritka, hogy évekig tartó lappangási idővel rendelkeznek.

Ha HPV-t diagnosztizálnak nálad, az első és legfontosabb dolog, hogy ne ess pánikba, hiszen koránt sem biztos, hogy olyan nagy a baj. Tájékozódj a vírusról és beszélj nyíltan a pároddal is a leleten látottakról! Erről korábbi cikkeink között is olvashatsz, ha ide vagy ide kattintasz!

Cikkünkben most ehhez nyújtunk segítséget.

Ragaszkodj hozzá! tippek:[1], [2], [3],

  • Nem jelent hűtlenséget: A HPV vírus az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, amely nyálkahártyán keresztül terjed, sőt bizonyos fajtáit cseppfertőzéssel is elkaphatjuk, így az emberek jelentős része fertőzött valamilyen alfajával. A gazdatesttől és fajtától függően hetekig, hónapokig, sőt akár évekig is lappanghat a szervezetben, anélkül, hogy bármi kellemetlenséget okozna, emiatt a legtöbbször észrevétlen marad. A hosszú lappangási idő miatt tehát egyáltalán nem kell hűtlenségre gyanakodni, akkor sem, ha évek óta párkapcsolatban élsz.
  • Nem minden esetben okoz rákot: A HPV vírusok csoportjában több, mint 100 féle alfaj található meg, melyek közül kb. 40-et tartanak számon, mint szexuális úton terjedő fertőzést. Ezek közül azonban csak 10-20 olyan fajtája van, amit összefüggésbe lehet hozni a méhnyakrák kialakulásával. A vírusok jelentős részével szemben a szervezet maga alakít ki immunitást. Így a HPV fertőzés lehet, hogy teljesen ártalmatlan.
  • Csak hölgyeknek: Bár a Humán Papilloma Vírust elsősorban a nőkhöz, és azon belül is a méhnyak daganatos megbetegedéseihez kötjük, a férfiak ugyanúgy fertőzöttek lehetnek: a vírus különféle alfajai valójában „körbejárnak” az emberek közt. Problémát elsősorban a hölgyeknél okozhat a vírus, akár szemölcsök, akár rák formájában; a férfiak megbetegedése ezzel szemben nagyon ritka. Fontos azt is megjegyezni, hogy jelenleg csak nőket tudnak tesztelni HPV-fertőzöttségre, férfiakat egyelőre nem.
  • Mik a lehetőségek: Megnyugtató olvasni a fenti információkat, azonban annak ellenére, hogy a vírus nagyon gyakori, és valószínűleg nem veszélyes, nem szabad legyinteni rá! Mindenképp beszélj a fertőzésről a partnereddel is, hiszen előfordulhat, hogy ő is a legrosszabbra gondol, és a megnyugtató tények neki is segítenek elűzni az aggályait. Az orvosodnak bármilyen kérdést bizalommal feltehetsz, így jobban megértheted, mivel állsz szemben, és milyen kezelési megoldásokat lát a szakember. Előfordulhat például, hogy a méhnyak immunitását erősítő gél használatát javasolja számodra, amely segít a hámszövet helyreállításában, de a további elváltozások megelőzésében is nagy szerepet játszhat.
A HPV és a méhnyakrák kapcsán készült informatív videók segítenek a további tájékozódásban!A szakértővel történő beszélgetés első részét ide, a második részt pedig ide kattintva találod![1] https://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases/hpv-and-relationships

[2] https://www.self.com/story/telling-partners-about-hpv

[3] http://www.ashasexualhealth.org/stdsstis/hpv/hpv-relationships/