A Tudatos Nő 1x1-je

Szerencsés esetben a tudatosság az élet számos területén jelen van – legyen szó munkáról, kapcsolatokról, étkezésről, mozgásról, vagy akár az egészségről. Mi mindenre érdemes gondot fordítania egy nőnek, ha szeretne magabiztossá és tudatossá válni?

Társadalmunk manapság megannyi kihívás elé állítja a nőket. Több fronton kell egyszerre helytállnunk: a munkánkban, a társas kapcsolatainkban és persze nem utolsó sorban ott van a családunk is. Az elmúlt hetek talán még jobban rávilágítottak erre, hiszen a karantén ideje alatt sokunk egy személyben volt dolgozó nő, szakácsnő, tanárnő, házvezetőnő, logisztikus, családi programfelelős és mindemellett persze támogató kedves és felelősségteljes édesanya.

Hogy ne szakadjunk széjjel, sokszor nyúlunk a tervezés-szervezés, előre-gondolkodás praktikáihoz – vagyis, tudatosan igyekszünk vezetni életünk mindazon területét, ahol erre lehetőségünk van. Optimális esetben az egészségmegőrzés is egy olyan téma, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk. Azonban a sok egyéb teendő mellett könnyedén válhat azzá a területté, melyet hajlamosak vagyunk elodázni. Pedig, ha jobban belegondolunk, nem véletlen a mondás, miszerint a „legnagyobb kincs a jó egészség”! Hiszen csak akkor nyújthatunk maximális teljesítményt minden szerepünkben, ha egészségesek és kiegyensúlyozottak vagyunk.

Mi mindenre érdemes odafigyelnie, gondolt fordítania egy mai modern, tudatos nőnek annak érdekében, hogy egészségét hosszú éveken át megőrizhesse, hogy élete minden területén kiemelkedő lehessen? Segítünk összegezni!

  • Alvás: Fontosságát hajlamosak vagyunk lekicsinyleni, pedig a hosszú távon is rendszeres, minőségi, és megfelelő mennyiségű alvás kulcsfontosságú. Egy felnőtt ember számára átlagosan napi 7–9 (minimum 7!) óra alvás szükséges[1] ahhoz, hogy megfelelően el tudja látni mindennapi teendőit és megőrizze egészségét, fittségét.
  • Étkezés: Napjainkban egyre inkább központi témává válik az étkezés, méghozzá az egészséges étkezés. Ügyelj a megfelelő mennyiségű, vagyis minimum napi 2 liter[2] folyadékbevitelre, illetve arra, hogy természetes alapanyagokat használj fel és tápanyagban gazdag ételeket fogyassz! Kerüld a kelleténél több cukrot, tartósítószert, színezéket és mesterséges ízfokozót tartalmazó ételeket, viszont igyekezz minél több friss élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, és válaszd inkább a teljes kiőrlésű gabonaféléket![3]
  • Testmozgás: A rendszeres sport nem csak a közérzetünkre, általános állóképességünkre és jóllétünkre van pozitív hatással, hanem ahhoz is hozzásegít minket, hogy fizikailag is karban tartsuk testünket. Mozogj minden héten lehetőség szerint háromszor, de minimum kétszer 1 órát. Ha tudod, építsd be a sportot a mindennapjaidba![4]
  • Általános egészségmegőrzés és megelőzés: Ha a fenti három pontot rendszerszinten, hosszú távon tartod, azzal hozzájárulhatsz ahhoz, hogy minél tovább megőrizd egészségedet és csökkentsd a különböző betegségek kialakulásának kockázatát. A megelőzéshez továbbá hozzájárul az alapvető orvosi vizsgálatok és legfontosabb szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése. Érdemes évente felkeresni fogorvosodat, szemészedet, részt venni melanoma-szűrésen, vérképet és vizeletvizsgálatot végeztetni, és nem utolsó sorban, nőgyógyászati vizsgálatra is ellátogatni. De ez már átvezet egy külön területre, amelyre oda kell figyelnünk!
  • Női és szexuális egészséged megőrzése:[5] Elengedhetetlen, hogy különös figyelmet szentelj női egészséged megőrzésének. Amellett, hogy rendszeresen – évente – részt veszel általános nőgyógyászati vizsgálaton, fontos, hogy minden szükséges kiegészítő vizsgálatot is elvégezz, egészségi állapotodnak és életkorodnak megfelelően. Nőgyógyászod részletes tájékoztatást tud adni, mikor mit érdemes elvégeztetni, de ilyen lehet például az évenkénti méhnyakrákszűrés vagy a mammográfia is.
  • Mit üzen a tested?: Mindemellett javasolt odafigyelni saját tested jelzéseire, tüneteire is, vagy adott esetben tudatosan tájékozódni, akár a lehetséges kezelési módokról. Érdemes tisztában lenni többek között például azzal, hogy ma már az olyan elterjedt betegségektől, mint például a HPV, sem szabad pánikba esni, hiszen a rendszeres szűrővizsgálatokkal a legapróbb elváltozások is idejében elcsíphetők, és olyan egyszerű kezelésekkel, mint például egy hámszövet helyreállítását segítő, a további elváltozások megelőzését szolgáló hüvelygél, elkerülhető lehet a nagyobb baj.

+ Noha életünk legtöbb területén igyekszünk tudatosak lenni, előfordulhat, hogy bizonyos szituációkra nincsen ráhatásunk. Ilyen esetben is fontos azonban az átgondoltság és a tudatos tájékozódás. Életünk jelenleg nem a „normális kerékvágásban” telik. A járványügyi helyzetben figyelemmel kell követnünk azt is, milyen szabályok vonatkoznak azokra az egészségügyi ellátásokra, melyeket ebben az időszakban igénybe vennénk. Tájékozódj, nézz utána az információknak, kövesd mindig figyelemmel az aktuálisan érvényben lévő intézkedéseket, mielőtt meglátogatnád orvosaidat és tudatosan, átgondoltan tervezd meg a vizsgálatok időpontját (akárcsak az egészségmegőrzés többi, fontos elemét), még ebben a nehéz, nem mindennapi élethelyzetben is.[1] https://www.sleepfoundation.org/articles/how-much-sleep-do-we-really-need

[2] https://www.healthline.com/nutrition/how-much-water-should-you-drink-per-day#Trust-Your-Thirst-Its-There-for-a-Reason

[3] https://ragaszkodjhozza.hu/fogantatas

[4] https://ragaszkodjhozza.hu/fogantatas#sport

[5] https://www.everydayhealth.com/womens-health-pictures/hygiene-rules-for-a-healthy-vagina.aspx