A mióma diagnózisa nem egyenlő a méheltávolítással! - Legyél tudatos, ha a női egészségedről van szó!

2023.07.13.

Júliusban van a mióma tudatosság hónapja[1]. Miért fontos, hogy beszéljünk erről a betegségről? Jellemző, hogy tabuként kezeljük a miómával együtt járó tüneteket, és természetesnek vesszük a fájdalmas vagy bő vérzéssel járó menstruációt. Érintettség esetén a kezelési lehetőségekkel sincsenek sokan tisztában, pedig ahhoz, hogy felelős döntést tudjunk hozni a saját egészségünkkel kapcsolatban ez elengedhetetlen.

A mióma, azaz a méh jóindulatú izomdaganata, a termékeny korú nők betegsége[2], amely leggyakrabban 35 éves kor felett jelentkezik. Kialakulásának hátterében ösztrogén dominancia áll, de az életmódbeli tényezők, a kevés mozgás, a hormonális egyensúly felborulása is szerepet játszhatnak a megjelenésében. A betegség családi halmozódást is mutat, így, ha a felmenőidnél már előfordult mióma, a fennálló panaszok esetén érdemes elmenni egy kivizsgálásra. A betegség hüvelyi ultrahanggal könnyen diagnosztizálható.

Milyen tünetei lehetnek a miómának?

A mióma tünetei elég változatosak lehetnek, melyek függnek a miómák számától, méretétől és elhelyezkedésétől is.


A mióma típusai

Forrás: Felelősen Magadért Egyesület

Okozhat alhasi panaszokat, menstruációs problémákat (bő, hosszan tartó és rendszertelen vérzést), fájdalmas együttlétet, teherbeesési nehezítettséget és akár vetélést is.

Ha a mióma a méh elülső oldalán helyezkedik el, akkor indokolatlanul gyakori vizelési ingert is eredményezhet. A hátsó fali miómánál székrekedés, székletürítési gond léphet fel. Nagyon fontos, hogy ismerjük a testünket, a működését és jobban figyeljünk a jelzéseire, ha pedig szokatlan dolgot tapasztalunk, mielőbb forduljunk orvoshoz!

Hogyan derülhet fény a miómára?

Ha erőssé, darabossá, fájdalmassá válik a menstruáció, mindenképpen jelezzük az orvosunknak! Amennyiben egy új mióma, vagy éppen a már meglévő göb növekedése okozza a tüneteket az egy hüvelyi ultrahangvizsgálattal kideríthető.

Ne feledjük, a fájdalmas és erős vérzés sosem normális! Ne hagyjuk, hogy évekig megnehezítse az életünket, járjunk utána, hogy tudjuk, mi okozza a panaszokat!

Miért fontos a mióma mielőbbi diagnosztizálása és kezelése?

A mióma kihathat az egész életünkre, megkeserítve a mindennapokat. Az erős, fájdalmas elhúzódó menstruáció akár képtelenné tehet minket bármilyen hétköznapi feladat ellátására is. A bő vérzés következménye idővel vérszegénység lesz. Ha pedig emiatt az immunrendszerünk legyengül, fogékonyabbá válunk egyéb betegségekre is.

A mióma a szexuális életre is hatással lehet, hiszen elhelyezkedésétől, méretétől függően fájdalmassá teheti az együttléteket. A betegség okozhat teherbeesési nehezítettséget is, amely komoly kihívás elé állíthatja a párkapcsolatot.

Hogyan kezelhető?

A mióma jelenleg nem gyógyítható, de jól kezelhető. Az életminőség nagyban javítható és nincs akadálya a gyermekvállalásnak sem. Sokan félnek attól, hogy az egyetlen kezelési megoldás a méheltávolítás, de szerencsére elérhetők más terápiás lehetőségek is.

Számos esetben elegendő lehet csupán a nyomon követés, de tünetek esetén mérlegelendő a gyógyszeres terápia, a műtéti beavatkozás vagy akár az embolizáció is.

Végső esetben valóban szükség lehet a méheltávolításra, de ma már nem ez az elsődleges. A kiválasztott megoldás mindig személyre szabott kell legyen.

Ragaszkodj hozzá! tippek

Ismerd meg a tested! Légy tisztában a működésével, hogy megértsd a jelzéseit, és észrevedd a változásokat. Ha valami rendellenességet tapasztalsz, ne halogasd az orvos felkeresését!

Ne legyen természetes a fájdalom! Nem természetes, ha fáj a menstruáció. Ne fogadd el, hogy gyakran kell mosdóba menned! Ezek mind azt jelzik, hogy valami nincs rendben.

A méheltávolítás a legvégső megoldás A beavatkozást csak a legvégső esetben alkalmazzák, így emiatt nem kell halogatnod az orvos felkeresését. Mihamarabb legyen egy diagnózis és tájékozódj a kezelési lehetőségekről!

Te is tehetsz azért, hogy jobban legyél! A szükségesnek ítélt gyógyszeres terápián vagy műtéten túl az életmódváltás, a stressz csökkentése, a rendszeres testmozgás és a megfelelő étkezés is segítheti az életminőség javulását. Légy elszánt, és tegyél meg mindent azért, hogy jobban érezd magad![1] https://feme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/190-mioma-vilagnap-julius-13

[2] https://m.youtube.com/watch?v=v0wrJLoulKI