Bocskor Bíborka: Nem lesz az identitásom része az endometriózis

2022.04.26.

Bocskor Bíborka. Édesanya. Énekesnő. Feleség. És érintett az endometriózisban. Ahogy a nők milliói a világon. A betegség még mindig nem kap elég figyelmet és a nők többsége még mindig úgy gondolja, hogy fájdalommal élni természetes. Bíborka feladatának érzi, hogy a sok segítség után ő is felszólaljon, és saját történetén keresztül bemutassa a betegséggel küzdőknek, hogy endometriózissal együtt is lehet teljes életet élni és ez nem akadályozhat meg minket, hogy az élet minden területén kiteljesedhessünk.

Az énekesnő Dr. Katona Renátával és Jaksity Katával, a Felelősen Magadért Egyesület (FEME) fogadóóra keretében beszélgetett a történetéről. Elmondása szerint nem könnyű beszélni a betegségről és az összes vetületéről, ám mégis kötelességének érzi, hogy felszólaljon. Az évek során ugyanis valahogy beívódott a nőkbe, hogy a nőiesség fájdalmas, hogy a havi ciklus során jelentkező fájdalmat tűrnie kell a nőnek, mert ez természetes dolog. Ahogy ő fogalmazott, a nőknek van egy olyan tartalék, varázs ampullája, amit ki tudnak nyitni és erőt tudnak nyerni belőle. Ám szeretné, hogy minél többen tudják, hogy normál esetben ez nem így működik.

Amikor kiderült, hogy az ő fájdalmas tüneteit is endometriózis okozza, nem tudta, hogy merre fordulhatna és kitől kérjen segítséget, mígnem rátalált a Női Egészség Alapítvány honlapjára, ahol nagyon sok női sorstárs történetével találkozott. „Egyszerre elborzasztott a tény, hogy mennyien küzdenek ezzel a betegséggel, ugyanakkor erőt is adott, hogy nem vagyok egyedül” - mondta. A betegség diagnosztizálása után nagyjából egy évvel, 2016-ban, az Endometriózis Világnapján szervezett eseményen vállalta fel először, hogy felszólal az érintettségéről. Azóta is fontosnak érzi, hogy nyíltan beszéljen egy ilyen intim szférát érintő tünetegyüttesről, valamint az életmódról és mindenről, ami az endometriózist körbeszövi. Arról, hogy tudják a nők: nincs az a fajta intimitás, ami miatt ne beszélhetnénk magunkról.

Hogyan derült ki a betegség?

„A panaszok jelentkezése után nagyjából egy évvel, 2015-ben felkerestem egy nőgyógyászt, aki ugyan nem volt specialista, de már akkor elmondta, hogy valószínűleg endometriózissal küzdök. Mivel egyre fájdalmasabb hónapokkal kellett szembenéznem, egy újabb vizsgálat következett, amely megállapította, hogy az egyik petefészkemben egy csokoládéciszta növekedett” – mondta el Bíborka. Míg a legtöbb ciszta felszívódik, addig az endometriózis ciszta nem múlik el. Bíborka esetében is ez történt, ráadásul időközben 2-3 cm-t növekedett, amely miatt elkerülhetetlenné vált az operáció. A beavatkozás után a kezelések mellett felkeresett egy természetgyógyászt, aki összeállított számára egy makrobiotikus étrendet és ahogy ő fogalmazott, komoly életmódváltás következett étrendkiegészítőkkel, mozgással és aktív életmóddal. Ez sok éves panaszmentes létet eredményezett, amely során ugyan volt szükség specialista segítségére is a tünetek miatt, ám az új életmódnak köszönhetően végül lecsendesedtek a panaszok.

A várva várt csoda

Az énekesnő és férje több, mint 20 éve alkotnak egy párt. Mivel mindenről sokat beszélgetnek, így a betegség sem volt tabu közöttük és nem is okozott semmiféle problémát a kapcsolatukra nézve. Nem mélyítették vagy dramatizálták túl, mint amennyire szükséges. A mély és kölcsönös szeretetre épülő kapcsolatukban már az elején nyitottsággal voltak arra, hogy – ahogy ő fogalmazott – közéjük érkezzen egy gyermek, egy lélek.

„Már 20 éves korom óta élünk együtt a férjemmel. Ahogy testileg és lelkileg értem, úgy kezdett el nyiladozni bennem a gyermekvállalás lehetősége. Tudatosan igénybe vettem mindenféle segítséget, ami segítheti a fogantatást, majd 2019-ben meg is történt a csoda. A várandósság nagyon szép és érzelemdús volt, a kislányuk pedig a kiírt időben természetes úton, spontán született meg” – mondta Bíborka.

A betegség hatása a mindennapokra

A babavárás alatt a betegség tünetmentes volt, ám a kislányuk érkezése után néhány hónappal Bíborkánál visszatértek az endometriózis tünetei, amelyek a mai napig az élete részét képezik. Ahogy ő monda, együtt kell élnie a tünetekkel, és mindennel, amit okoz, ám székely nőként hatalmas tűrőképességgel és magas fájdalomküszöbbel rendelkezik, így a betegség nem okozott leállást. Nem gátolja meg semmiben, sem a munkában, sem pedig a gyermekkel kapcsolatos teendőkben.

„Tudom, hogy egy dolog állandó, az, ami bennem van: a nyugalom és nyugodt dinamikus erő. Én ezen keresztül próbálom szemlélni a világot. Eldöntöttem, hogy nem lesz az énképem része a betegség. Beszélek róla, de nem akarom, hogy rám ragadjon és nem akarom magamra venni a lehetőségeket, ami az endometriózissal jár. Hiszen minden fájdalom eltörpült amellett, hogy kezemben tarthatom a kislányomat” – tette hozzá Bíborka.

A FEME fogadóóra keretében készített interjú Bocskor Bíborkával az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=ZEQH5Vi3OEI